Printr-un gest care durează doar...
Căderea părului este un fenomen normal într-o anumită proporție. O persoană sănătoasă pierde între 50 și 100 de fire de păr zilnic. Cu toate acestea, pierderea unei cantități excesive de păr poate prevesti anumite boli.
Una dintre principalele cauze patologice ale căderii părului este hipotiroidismul. Acesta este o disfuncție a glandei tiroide și se caracterizează printr-o secreție scăzută de hormoni tiroidieni. Persoanele bolnave prezintă și oboseală persistentă, creștere în greutate sau schimbări de dispoziție. În cazul în care ai aceste simptome, îți recomandăm vizita de urgență la medicul specialist.
Lipsa vitaminei D
Vitamina D ne menține oasele puternice, crește imunitatea și stimulează dezvoltarea celulară. Această vitamină face mai mult de atât, și anume: ajută la formarea noilor fire de păr, iar deficiența de Vitamina D va cauza căderea excesivă a părului.
Vitamina D este produsă în organism odată cu expunerea pielii la soare, motiv pentru care, în anotimpul rece este recomandată suplimentarea vitaminei D. Peștele, carnea și ouăle sunt și ele bogate în vitamina D.
Pacienții trecuți prin boală au remarcat o cădere excesivă a părului. Acest lucru nu este neobișnuit nici în cazul gripelor sau a răcelilor. Se pare că fenomenul are loc după aproximativ o lună de la vindecare și este direct legat de procesele de recuperare ale organismului după boală.
Căderea părului în exces poate avea cauze dobândite sau ereditare. Cauzele dobândite sunt mult mai frecvente și includ: stresul, chimioterapia, anemia, probleme dermatologice, diverse infecții și dereglările hormonale. În ultima categorie intră și modificările hormonale din timpul sarcinii sau cele apărute la menopauză.
De cele mai multe ori, căderea excesivă a părului este trecătoare și nu reprezintă semnul unei boli grave. În acest caz, suplimentele alimentare pot fi un real ajutor, mai ales seleniul, zincul, Vitamina B7, Vitamina E și Vitamina A.
Vezi și: Cât păr este normal să ne cadă zilnic
Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...