Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele

Caderea părului – FOTO: Pexels@Towfiqu_barbhuiya
Căderea părului este una din afecțiunile întâlnite atât la femei, cât și la bărbați. Zilnic, putem pierde circa 50-100 de fire de păr.

Căderea părului, denumită medical alopecia sau calviția este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloși. Căderea părului poate fi asociată cu factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.

Când devine o problemă căderea părului

Specialiștii susțin că zilnic pierdem între 50 și 100 de fire de păr, care sunt înlocuite cu altele noi. Dacă observăm că într-o zi cad mai mult de 150 de fire de păr este cazul să ne adresăm medicului dermatolog, care va analiza cauza și va prescrie tratament în funcție de gravitatea afecțiunii. Coafatul excesiv sau tratamentele capilare pot determina căderea părului.

Vezi și: Sutienul inteligent. Cum știi dacă ai cancer de sân, prin Bluetooth

Simptomele căderii părului

Simptomele diferă în funcție de tipul de cădere al părului. Cel mai frecvent tip de pierdere a părului este rărirea treptată la nivelul creștetului și apare odată cu înaintarea în vârstă.

Apariţia unor zone rotunde sau sub forma unor pete. La unele persoane pot să apară porţiuni de chelie de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a părului afecteză de obicei doar scalpul, dar uneori poate să apară şi la barbă sau la sprâncene. Uneori apar mâncărimea (prurit) şi durerea la nivelul pielii înainte de căderea părului.

Vezi și: Grădina senzorială, terapie anti-stres și stimularea simțurilor Cui se adresează

Diagnostic

Pentru a stabili cauzele exacte ale căderii părului, medicul va recomanda o serie de analize. Astfel, analizele de sânge vor determina dacă există cauze medicale și modificări hormonale. Prin biopsia de scalp şi examinarea histological, medicul recoltează o probă de la nivelul scalpului pentru a determina dacă o infecţie este cauza căderii părului. 

Alte modalități de diagnostic sunt testul de tragere a părului. Medicul trage de o șuviță pentru a vedea câte fire de păr cad. 

Tricoscopia constă în examinarea părului şi a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială.

Vezi și: La ce să fii atent când mergi la piscină. Dorobăț, avertisment despre concedii: Boala călătorului, meningită și encefalită

Tratament

Există tratamente eficiente pentru unele tipuri de alopecie. Astfel, dacă părul cade din cauza unor tratamente cosmetice, atunci se recomandă evitarea traumatizării părului şi a vopsirii frecvente. 

Există totodată și șampoane speciale, și chiar tratament medicamentos, dacă situația este mai gravă. Un alt tratament este și transplantul de păr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel