Căderea de calciu, hipocalcemia: cauze, simptome și tratament. Care sunt alimentele bogate în calciu

Caderea de calciu - Foto: Freepick @yarunivstudio
Căderea de calciu, hipocalcemia, poate duce la fracturarea oaselor, dar și la depresie. Care este cantitatea necesară de calciu și din ce alimente o putem obține.

Căderea de calciu, hipocalcemia, reprezintă scăderea nivelului de calciu din sânge sub normal. Calciul este esențial pentru o bună funcționare a organismului, care are nevoie atât pentru oase puternice, cât și pentru dinți. De asemenea, calciul este necesar pentru ca inima și alți mușchi să funcționeze corespunzător.

La fel ca și hipercalcemia, și hipocalcemia are efecte nocive pentru organism, precum osteoporoza sau osteopatia.

Conform Office of Dietary Supplements (ODS), oamenii au nevoie de următoarele cantități de calciu pe zi:

- 0-6 luni: 200 mg

- 7-12 luni: 260 mg

- 1-3 ani: 700 mg;

- 4-8 ani: 1.000 mg;

- 9-18 ani: 1.300 mg;

- 19-50 ani: 1.000 mg;

- 51-70 ani: 1.000 mg pentru bărbați și 1.500 mg pentru femei;

- peste 71 de ani: peste 1.200 mg. 

Gravidele și femeile care alăptează au nevoie de o cantitate de 1.000-1.300 mg de calciu pe zi, în funcție de vârstă.

Căderea de calciu, hipocalcemia, cauze și simptome

Nivelul de calciu este controlat de hormoni, astfel că această dereglare poate fi determinată de o problemă a glandelor paratiroide, de dereglările hormonale, în special la femei, precum și de alimentație, o malabsorbție a calciului, tulburări renale sau anumite medicamente.

Alte cauze care pot duce la hipocalcemie sunt:

- nivelul scăzut de vitamina D, ceea ce face mai dificilă absorbția calciului

- medicația, precum fenobarbital sau rifampin, dar și medicamentele administrare pentru a crește nivelul de calciu din sânge

- pancreatita

- hipomagneziemia

- hipoparatiroidismul

- lipsa glandei paratiroide

- șoc septic

- transfuzii masive de sânge

- afecțiuni renale, arată Healthline.

În fazele incipiente ale hipocalcemiei este posibil să nu prezentați simptome evidente, însă scăderea nivelului de calciu din sânge se poate depista în urma unui control de rutină, când sunt efectuate analize de sânge.

Atunci când se manifestă, simptomele hipocalcemiei pot include:

- spasme musculare

- crampe musculare

- amorțire și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor

- unghii fragile, moi sau uscate

- pielefragila, subțire

- depresie

- halucinații și delir

- stare de confuzie sau pierderi de memorie

- fracturi ale oaselor

- convulsii

- paralizii ale limbii

- tulburarea ritmului cardiac.

Căderea de calciu, hipocalcemia, diagnostic și tratament

Dacă prezentați simptomele ale hipocalcemiei, diagnosticarea corectă se face prin analizele de sânge, la o suspiciune sau la un control de rutină. De altfel, acestea pot evidenția existența hipocalcemiei chiar înainte de primele simptome.

Pentru a se determina severitatea hipocalcemiei este nevoie să se cunoască și valorile albuminei, o proteină care se leagă de calciu și îl transportă prin sânge. Nivelurile scăzute de calciu total, albumină și calciu ionizat pot confirma diagnosticul de hipocalcemie.

Căderea de calciu este ușor de tratat și, de cele mai multe ori, implică adoptarea unei diete bogate în calciu, dar și de vitamina D, suplimentată în lunile cu R (din septembrie până în aprilie), și magneziu.

În cazurile ai grave, administrarea calciului se face intravenos. De reținut că este necesară monitorizarea valorilor calciului, vitaminei D și a magneziului pentru a nu se ajunge la supradozaj.

Vezi și: Cura de slăbire, "cea mai mare tâmpenie cu putință". De ce să mănânci din 3 în 3 ore. Doru Negru: Celula, nemernica, distruge mușchiul, nu grăsimea

Alimente bogate în calciu

Calciu se găsește atât în produsele lactate, cât și în pește, soia, legume cu frunze verzi, nuci și semințe sau sucul de portocale.

Laptele conține într-o porție de 100 de mililitri 119 mg de calciu, 12% din doza zilnică recomandată, la fel ca și o porție de iaurt, în timp ce 100 de grame de brânză Feta are aproape jumătate din necesarul de calciu recomandat (49%).

Sardinele conțin 240 mg de calciu într-o porție de 100 de grame, adică 24% din necesarul zilnic, iar somonul, are la rândul său aproape 3% din necesarul de calciu.

Soia este printre cele mai bogate în calciu dintre legume, cu un conținut de 197 mg la suta de grame de boabe. Este urmată de algele de mare, cu 168 mg de calciu, smochine, cu 162 mg și fasolea boabe, cu 143 mg.

Legumele cu frunze verzi au, de asemenea, un conținut important de calciu. Astfel, varza kale are 150 mg de calciu la suta de grame, în timp ce broccoli se poate ”lăuda” cu 47 de mg de calciu.

La capitolul nuci și semințe, migdalele conțin 269 mg (27%), nucile de Brazilia 160 mg (16%), nucile 98 mg (10%), fisticul 107 mg (11%), în timp ce semințele de mac au 1.438 mg (144%), iar semințele de floarea soarelui au numai 78 mg (8%), potrivit Nutrition&You.

Sucul de portocale are un conținut modest de calciu, dar nu de neglijat, 40 mg.

Vezi și: Sinuzita, cauze, simptome, tratament: Trebuie 10-14 zile ca să tratezi cu adevărat inflamația. Sinuzita cronică poate dura și câțiva ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel