Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie

Buze crapate - Foto: Freepik @eanstudio
Ai buzele crăpate și niciun balsam nu mai funcționează? Află secretul hidratării perfecte care repară buzele în doar câteva minute și scapă de disconfort pentru totdeauna.

Buzele crăpate sunt o problemă comună, mai ales în sezonul rece, dar pot apărea și din alte cauze, precum expunerea la soare, la frig, deshidratarea sau anumite afecțiuni medicale.

Buzele nu au glande sebacee și sunt mi sensibile decât alte părți ale pielii. Factorii care contribuie la uscarea și crăparea buzelor includ:

Vezi și:

Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Induc refluxul acid

Ce se întâmplă dacă mănânci mâncare fierbinte. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Agentul termic este implicat

Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare

Deshidratarea cauzată de consumul ineficient de apa care deshidratează rapid buzeleExpunerea la frig și vântExpunerea prelungită la soareObiceiuri dăunătoare precum lingerea frecventă a buzelor care agravează uscăciuneaDeficiențe nutriționale precum lipsa de vitamine B2, B6, B12 sau minerale precum zincul.Reacții alergice de la produce cosmetice sau alimente care pot irita buzele.Afecțiuni medicale precum eczema, psoriazisul sau sindromul Sjogren

Remedii eficiente pentru buze crăpate

Consumul adecvat de apă este esențial pentru menținerea hidratării pielii și a buzelor. Un adult ar trebui să consume între 2 și 3 litri de apă zilnic, în funcție de activitatea fizică și condițiile climatice.

Optează pentru balsamuri care conțin ingrediente naturale precum:

- Lanolina - ajută la refacerea barierei lipidice

- Unt de shea - hidratează și calmează pielea

- Ulei de cocos - are proprietăți antimicrobiene și hidratante

- Ceara de albine - protejează împotriva factorilor externi

Mierea este un umectant natural care atrage și reține umiditatea. Aplică un strat subțire de miere pe buze și lasă-l să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă călduță.

Îndepărtează celulele moarte cu ajutorul unui exfoliant delicat preparat din zahăr brun + ulei de măsline sau miere. Freacă ușor buzele, fără să le agresezi, apoi aplică un balsam hidratant.

Saliva conține enzime care pot deteriora pielea sensibilă  buzelor. Deci evită lingerea și frecarea buzelor.

Consumă alimente bogate în vitamine și minerale precum vitamina B2 prezentă în ouă, migdale, carne slabă. Consumă B6 găsită în banane, cartofi și pește.

Consumă zinc, important pentru regenerarea pielii, din surse precum semințele de dovleac și legumele verzi.

Mai mult, renunță la cosmeticele care conțin parfumuri sau alcool, pentru că pot irita buzele deja crăpate.

Gelul de aloe vera are proprietăți calmante și vindecătoare. Aplică o cantitate mică de gel direct pe buze, lăsându-l să acționeze timp de câteva minute.

Nu în ultimul rând, în lunile de iarnă, aerul uscat din interior poate agrava buzele crăpate. Un umidificator va ajuta la menținerea unui nivel optim de umiditate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel