Această vitamină îți protejează...
Ananasul, un fruct tropical, este bogat în nutrienți și antioxidanți, inclusiv vitamina C, mangan și enzime. Acești compuși ajută digestia, stimulează imunitatea, reduc riscul de cancer și îmbunătățesc timpul de recuperare după o intervenție chirurgicală. Ananasul este consumat de obicei copt, la grătar sau proaspăt tăiat. Opt beneficii pentru sănătate ale ananasului includ faptul că este foarte nutritiv, are puține calorii și conține urme de fosfor, zinc, calciu și vitaminele A și K.
Ananasul este scăzut în calorii, dar foarte nutritiv, o porție de 165 de grame de ananas conținând 82,5 kcal, 0,891 grame de proteine, 21,6 grame de carbohidrați și 2,31 grame de fibre. Vitamina C reprezintă 88% din valoarea zilnică, în timp ce manganul este de 1,53 mg sau 109% din necesarul zilnic pentru femei și 2,3 mg sau 66% din din necesarul zilnic pentru bărbați. Vitamina B6 este, de asemenea, prezentă, alături de cupru, tiamină, folat, potasiu, magneziu, niacină, acid pantotenic, riboflavină și fier.
Ananasul este, de asemenea, bogat în vitamina C și mangan, care sunt esențiale pentru sănătatea imunitară, absorbția fierului, creștere și dezvoltare. Antioxidanții ajută la prevenirea oxidării în organism, ceea ce poate ajuta la îndepărtarea inflamației care poate duce la cancer și alte boli cronice.
Cancerul este o boală cronică legată de stresul oxidativ și inflamație. Ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin minimizarea stresului oxidativ și reducerea inflamației. Bromelaina poate ajuta, de asemenea, la tratarea cancerului care s-a dezvoltat deja, după cum a arătat un studiu în eprubetă care a suprimat creșterea celulelor cancerului de sân și a stimulat moartea celulelor. Sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.
Ananasul este bogat în nutrienți și antioxidanți, care ajută organismul să se ferească de stresul oxidativ, care este legat de inflamația cronică, slăbirea sistemului imunitar, bolile de inimă, diabetul și unele tipuri de cancer. Ananasul este deosebit de bogat în flavonoide și compuși fenolici, care pot avea efecte de protecție a inimii, deși cercetările pe oameni sunt limitate. Mulți dintre acești antioxidanți sunt legați, producând efecte mai durabile.
Foto: Freepik
Ananasul, bogat în vitamine, minerale și enzime, a fost utilizat în medicina tradițională timp de secole. Un studiu din 2014 a constatat că persoanele care consumau ananas aveau un risc mai scăzut de infecții virale și bacteriene și de patru ori mai multe celule albe din sânge care luptau împotriva bolilor decât cei care nu mâncau ananas. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
Artrita afectează peste 350 de milioane de oameni la nivel mondial și implică în primul rând inflamarea articulațiilor. Proprietățile antiinflamatorii ale bromelainei pot oferi o ameliorare a durerii pentru cei care suferă de artrită inflamatorie.
Studiile au constatat că suplimentele cu bromelaină sunt la fel de eficiente în ameliorarea osteoartritei în partea inferioară a spatelui ca și tratamentul obișnuit al durerii. De asemenea, un supliment de enzime digestive care conține bromelaină ameliorează durerea la fel de eficient ca medicamentele obișnuite pentru artrită.
Ananasul, adesea servit alături de carne și păsări în Brazilia, conține bromelină, un grup de enzime digestive care ajută la digestia cărnii. Bromelaina descompune moleculele de proteine, făcând mai ușoară absorbția acestora de către intestinul subțire.
Acest lucru este benefic pentru cei cu insuficiență pancreatică și este utilizat ca îndulcitor comercial pentru carne. Un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina reduce markerii inflamatori din țesutul digestiv. Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajutând la sănătatea digestivă.
Ananasul, un fruct bogat în carbohidrați, poate accelera recuperarea după o intervenție chirurgicală sau exerciții fizice prin reducerea inflamației, umflăturii, vânătăilor și durerii. Bromelaina, care se găsește în ananas, poate reduce, de asemenea, markerii de inflamație și disconfortul după operația dentară.
De asemenea, poate accelera recuperarea musculară după exerciții intense prin reducerea inflamației din jurul țesutului muscular deteriorat. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale proprietăților antiinflamatorii ale ananasului.
Ananasul nu este un alergen comun și este considerat cu risc scăzut, cu excepția cazului în care aveți o alergie cunoscută la ananas. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la efecte secundare neintenționate, cum ar fi probleme de coagulare a sângelui din cauza bromelainei, arsuri ale limbii, mâncărimi, greață sau diaree.
Aceste efecte sunt anecdotice și nu au fost studiate științific. Cel mai bine este să alegeți ananasul copt, care ar trebui să fie galben deschis până la mediu, deoarece consumul de ananas necopt poate provoca tulburări de stomac, greață și diaree.
Ananasul este un fruct convenabil și dulce care poate fi găsit în magazinele alimentare și în piețe pe tot parcursul anului. Acestea pot fi savurate singure, în smoothie-uri, salate sau pizza de casă. Unele idei de rețete populare includ un smoothie cu ananas, afine și iaurt grecesc pentru micul dejun, o salată tropicală de pui prăjit cu migdale, burgeri hawaiieni cu inele de ananas pentru prânz, orez prăjit cu ananas și seitan pentru cină și o frișcă de casă cu ananas pentru desert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...