La vârsta a doua, prevenția...
Accidentul vascular cerebral, o afecțiune cardiovasculară care afectează anual 15 milioane de persoane, este tratat cu medicamente pentru a descompune cheagurile de sânge și pentru a preveni scurgerile de sânge. Eficacitatea terapiei are un impact semnificativ asupra recuperării unei persoane. Doar 10% dintre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral se recuperează complet, iar ceilalți trăiesc cu deficiențe sau dizabilități.
Cercetătorii de la Heart Research Institute din New South Wales, Australia, au descoperit că o substanță chimică naturală care se găsește în broccoli poate ajuta la prevenirea și tratarea accidentului vascular cerebral. Studiul a fost publicat în revista ACS Central Science a Societății Americane de Chimie.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces și invaliditate la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de Dr. Xuyu Liu, cercetător la Institutul de Cercetare a Inimii din New South Wales.
Aproximativ 85% din cazurile de accident vascular cerebral rezultă din cauza unor cheaguri de sânge care obstrucționează o arteră care duce la creier, cauzând privarea de nutrienți esențiali. Singurul agent terapeutic aprobat, activatorul de plasminogen tisular (tPA), are o eficacitate suboptimală, cu rate de succes sub 20%. Dr. Liu consideră că există o nevoie nesatisfăcută de îmbunătățire a eficacității tPA și de identificare a mai multor opțiuni de tratament pentru pacienții cu accident vascular cerebral.
Un studiu realizat de Dr. Liu și echipa sa a examinat potențialul legumelor crucifere, în special al broccoli, de a aborda tratamentul accidentului vascular cerebral prin găsirea unui anticoagulant mai sigur și mai eficient care să se sinergizeze cu tPA. Aceasta nu este prima cercetare privind legătura dintre legumele crucifere și sănătatea inimii.
În 2018, un studiu a constatat că un consum mai mare de legume crucifere poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, un factor de risc principal pentru accidentul vascular cerebral și atacul de cord. În mai 2020, studiul VEgetableS forvascular health (VESSEL) a corelat un consum mai mare de legume crucifere cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit un compus din broccoli, sulforafan, care poate ajuta la îmbunătățirea eficacității medicamentelor care distrug cheagurile, cum ar fi tPA. Acest antigen universal este un medicament utilizat pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge care blochează vasele cerebrale. Cu toate acestea, enzimele și substanțele chimice eliberate de cheagurile dizolvate pot activa trombocitele, putând provoca formarea de noi cheaguri.
Identificarea unor diluanți de sânge care pot îmbunătăți potențialul de distrugere a cheagurilor de către tPA fără a provoca sângerări excesive ar reprezenta un progres major în tratamentul accidentului vascular cerebral.
Descoperirea sulforafanului, o moleculă din germeni de broccoli, inhibă agregarea plachetară în condiții patologice fără a provoca sângerări semnificative în modele preclinice, triplând eficacitatea tPA și încetinind formarea cheagurilor rele care duc la accident vascular cerebral, potrivitg MedicaNewsToday.
Foto: Freepik @ededchechine
Un studiu a constatat că adăugarea de compuși derivați din broccoli la medicația tPA a crescut rata de succes a acesteia la 60%, fără sângerări notabile. Acest efect sinergic rivalizează cu cele mai performante anticoagulante și antiagregante plachetare din acest domeniu, dar nu afectează formarea cheagurilor salvatoare de viață. Cercetătorii au raportat că, odată administrate, moleculele derivate din broccoli au ajutat la încetinirea declanșării accidentului vascular cerebral.
Cercetătorii au emis ipoteza că cel mai bioactiv compus al broccoli ar reflecta aceste efecte preventive observate în studiile clinice. Studiile au elucidat mecanismele din spatele prevenirii accidentului vascular cerebral, oferind o înțelegere detaliată a beneficiilor pentru sănătate ale produselor naturale derivate din broccoli la nivel molecular și celular.
Dr. Xuyu Liu conduce un proiect de cercetare pentru a explora beneficiile pentru sănătate și terapeutice ale produselor naturale derivate din alimentație, ceea ce ar putea duce la noi medicamente candidate pentru tratamentul accidentului vascular cerebral. Tehnologia ar putea, de asemenea, să avanseze studiile privind terapia nutrițională de precizie, oferind opțiuni de intervenție dietetică mai sigure pentru pacienții cu un risc ridicat de accidente vasculare cerebrale și tromboză.
Compusul derivat din broccoli, care nu a provocat nicio sângerare, ar putea fi aplicat și în cazul altor boli. Mecanismul molecular unic al compusului derivat din broccoli previne formarea de cheaguri dăunătoare în diferite condiții patologice, fără a împiedica formarea cheagurilor hemastatice.
Aceste molecule ar putea servi ca anticoagulant pentru pacienții cu risc ridicat de tromboză și ca moleculă principală pentru cercetarea căilor specifice de semnalizare celulară care diferențiază tromboza de hemostază. Scopul este de a identifica noi ținte proteice pentru dezvoltarea medicinei de precizie și de a investiga produse naturale din alte legume cunoscute pentru prevenirea accidentului vascular cerebral și a trombozei.
Integrarea acestor cunoștințe moleculare în strategiile de intervenție nutrițională ar putea reduce semnificativ riscurile de accident vascular cerebral și tromboză.
Dr. José Morales, neurolog vascular și chirurg neurointervenționist la Pacific Neuroscience Institute, a găsit interesant un studiu privind modularea activității trombocitelor. El crede că noi compuși chimici sau ingrediente naturale ar putea îmbunătăți sănătatea cerebrovasculară și ar putea preveni accidentele vasculare cerebrale și bolile.
Dr. Morales este interesat să vadă mai multe experimente directe cu modele animale, modele animale transgenice și modele animale transgenice cu stări de hipercoagulare sau tromboză arterială datorată agregării plachetare, pentru a înțelege cum această substanță fitochimică ar putea modifica sau modula activitatea plachetară în aceste condiții de boală.
Monique Richard, dietetician nutriționist autorizat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a subliniat importanța consumului de legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza kale, bok choy și varza în America.
Broccoli conține glucorafanină, un compus natural care se transformă în sulforafan atunci când este ingerat. Aceste legume sunt bogate în fibre, proprietăți antioxidante și vitamine și minerale care protejează inima. Richard consideră că aoamenii nu consumă porții adecvate de legume bogate în fibre, fitochimicale și diverse substanțe nutritive, în special cele din familiile Brassica sau crucifere.
Obiectivul este de a consuma o cantitate combinată de cinci până la opt porții de fructe și legume pe zi, din care aproximativ jumătate să provină din legume. Richard sugerează să se înceapă cu 350 de grame de legume crucifere pe zi, adăugându-le la salate, garnituri și cine cu proteine slabe, paste sau fasole. Adăugarea de varză kale la micul dejun în frigărui sau smoothie-uri poate oferi, de asemenea, și mai multe beneficii pentru întregul corp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...