Brahiterapia HDR vs. LDR. Dr. Anghel, despre CE înseamnă și care sunt avantajele în tratarea CANCERULUI

Brahiterapia HDR vs. LDR - Foto: Pexels / Freepick
EXCLUSIV
Dr. Beatrice Anghel, SANADOR, ne-a vorbit despre brahiterapia HDR și avantajele sale în tratarea cancerului urogenital, de prostată și de esofag. 

Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie-brahiterapie, la Centrul Oncologic Sanador, a explicat ce înseamnă brahiterapia și care e diferența dintre HDR și LDR.

Brahiterapia este, în primul rând, una dintre formele țintite ale radioterapiei, care presupune folosirea unor surse radioactive interne, cu țintă clară și directă a volumului tumoral, și cu rezultate excepționale în tratarea în mod special a cancerelor ginecologice și a celor de prostată.

Brahiterapia este o iradiere țintită care nu afectează tot ce înseamnă țesuturi sau organe din jur, ci doar omoară celulele canceroase.

Sanador

"Brahiterapia este forma de iradiere internă cu ajutorul unor intermediari de tipul ace, aplicatori, tuburi de plastic, tot felul de device-uri care ne pot ajută să ajungem acolo unde ne dorim. Când spun localizări de tip ORL poate e nevoie de ace plantate într-o tumoră, dacă e vorba de prostată, atunci o iradiere completă cu ace de plastic introduse în prostată...

În ceea ce privește substanțele folosite sunt mai mulți radioizotopi pe care-i folosim, dar la îndemână e Iridium-192, un radioizotop foarte folosit în brahiterapie, dar sunt și alții. Pentru tehnicile de tip HDR, adică "high-dose rate", noi folosim Iridium-192", a declarat Beatrice Anghel, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Ce înseamnă LDR și HDR

 

"HDR sau LDR sunt două tipuri de brahiterapie folosite. E greșit să spunem că una e inferioară alteia, pentru că nu s-au făcut studii pe anumite cancer ca una să fie superioară celeilalte.

Dar prin abordul și siguranța personalului medical, tipul de brahiterapie de tip HDR este mult mai la îndemână, atât pentru angajator și tot ceea ce înseamnă radioprotecția personalului este mult mai ușor, pentru că sursa de iradiere este folosită printr-un mecanism controlat de un calculator, iar iradierea se efectuează într-un mediu controlat într-un buncăr, în condiții de radioprotecție și atunci intrăm, vedem pacientul, îl pregătim pentru iradiere, planul este gata de tratament, pacientul e iradiat în acel buncăr, iradierea fiind într-un mod controlat.

Pentru pacient și pentru personal, lucrurile se efectuează într-un mod controlat.

Este și rapidă, e vorba de câteva secunde, minute această iradiere, pe când LDR înseamnă montarea unor implanturi cu semințe de iod-125, chiar în spitalul Fundeni și acele surse erau montate, implantate și pacientul rămânea cu ele", a completat medicul.

Pentru metoda LDR, pacientul trebuie să fie izolat de cei din jur. 

"Există un timp de înjumătățire pentru acele surse și trebuie să te ferești, să-ți protejezi familia, să ai grijă și să respecți anumite recomandări. Personalul medical era direct implicat în manipularea acelor surse și asta putea să necesite mai multe norme", a mai spus Beatrice Anghel.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel