BPOC, terapie comportamentală care reduce anxietatea și vizitele la spital

Plămâni
Terapia comportamental cognitivă (TCC) aplicată pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), este eficientă din punct de vedere al costurilor și reduce simptomele legate de anxietate, potrivit unui studiu. Anxietatea însoțește adesea BPOC, prin urmare cercetătorii au observat că sesiunile scurte de terapie comportamental cognitive au redus anxietatea acestor bolnavi și au dus la o utilizare mai puțin frecventă a serviciilor spitalicești.

"Unul dintre principalele simptome ale BPOC este lipsa de aer, acest lucru este foarte înfricoșător și duce adesea la sentimente de anxietate. Mulți profesioniști din domeniul sănătății nu monitorizează în prezent pacienții cu BPOC pentru simptome legate de anxietate, chiar dacă acestea pot avea un impact asupra sănătate. Anxietatea are un impact negativ asupra calității vieții pacienților și conduce la o utilizare mai frecventă a resurselor de asistență medicală. Am vrut să testăm dacă sesiunile individuale de TCC ar putea reduce simptomele anxietății și dacă acestea ar putea fi cost-eficiente", a declarat dr. Karen Heslop-Marshall, asistent consultant la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, cercetătorul principal al studiului.

Toți pacienții cu BPOC incluși în studiu sufereau de anxietate

236 de pacienți cu un diagnostic de BPOC ușor până la foarte sever au luat parte la studiu. Fiecare a fost examinat pentru anxietate folosind HADS-Anxiety Subscale, un chestionar simplu care-i întreabă pe pacienți despre sentimentele lor de anxietate și depresie în ultima săptămână. Scorurile cuprinse între opt și zece sunt considerate a prezenta simptome ușoare, 11-14 indică simptome moderate, iar scorurile mai mari de 15 indică simptome severe.

Toți pacienții care au intrat în studiu au marcat opt sau mai mult pe scara HADS. În total, 59% dintre cei care au fost examinați pentru intrarea în studiu au prezentat scoruri HADS, sugerând că anxietatea este foarte frecventă în cazul BPOC.

Pe o perioadă de trei luni, pacienților li s-au dat fie pliante despre gestionarea anxietății, fie pliante și TCC. Ședințele TCC au antrenat bolnavii cu privire la modul de a dezvolta strategii de coping pentru a face față anxietății cauzate de respirație, pentru a-i ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de activitate fizică.
Toți au beneficiat de îngrijiri medicale standard, inclusiv testarea funcțiilor pulmonare, o revizuire medicală și tratamente adecvate pentru medicamente. Dacă au fost eligibili, au beneficiat și de o reabilitare pulmonară, care este un program de exerciții supravegheat destinat pacienților cu BPOC.

După trei luni, pacienții au completat din nou chestionarul HADS-Anxietate pentru a evalua modul în care diferitele metode de tratament au afectat nivelurile lor de anxietate. Cercetătorii au descoperit că TCC a fost mai eficace în reducerea simptomelor de anxietate la pacienții cu BPOC comparativ cu cei care au primit doar pliante în monoterapie; în medie, scorurile la scară de anxietate HADS ale pacienților cu TCC s-au îmbunătățit cu 3,4, în timp ce la pacienții din grupul cu prospecte s-au îmbunătățit cu doar 1,9.

,,Am constatat că sesiunile individuale de TCC ar putea reduce simptomele de anxietate și că aceasta ar putea fi o intervenție rentabilă. Reducerea nivelului de anxietate are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, precum și a capacității lor de a se păstra fizic activi și își pot îmbunătăți supraviețuirea pe termen lung," a precizat dr. Heslop-Marshall, potrivit Eurekalert.org.

După verificarea dosarelor din spital la pacienții din studiu, cercetătorii au descoperit că pentru fiecare pacient care a participat la TCC, a existat o economie medie de 1.089 lire pentru internarea în spital și 63 lire pentru prezența la camera de urgentă.

,,BPOC este o povară majoră pentru persoanele fizice, societățile și sistemele de sănătate din întreaga lume, datorată în special expunerii continue la factorii de risc pentru BPOC, cum ar fi fumatul și poluarea aerului și parțial datorită îmbătrânirii populației. Această cercetare subliniază modul în care utilizarea unei abordări multidisciplinare în tratamentul BPOC poate reduce povara pacienților și a serviciilor de asistență medicală. Tratarea pacienților pentru condiții co-existente, cum ar fi anxietatea contribuie în mare măsură la îmbunătățirea sănătății lor generale, iar aceste metode pot fi rentabile. Îngrijirea oferită de specialiști specializați și instruiți corespunzător permite, de asemenea, trimiterea precoce a pacienților cu afecțiuni mai grave de sănătate mintală către piste de îngrijire și mai specializate", a subliniat dr. Thierry Troosters, președinte ales al Societății Europene Respiratorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel