Această vitamină îți protejează...
Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Simptomele botulismului încep, de obicei, cu slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. Această slăbiciune se poate extinde la gât, brațe, trunchi și picioare.
Botulismul poate slăbi, de asemenea, mușchii implicați în respirație, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație și chiar la deces. Un tip de bacterie numit Clostridium botulinum produce toxina. Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a rănilor.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum putem face botulism din cauza mâncării.
”Botulismul este o boală care se poate lua din conserve, în special conserve de pește. Au fost, însă, și cazuri când oamenii au făcut botulism de la zacuscă. Acești spori se dezvoltă în condiții de anaerobioză.
Bacteria trăiește în lipsa aerului. În conserve se pot dezvolta astfel de condiții și poate apărea această bacterie, iar toxina este cea care determină boala și determină boală prin afectarea sistemului nervos central”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Deoarece afectează controlul mușchilor din tot corpul, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Pericolul cel mai imediat este că nu veți putea să respirați. Faptul de a nu putea respira este o cauză comună de deces în botulism.
”Pot fi forme ușoară de boală, până la forme grave cu insuficiență respiratorie acută, care impune și internare la Terapie Intensivă. De regulă, pacientul este afebril, de aceea fenomenele neurologice sunt cele care îi conduc pe pacient la specialistul neurolog.
Este vorba despre căderea pleoapelor, așa numita diplopie, adică vedere dublă și uscăciunea mucoaselor, adică uscăciunea bucală sau conjunctivală”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Bacteriile dăunătoare se dezvoltă și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi alimentele conservate în casă. Tocmai de aceea sunt câteva detalii la care să fim atenți atunci când consumăm conserve.
”Ceea ce putem să sfătuim oamenii este să consume alimente proaspete și să evite conservele care sunt comercializate în zone necontrolate din punct de vedere medical.
Apar anumite modificări, dar nu este o regulă. Capacul cutiilor poate fi bombat. Trebuie să ținem seama și de aspect. Adică să ne uităm să vedem dacă alimentul respectiv nu s-a modificat ca și culoare, să îl mirosim, gustăm.
Cam așa ne putem da seama dacă un anumit produs alimentar se înscrie într-o zonă în care este expirată sau nu mai trebuie să fie consumată din punct de vedere alimentar”, a mai precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
În cazurile de botulism de origine alimentară, cadrele medicale curăță uneori sistemul digestiv prin provocarea de vărsături și administrarea de medicamente pentru a vă ajuta la mișcările intestinale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...