Bolnavii de Alzheimer, proiect de terapie prin teatru promovat de UNATC

Bătrâni
Proiectul STAD – „Social Transmission of Cognitive and Emotional States in the Care of Alzheimer's Disease Patients”, care are ca obiectiv dezvoltarea unei intervenții bazate pe dramaterapie și VR pentru bolnavii de Alzheimer, a fost prezentat, marți, la Centrul CINETic.

Medicul Ioana Carcea, directorul STAD, a precizat că în cadrul proiectului se urmărește studierea substratului neurofiziologic al îmbunătățirii memoriei în context social, la pacienții cu Alzheimer.

„În primă instanță vom folosi subiecți, fie tineri, fie mai în vârstă, sănătoși, care nu au simptome de Alzheimer, pentru a înțelege cum în mod natural operează aceste mecanisme prin care contextul social îmbunătățește memoria. (...) După ce avem aceste rezultate, vom lucra pe un grup de pacienți care au un stadiu incipient de demență și vom încerca să aplicăm ceea ce am găsit în grupul de subiecți sănătoși", a explicat Ioana Carcea, citată de Agerpres.

Alexandru I. Berceanu, director al centrului CINETic, a afirmat că realizatorii proiectului își propun să vadă în ce măsură, prin exerciții de inspirație teatrală, poate fi îmbunătățită memoria.

„Ne dorim să dezvoltăm niște modalități de interacțiune socială care să le îmbogățească viața bolnavilor în momentul în care apare declinul memoriei și declinul cognitiv. Ne propunem să facem niște modele de intervenție automatizată în realitate virtuală care să reproducă interacțiuni sociale. (...) Vor fi o suită de aproximativ 7-8 experimente, în care ne vom concentra pe dimensiuni diferite și tipuri de interacțiuni diferite, în așa fel încât să ajungem să formulăm o interacțiune pe care o vom testa cu subiecții în stadii incipiente de diagnostic cu Alzheimer", a explicat Alexandru I. Berceanu.

Cercetare interdisciplinară

Rectorul UNATC „I.L. Caragiale", Nicolae Mandea, a spus că proiectul ține de dezvoltarea în zone de interdisciplinaritate a cercetării științifice din universitate.

„Pentru universitățile de artă este un trend actual foarte puternic de a dezvolta cunoașterea și de a o pune la dispoziția unor domenii care sunt capabile să folosească această noutate în deschiderea granițelor pentru propria cercetare. (...) Un bolnav nu trebuie să fie un bolnav care se chinuie până când, într-un fel sau altul, se încheie ciclul unei boli nevindecabile. (...) Nu avem pretenția că vindecăm pe cineva de Alzheimer, pentru că știm că nu se poate asta, dar trebuie și ei să se simtă cât se poate bine în lumea în care încă mai trăiesc. Acesta este un lucru foarte important", a declarat Nicolae Mandea.

Partener al proiectului este Institutul Kavli pentru Neuroștiința Sistemelor, NTNU, Trondheim, Norvegia, iar promotor este Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale" din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel