Zgomotul alimentar, o preocupare...
Bolile psihice sunt din ce în ce mai frecvente în zilele noastre. În ultimii ani, s-a recunoscut din ce în ce mai mult rolul important pe care sănătatea mintală îl joacă în realizarea obiectivelor de dezvoltare globală, după cum o demonstrează includerea sănătății mintale în Obiectivele de dezvoltare durabilă.
Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate. Suicidul este a patra cauză principală de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală mor prematur - cu până la două decenii mai devreme - din cauza unor afecțiuni fizice care pot fi prevenite.
Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News, cum ne influențează ritmul actual al societății.
”Sunt de acord că trăim într-o lume foarte dinamică. Mie îmi place foarte mult, nu îmi place să mă plictisesc și sunt foarte încântat de condițiile tehnologice, dar, într-adevăr te poate obosi ritmul ăsta și uiți să întrerupi munca și să treci într-un timp de relaxare.
Asta se întâmplă multora dintre noi. Suntem foarte conectați cu tehnologia, suntem conectați 24 din 24 de ore, 7 din 7 și vrem să comunicăm instant (…).
Multe dintre afecțiunile de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă decalajul dintre persoanele care au nevoie de îngrijiri și cele care au acces la acestea rămâne substanțial. Acoperirea efectivă a tratamentului rămâne extrem de scăzută.
Cam la toate bolile de care suferă specia noastră sunt complexe multifactoriale. Tehnologia, creșterea nivelului de civilizație a dus la o creștere medie a speranței de viață, dar trăim sub impactul schimbărilor climatice, ale poluării.
Sunt o grămadă de particule pe care le luăm prin aerul pe care îl respirăm, ingestia substanțelor chimice prin alimentele procesate conduc și ele la afectarea creierului”, a explicat dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru DC MEDICAL și DC News.
”Există o componentă genetică și o componentă ereditară a unora dintre afecțiunile psihice, dar bolile psihice sunt multifactoriale și factorii de mediu, naturali, dar și factorii sociali și culturali influențează declanșarea episoadelor de boală sau instalarea unor afecțiuni pentru care există predispoziție genetică.
Felul în care societatea este construită poate să favorizeze instalarea unor boli psihice sau poate să fie protectoare, să creeze acele condiții favorabile pentru ca bagajul genetic să se manifeste.
Stresul este considerat o formă de reacție dezadaptativă la nivelul locului de muncă”, a mai explicat dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, într-un interviu pentru DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...