Bolile care-ți TRIPLEAZĂ riscul să mori din cauza COVID-19. STUDIU

Alerta, coronavirus
Anumite condiții medicale preexistente pot dubla, unele chiar tripla riscul de mortalitate pentru COVID-19, arată un nou studiu. Iată care sunt bolile care te pun în cel mai mare pericol: 

Un amplu studiu internațional al pacienților care au făcut COVID-19 a confirmat că bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul, insuficiența cardiacă congestivă, bolile renale cronice, accidentul vascular cerebral și cancerul pot crește riscul unui pacient de a muri din cauza coronavirusului. Cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State spun că descoperirile lor pot ajuta oficialii din domeniul sănătății publice să îmbunătățească îngrijirea pacienților și să dezvolte intervenții care pot viza aceste populații cu risc ridicat.

Analizând datele colectate în lunile de la izbucnirea pandemiei, cercetătorii au descoperit că bolile cardiovasculare pot dubla riscul unui pacient de a muri din cauza COVID-19. De asemenea, au constatat că alte condiții preexistente pot crește riscul de deces al unui pacient cu COVID-19 de o dată și jumătate până la de trei ori. Rezultatele au fost publicate recent în PLOS ONE (link direct studiu).

„Acest studiu sugerează că aceste afecțiuni cronice nu sunt doar frecvente la pacienții cu COVID-19, ci și că prezența lor este un semn de avertizare pentru un risc mai mare de deces”, a spus dr. Paddy Ssentongo, doctorand în epidemiologie la Colegiul de Medicină și profesor asistent de cercetare în Departamentul de Științe și Mecanică al Inginerie din Penn State. „Există o prevalență ridicată a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale în întreaga lume și, în special, în SUA. Cu persistența COVID-19 în SUA, această conexiune devine crucială”.

Echipa de cercetare a efectuat o analiză sistematică și o meta-analiză a studiilor publicate din decembrie 2019 până la începutul lunii iulie 2020, pentru a determina care afecțiuni cronice pun pacienții spitalizați în pericol de a muri din cauza COVID-19. Au explorat 11 condiții coexistente care prezintă un risc de boală severă și deces în rândul pacienților cu COVID-19, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială, cancer, boli renale cronice, boli pulmonare obstructive cronice, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă congestivă, astm , boli hepatice cronice și HIV / SIDA.

Bolile renale croniceTRIPLEAZĂ riscul!

Ssentongo și colegii săi au analizat date de la peste 65.000 de pacienți din 25 de studii din întreaga lume. Pacienții din studiile selectate au avut o vârstă medie de 61 de ani. Ei au descoperit că anumite condiții de sănătate preexistente au afectat ratele de supraviețuire mai mult decât altele. În comparație cu pacienții spitalizați cu COVID-19 fără afecțiuni preexistente, cercetătorii au stabilit că pacienții cu diabet zaharat și cancer au o probabilitate de 1,5 ori mai mare de a muri, pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă congestivă sunt de 2 ori mai predispuși să moară și pacienții cu bolile renale cronice sunt de trei ori mai susceptibile de a muri!

 „Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă în 2020 și probabil în 2021, ne așteptăm ca alți cercetători să se bazeze pe munca noastră”, a declarat Vernon Chinchilli, distins profesor și președinte al științelor sănătății publice și autor principal al acestei cercetări. 

Cercetătorii au spus că studiile anterioare care explorau asocierea afecțiunilor cronice preexistente și a mortalității prin COVID-19 au avut limitări legat de numărul de țări incluse, numărul de studii incluse și numărul de afecțiuni explorate. 

„În studiul nostru, am adoptat o abordare globală și globală pentru acest studiu, examinând 11 afecțiuni cronice și incluzând pacienți de pe patru continente: Asia, Europa, America de Nord și Africa”, adaugă Ssentongo. „Cercetările sugerează că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, poate deveni sezonier și poate necesita vaccinare anuală. Odată ce un vaccin aprobat și eficient este disponibil, persoanele cu risc ridicat cu aceste condiții preexistente ar trebui să primească prioritate de vaccinare pentru preveni ratele ridicate de mortalitate”, a mai arătat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel