Caracterizate de lipsa unui...
Contrar percepției comune că afecțiunile cardiovasculare sunt predominant masculine, medicii subliniază faptul că femeile sunt, de fapt, într-un grad mai mare expuse riscului de astfel de boli decât bărbații. Dr. Iulia Kulcsar, director medical al Institutului CC Iliescu, a explicat că simptomele acestor afecțiuni pot fi adesea confundate cu alte patologii, făcând ca diagnosticul să fie dificil și tratamentul să fie întârziat sau inadecvat.
Mecanismul de producere a unui eveniment cardiovascular acut la femeile de peste 20 de ani poate fi diferit de cel aterosclerotic tradițional. De exemplu, pot apărea afecțiuni precum disecția spontană de arteră coronară, infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral (AVC), care necesită abordări specifice și tratamente adecvate.
"Femeile, până la vârsta la care apare climaxul, au simptome care sunt ușor confundabile cu alte patologii. De asemenea, există protecția hormonală pe care o înregistrează pe durata vieții, în etapele fiziologice, până la instalarea menopauzei când există această protecție estrogenică.
Trebuie să atrag atenția asupra faptului că în ciuda acestei protecții, aceasta se referă, în principal, la boala arterosclerotică, dar la femeile cu vârsta de peste 20 de ani mecanismul de producere a unui eveniment acut cardiovascular este diferit de cel aterosclerotic, implică, de fapt, disecția spontană de arteră coronară și avem de a face cu un infarct miocardic acut, AVC și atunci avem de-a face cu disecție acută de artere carotide, adică vasele care duc sângele la creier.
Avem de-a face cu o cardiomiopatie de stres, dar care se manifestă ca un eveniment coronarian acut. Este foarte importantă prevenția bolilor cardiovasculare chiar dacă suntem într-o categorie de vârstă aparent lipsită de probleme de tip cardiovascular”, a explicat dr. Iulia Kulcsar, director medical al Institutului CC Iliescu, la Digi24.
Vezi și: Sciatica, afecțiunea care nu te lasă să dormi sau să te miști. Cum să scapi de durerile severe
Bolile cardiovasculare - FOTO: Freepik@msgrowth
Bolile cardiovasculare sunt adesea asociate cu bărbații, însă ele pot afecta și femeile, și în unele cazuri, pot fi chiar mai frecvente sau prezentați manifestări diferite față de bărbați.
Boala cardiacă ischemică, inclusiv angina pectorală și infarctul miocardic, poate afecta atât bărbații, cât și femeile, iar numărul femeilor cu această afecțiune a crescut în ultimii ani. Femeile pot să experimenteze simptome diferite față de bărbați, cum ar fi durerea în spate, gât sau maxilar și senzația de arsură în piept.
Boala arterială periferică apare atunci când arterele care alimentează membrelor inferioare cu sânge bogat în oxigen devin înguste sau blocate. Femeile pot să resimtă mai des simptome de durere la mers decât bărbații.
Insuficiența cardiacă, în special cea cu fracție de ejecție normală, este mai frecventă la femei. Acest tip de insuficiență cardiacă se manifestă prin simptome specifice fără ca fracția de ejectie să fie scăzută.
Disfuncția microvasculară este o formă de boală cardiacă care afectează vasele de sânge mici ale inimii și poate fi mai răspândită în rândul femeilor. Aceasta poate fi asociată cu simptome precum durerea toracică și scăderea funcției cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...