Boli neurodegenerative și neuroinflamatorii: Obținerea echilibrului corect

Neuroinflamarea cronică, o caracteristică comună bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și Scleroza laterală amiotrofică, ar putea răspunde la intervenția terapeutică. Cercetări recente au identificat celulele gliale ca mediatori ai neurodegenerarii, conducând la apariția bolii și la progresia lor.

O nouă broșură produsă de Cisbio oferă un rezumat actualizat al căilor moleculare asociate cu dezvoltarea bolilor neurodegenerative, notează Nature

Cercetătorii au colectat informații despre patogenia celor mai frecvente boli neurodegenerative și evidențiază contribuția la boală a trei tipuri de celule glia: microglie, astrocite și oligodendrocite.

Microglia, denumită adesea celulele imune ale sistemului nervos, monitorizează sănătatea neuronală. Acestea sunt activate de leziuni sau infecții neuronale pentru a produce factori pro-inflamatori (fenotipul M1) sau factori antiinflamatori (fenotipul M2). Menținerea echilibrului corect al mediatorilor antiinflamatori, care permit repararea și vindecarea țesuturilor, precum și mediatorii pro-inflamatori, pentru a șterge resturile celulare și a proteinelor agregate greșite, este esențială pentru a menține un creier sănătos. Activarea microgliei atât în boala Parkinson, cât și în boala Alzheimer pare a fi înclinată spre fenotipul M1, ceea ce duce la o exacerbare a inflamației și la o accelerare a progresiei bolii.

Dezactivarea microgliei M1 sau inducerea unui fenotip M2 mai benefic ar putea duce la noi terapii pentru neurodegenerare. În special, modularea semnalizării prin receptorul TREM-2 (cunoscut și sub numele de receptor de declanșare exprimat pe celulele mieloide 2) în microglie și inhibarea complexului de mediere a inflammasomului care conține proteina NLRP3 din aceste celule, apar ca abordări promițătoare pentru amortizarea inflamației în neurodegenerare.

Astrocitele

Astrocitele, cel mai abundent tip de celule gliale din creier, reglează maturizarea și menținerea funcției neuronale. Sunt extrem de sensibili la mediul lor și răspund rapid la accidente. La fel ca microglia, ele există în diferite stări de activare. În unele cazuri, acestea pot fi neuroprotectoare, prin reducerea inflamației și stimularea reparației, dar în altele, sunt neurotoxice, promovând inflamația și contribuind la moartea celulelor neuronale.
Astrocitele activate care eliberează factori pro-inflamatori au fost raportate în boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza laterală amiotrofică. Aceste celule au fost de asemenea implicate în descompunerea barierei creierului sângelui, care agravează inflamația, permițând infiltrarea celulelor imune și poate crește moartea celulelor neuronale datorită stimulării excesive de către glutamat, deoarece absorbția lor de acest neurotransmițător este afectată.

Oligodendrocitele

Oligodendrocitele sunt celulele gliale care formează teci de mielină în jurul fibrelor nervoase, care permit transmiterea rapidă și eficientă a impulsurilor electrice. Există dovezi din ce în ce mai mari că disfuncția oligodendrocitelor contribuie la neurodegenerare, nu numai în bolile precum scleroza multiplă, în care sistemul imunitar atacă oligodendrocitele și dăunează tecii de mielină, dar și în boala Alzheimer unde s-au găsit niveluri reduse de proteine ale mielinei în creier. țesutul persoanelor cu boala.

Deși s-au făcut pași mari spre înțelegerea modului în care interacțiunile dintre neuroni și glia sunt perturbate în boala neurodegenerativă, multe aspecte ale neurodegenerației determinate de inflamație rămân neclare. Strategiile de detectare și modulare a activității microgliei, astrocitelor și oligodendrocitelor ar putea ajuta la înclinarea echilibrului inflamator în direcția bună pentru a trata mai eficient bolile neurodegenerative.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel