Boli inflamatorii intestinale. Marcel Tanțău: „Avem o alimentaţie importată şi prea industrializată“

Fructe și legume FOTO: pexels.com
De Ziua Internațională a Luptei Împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale a avut loc la Cluj o dezbatere despre aceste afecțiuni și alimentație.

Asociaţia Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) şi Centrul dedicat îngrijirii Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj-Napoca au organizat o dezbatere despre ce înseamnă această afecțiune în România și alimentația românilor.

„Ca să avem sănătate, trebuie să avem o alimentaţie diversificată, din toate principiile alimentare, mai ales fructe şi legume, pentru că noi trăim cu o floră bacteriană care trebuie să fie diversă. Dacă mâncăm numai anumite tipuri de alimente, vom selecta din acea floră numai anumite tipuri de bacterii şi sărăcirea ecosistemului nostru cu care trăim face ca aceste bacterii să facă o inflamaţie intestinală. (...)

Antibioticele pot fi considerate ca un tsunami asupra ecosistemelor cu care noi trăim. Noi avem în intestinele noastre bacterii ca în jungla amazoniană. Dacă le hrănim divers, menţinem această junglă frumoasă, dezvoltată, care să ne menţină sănătatea. Bacteriile acestea au un rol extrem de important în protejarea noastră împotriva altor bacterii agresive şi în hrănirea noastră, pentru că ne ajută la procesul de digestie", a declarat joi, 9 mai, Marcel Tanțău, şeful Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Cluj, totodată coordonator al Centrului dedicat îngrijirii Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Tanţău susține că acest tip de afecțiuni sunt invalidante şi tot mai frecvente în România. Cu o experiență de peste 30 de ani în spate, specialistul a apreciat că la începutul carierei sale bolile inflamatorii intestinale erau foarte rare. Însă, acum are 4-5 pacienți pe săptămână, iar aceștia sunt tineri.

O cauză a acestor afecțiuni ar fi importurile alimentare şi de procesarea hranei.

„Acum 30 de ani aveam în România o alimentaţie foarte sănătoasă; sănătoasă din punct de vedere agricol, pentru că era făcută la noi, nu aveam importuri deloc. În momentul de faţă avem o alimentaţie importată şi prea industrializată, inclusiv produsele vegetale, care sunt crescute în condiţii semiartificiale, în sezoane care nu sunt cele normale. Aceste boli inflamatorii apar în lumea dezvoltată a economiei, în care avem un confort şi o abundenţă alimentară", precizează Marcel Tanțău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel