Boli de inimă, ce trebuie să știe o femeie

Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin
Bolile de inimă sunt cele mai frecvente probleme serioase de sănătate care afectează însă în mod diferit bărbații și femeile. Unele boli cardiace apar cu precădere la femei, în timp ce simptomele altora pot fi diferite pentru cele două sexe. De aceea, este important pentru orice femeie să știe cum să-și protejeze inima. 

Semne de avertizare

În filme, toată lumea prezintă dureri toracice în timpul unui atac de cord. În viața reală, femeile pot avea simptome mai puțin evidente, dar la fel de susceptibile pentru un infarct miocardic. De exemplu, dificultățile de respirație, durerea în maxilar, durerea în spatele sau durerea prezintă în partea superioară a abdomenului burta superioară. Femeile care suferă un atac de cord pot avea amețeli și grețuri.

SCAD
Potrivit WebMd.com, femeile sunt mai predispuse decât bărbații la disecția spontană a arterei coronare (SCAD), mai ales dacă au născut recent. SCAD apare atunci când se formează o ruptură în unul din vasele de sânge ale inimi. Acest lucru poate încetini sau bloca fluxul sanguin și poate duce la dureri în piept intense și alte simptome care se pot manifesta la fel ca un atac de cord. Este o afecțiune rară, dar gravă care trebuie tratată rapid. SCAD poate apărea la orice vârstă, dar afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Sindromul "inimă frântă"
Cu siguranță știți expresia "inimă frântă", dar aceasta are și un corespondent medical, termenul folosit de medici este cardiomiopatia indusă de stres, și este mai probabil să li se întâmple femeilor decât bărbaților. Este cauzată de o eliberare bruscă de hormoni de stres și apare după evenimente încărcate emoțional, cum ar fi divorțul sau moartea unui membru al familiei. O parte a inimii se mărește și nu mai poate pompa sânge, lucru care poate provoca dureri toracice intense, dar tratamentul rapid poate duce la o recuperare completă.

Menopauza
Nu afectează direct inima, dar schimbările hormonale care au loc în organism în timpul menopauzei pot influența activitatea inimii în mod indirect. Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, arterele pot fi mai rigide, tensiunea arterială, grăsimea abdominală și LDL (sau colesterolul "rău") pot crește în perioada de menopauză.

Inflamaţia
Dacă aveți o afecțiune care provoacă inflamația, precum artrita reumatoidă sau lupusul, șansele de-a suferi de boli de inimă sunt mai mari. Acest lucru este aplicabil chiar și tinerilor, celor care nu fumează și fac exerciții fizice. Trebuie tratată inflamația și pe cât posibil evitați steroizii, care pot crește riscul de boli cardiace.

Depresia
Depresia poate dubla șansele de a suferi de boli de inimă, iar femeile sunt de două ori mai susceptibile de a suferi de depresie comparativ cu bărbații. Atenție, stresul și anxietatea pot să vă afecteze inima!

Diabetul zaharat
Această boală poate dubla riscul unei femei de a suferi de boli de inimă. Unul dintre motive este faptul că nivelul ridicat de zahăr din sânge încetinește fluxul de oxigen din sânge și poate duce la acumularea de plăci în artere. Iar alta este faptul că femeile cu diabet zaharat pot fi mai predispuse la obezitate și pot prezenta hipertensiune arterială și colesterol ridicat.

Greutatea contează
Femeile care sunt supraponderale, mai ales dacă au grăsime în jurul abdomenului, au șanse mai mari de a suferi boli de inimă. Dar nici femeile siluete nu sunt scutite de la acest risc, mai ales dacă au colesterol ridicat sau hipertensiune arterială și fumează - trei factori care cresc șansele de apariție afecțiunilor cardiace.

Istoricul familial
Dacă mama sau sora ta suferă de boli de inimă înainte de vârsta de 65 de ani sau dacă mama ta a suferit un accident vascular cerebral la orice vârstă, poți avea mai multe șanse de-a te îmbolnăvi de inimă. Asta nu înseamnă că vei face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar istoricul familial te poate ajuta să-ți iei măsuri de prevenție pentru a reduce șansele.

Fumatul
Femeile care fumează au cu 25% mai multe șanse de a face atacuri de inimă comparativ cu bărbații. Șansele cresc și mai mult în cazul în care femeile iau pilule contraceptive și fumează, mai ales pentru cele care au peste 35 de ani.

Colesterolul

Un nivel ridicat de colesterol poate duce la formarea plăcilor de aterom care înfundă arterele. Pentru a scădea nivelul colesterolului rău (LDL), concentrați-vă asupra modificărilor simple din dietă (fără grăsimi și zahăr) și faceți mai multe exerciții fizice.

Sport
Specialiștii recomandă mai mult fitness după 40 de ani, susținând că femeile de vârstă mijlocie își pot reduce șansele de apariție a unor afecțiuni cardiace cu ajutorul exercițiilor regulate. Modificări minore la rutina ta pot face o mare diferență.

Protecția împotriva inimii în timpul sarcinii
În cazul femeilor însărcinate, inima pompează mai mult sânge, punând stresul asupra inimii și arterelor. Femeile care suferă de tulburări de ritm cardiac trebuie să fie mai atente pe durata sarcinii și să meargă mai des la medic. De asemenea, cele care au tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii, fiindcă aceasta poate duce la o tulburare gravă numită preeclampsie care poate provoca probleme de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel