Palpitațiile inimii, adesea...
Boli cardiovasculare, obiceiuri. "Pentru că există o povară atât de mare a bolilor cardiovasculare în SUA, am vrut să ne concentrăm asupra modului de a prelungi anii în care trăiești în sănătate", a spus Carmen Cuthbertson, autorul principal al unui studiu și angajat postdoctoral la Departamentul de Epidemiologie al Universității din Carolina de Nord, SUA.
Cum studiile anterioare au demonstrat că persoanele care sunt foarte active fizic tind să trăiască mai mulți ani fără boli cardiovasculare, cercetătorii americani au vrut să vadă cum obiceiul de a viziona emisiuni TV afectează acest aspect.
În cercetarea lor au folosit date de la 13.534 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani și au urmărit trei factori: cât de mulți oameni au urmărit în general TV, cât de des au fost activi fizic în timpul liber și cât timp au trăit fără a suferi un accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau boli coronariene.
După o medie de 27 de ani, persoanele care erau extrem de active și vizionau puțin sau delco emisiuni TV au trăit aproximativ 2,5 ani mai mult fără AVC, insuficiență cardiacă și boli coronariene decât cei care de multe ori se uitau la televizor și nu erau activi.
Cercetătorii au observat că vizionarea TV a afectat sănătatea, indiferent de activitatea fizică, a descoperit studiul. Cei care se uitau rar sau nu se uitau deloc la TV au trăit cu aproximativ un an mai mult timp fără să sufere de vreo boală cardiovasculară decât cei care se uitau des la televizor.
"Acest studiu sugerează că implicarea în orice activitate fizică și vizionarea mai puțină a televizorului te-ar putea ajuta să trăiești mai mulți ani fără boli (cardiovasculare)", susține Carmen Cuthbertson, potrivit medicalxpress.
Autoarea principală a cercetării consideră că studiul a fost limitat întrucât participanții au fost întrebați doar despre timpul liber și nu despre treburile gospodărești sau activitatea fizică în timpul lucrului. Ea spune că studiile viitoare ar fi bine să încorporeze dispozitivele purtabile pentru a urmări activitatea fizică și timpul sedentar.
Bethany Barone Gibbs, profesor de sănătate și activitate fizică la Universitatea din Pittsburgh, și vicepreședinte al Comitetului de activitate fizică al Asociației Americane a Inimii, care nu a fost implicată în studiu, apreciază cercetarea pentur că s-a concentrat pe cum pot trăi oamenii mai mult:
"Studiile au arătat că oamenii care stau ore în șir să dezvoltă diverse disfuncții vasculare - sângele începe să se adune la nivelul picioarelor, iar circulația se înrăutățește, mai ales în extremități, ceea ce credem că provoacă leziuni vasculare care pot duce la dezvoltarea pe termen lung a bolilor de inimă".
Cercetarea a început la sfârșitul anilor '80 înainte ca smartphone-urile și internetul să-i țină atât de mult timp pe oameni în fața ecranelor, a mai spus Gibbs, care a cerut noi cercetări în profunzime cu privire la modul în care sănătatea cardiovasculară este afectată de timpul petrecut stând pe scaun, precum și vizionarea emisiunilor TV.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...