Această metodă simplă ne ajută să...
Într-un studiu recent publicat în Circulation, imunologii de la Școala de Medicină a Universității Tufts, în colaborare cu anchetatorii de la Universitatea Vanderbilt și Centrul Medical Tufts, au dezvăluit un mecanism care activează celulele T, un tip de celulă imună și provoacă inflamații în inimă.
„Nu toate inflamațiile sunt la fel”, spune Pilar Alcaide, profesor Kenneth și JoAnn G. Wellner la Școala de Medicină și autor corespunzător al studiului. „Avem cu adevarat nevoie să investigăm aspectele imunologice ale inimii si a altor organe pentru a incerca sa fim mai clari cu privire la bolile țintite”.
Când un atac de cord sau o altă problemă dăunează inimii și o lasă incapabilă să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile corpului, inima încearcă să compenseze, pompând mai repede. Celulele musculare cardiace trebuie să lucreze mai mult și acest stres le determină să elibereze molecule cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen.
Analizând inima în testele făcute pe șoareci, cercetătorii au stabilit că produsele acestor specii reactive de oxigen modifică proteinele din inimă, astfel încât sistemul imunitar să le vadă ca o amenințare potențială.
„Formarea acestor noi ținte duc la concluzia că celulele noastre T răspund în mod robust”, spune Jay Ngwenyama, GBS20, autorul principal al studiului. „Și acest lucru duce în cele din urmă la inflamații, care afectează inima”.
Cercetătorii au confirmat că aceste proteine modificate au apărut și în țesutul cardiac al pacienților umani a căror inimă eșuează.
Inflamația cronică poate provoca modificări structurale ale inimii - mușchiul poate deveni mărit sau poate dezvolta țesut fibros, scăzându-i capacitatea de a pompa sângele în mod eficient și ducând la deteriorări suplimentare. Dar tratamentele antiinflamatorii sau încercările de a viza în general speciile reactive de oxigen nu au avut încă succes, spune Ngwenyama. Adesea ajung să interfereze cu alte aspecte ale sistemului imunitar sau cu procesele fiziologice necesare.
Cu această înțelegere îmbunătățită a modului în care celulele T sunt activate la pacienții cu boli de inimă, cercetătorii speră să dezvolte tratamente mai bine direcționate. Ei au testat deja o posibilitat, în teste făcute pe șoareci: un agent care se leagă de moleculele specifice care modifică proteinele cardiace.
„Am fost, de fapt, capabili de a preveni inflamația și disfuncția cardiacă ce apar de obicei”, spune Ngwenyama. „Deci, sperăm că pe parcurs acest lucru ar putea avea unele implicații semnificative în ceea ce privește tratarea oamenilor pentru insuficiență cardiacă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...