Boli ale sânului care cresc riscul de cancer. Când ar trebui să te îngrijorezi

Cancer de sân
Unele boli ale sânului, chiar dacă nu e vorba despre cancer, pot crește riscul ca acesta să prolifereze. Iată cum explică specialiștii.

În foarte mute situații, un nodul găsit în sân aduce o recomandare de a face o biopsie, pentru a exclude cancerul. Statistic vorbind, sunt șanse foarte mari să nu fie cancer. Aproximativ 80% dintre biopsiile mamare sunt negative.

Dar uneori, biopsia dezvăluie o boală benignă a sânului, cum ar fi un grup de celule necanceroase care cresc anormal în sân. S-ar putea să vă întrebați ce înseamnă asta și dacă vă va expune la un risc mai mare de cancer de sân în continuare.

De cele mai multe ori răspunsul este nu. Dar depinde de ce tip de afecțiune benignă este vorba. Majoritatea afecțiunilor necanceroase, cum ar fi chisturile pline de lichid sau modificările fibrochistice ale sânilor (zone îngroșate ale țesutului mamar care pot fi determinate de hormoni), nu cresc deloc riscul de cancer de sân. Cu toate acestea, alte afecțiuni benigne ale sânilor, mai puțin frecvente, merită puțin mai multă atenție.

„Este important să discutați rezultatele mamografiei cu medicul dumneavoastră, chiar și atunci când aceasta arată o constatare care este probabil benignă. Trebuie să luați în considerare istoricul dumneavoastră și alți factori de risc, iar împreună cu medicul puteți decide împreună care este cel mai bun plan”, spune dr. Toni Golen, medic obstetrician și ginecolog la Beth Israel Deaconess Medical Center, afiliat la Harvard, și redactor șef al Harvard Women's Health Watch.

Leziuni proliferative

Afecțiunile benigne ale sânilor care îi preocupă cel mai mult pe medici sunt zonele de creștere numite leziuni proliferative. „Leziunile proliferative sunt un indicator că sunteți pe calea către un risc crescut de cancer de sân”, spune dr. Graham Colditz, epidemiolog și profesor adjunct la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Aceste leziuni pot conține celule care cresc mai rapid decât cele normale și, pe măsură ce aceste celule se divid și se înmulțesc, crește riscul ca acestea să devină canceroase, spune dr. Golen.

Unul dintre cele mai comune tipuri de leziuni proliferative este o creștere excesivă a celulelor, cunoscută sub numele de hiperplazie. Poate apărea în canalele de lapte, care transportă laptele la mamelon, sau în glandele de lapte din interiorul sânului.

Hiperplazia este împărțită în două categorii, simplă sau atipică, spune dr. Golen. Hiperplazia simplă este marcată de creșterea anormală a celulelor, dar celulele în sine arată normal la microscop. Poate crește riscul de cancer de sân, dar este un factor de risc mai mic decât hiperplazia atipică.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Exercițiile fizice pot scădea riscul de cancer. STUDII

La persoanele cu hiperplazie atipică, celulele în creștere nu arată perfect normal atunci când sunt examinate la microscop, chiar dacă nu sunt atât de anormale încât să fie considerate cancer.

Risc mai mare de cancer

Există alte câteva tipuri de descoperiri proliferative necanceroase care pot crește riscul de cancer de sân.

Fibroadenoame complexe. Acestea sunt un mic subset al celui mai comun tip de tumoare benignă de sân, numit fibroadenom. Marea majoritate a fibroadenoamelor nu crește riscul de cancer de sân, dar fibroadenoamele complexe ar putea crește ușor riscul.

Adenoză sclerozantă. Această afecțiune este marcată de o mărire a sacilor producători de lapte în sân.

Cicatrici radiale. Aceste creșteri sunt numite după forma lor, care ia aspectul unei cicatrici. Acestea pot crește ușor riscul de cancer de sân.

Papiloame intraductale. Aceste mici creșteri din interiorul canalelor de lapte sunt cel mai adesea considerate inofensive, dar pot fi mai îngrijorătoare dacă conțin celule anormale sau dacă există numeroase creșteri, de obicei cinci sau mai multe.

Dacă aveți o afecțiune benignă a sânilor despre care se știe că vă crește riscul de cancer de sân, medicul dumneavoastră poate dori să vă supuneți examinărilor mai frecvente ale sânilor folosind mamografia tradițională. Ea poate recomanda, de asemenea, RMN sau ecografii ale sânilor tăi. Acestea se fac de obicei pe lângă mamografie.

În funcție de istoricul familial și de alți factori, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și strategii preventive suplimentare. spune dr. Golen.

Cu toate acestea, este important să rețineți că doar pentru că aveți una dintre aceste afecțiuni nu înseamnă că veți dezvolta cancer de sân. Majoritatea femeilor cu aceste afecțiuni nu dezvoltă cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel