Boala vacii nebune, un nou caz în atenția autorităților sanitare

Peersoane fără adăpost
Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost diagnosticat cu o formă rară a bolii de vacii nebune, după mai multe teste efectuate de un medic neurolog. Nu există nici un tratament pentru această boală, majoritatea pacienților mor într-un an, prin urmare autoritățile sanitare sunt atente cu privire la apariția oricărui caz de acest tip.

Un american din Tennessee a fost diagnosticat cu boala vacii nebune, iar acum necesită o îngrijire medicală constantă, informează MedicineNet.com. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) boala afectează mai puțin de 500 de americani în fiecare an.

Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută sub numele de boala vacii nebune sau boala Creutzfeldt-Jakob este mortală, provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului și măduvei spinării. Boala vacii nebune este cauzată de un agent infecțios numit prion, care nu poate fi inactivat prin fierbere sau alte tratamente termice. Transmiterea la om se face prin consumul de carne sau prin contactul între pielea rănită și produse cum ar fi gelatina, cleiul sau pielea animală.

Această boală a ucis 165 de oameni în Marea Britanie, în 2008 când țara s-a confruntat cu o epidemie în rândul bovinelor. Vacile  afectate de encefalopatie au  răspândit agentul infecțios, astfel că între 460000 și 482000 de animale infectate cu ESB au intrat în lanțul alimentar uman. De altfel, Uniunea Europeană a impus un embargou Marii Britanii, în 1999, care a fost ridicat abia după 10 ani, timp în care au fost sacrificate sute de mii de animale, pentru a opri epizootia. În România, în anul 2014 a fost identificat un caz de encefalopatie spongiformă bovină (Boala vacii nebune), potrivit unui raport publicat pe site-ul Organizației Internaționale de Epizootii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel