Boala pulmonară obstructivă cronică: cauze, simptome și metode de prevenție. Fumatul și expunerea la iritanți pot agrava simptomele

Boala pulmonara obstructiva cronica Foto: Freepik @Drazen Zigic
Descoperă importanța recunoașterii factorilor de risc pentru o mai bună sănătate respiratorie când vine vorba de boala pulmonară obstructivă cronică.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară caracterizată prin obstrucția fluxului de aer, care provoacă simptome precum dificultăți de respirație, tuse, producție de mucus și respirație șuierătoare. Aceasta este adesea cauzată de expunerea pe termen lung la gaze sau particule nocive, adesea din fumul de țigară.

Pacienții cu BPOC prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, cancer pulmonar și alte afecțiuni. Emfizemul și bronșita cronică sunt cele mai frecvente două afecțiuni care contribuie la BPOC.

Bronșita cronică este o inflamație a tuburilor bronșice, care provoacă tuse și producție de mucus. Emfizemul este cauzat de deteriorarea alveolelor de la capătul celor mai mici pasaje de aer. În ciuda naturii sale progresive, BPOC poate fi tratată și poate duce la îmbunătățirea controlului simptomelor, a calității vieții și la reducerea riscului de apariție a altor afecțiuni asociate, cu un îngrijirea adecvată.

Simptome

Simptomele BPOC apar de obicei după o afectare semnificativă a plămânilor și se agravează în timp, în special dacă se continuă să se fumeze. Acestea includ dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, senzație de apăsare în piept, tuse cronică, infecții respiratorii frecvente, lipsă de energie, pierdere în greutate neintenționată și umflături la glezne, picioare sau picioare.

De asemenea, pacienții cu BPOC pot suferi accentuări, când simptomele se agravează și persistă timp de mai multe zile. Se recomandă consultarea unui medic dacă simptomele persistă sau se agravează sau dacă se observă simptome ale unei infecții. În cazurile severe, cum ar fi cianoza, bătăile rapide ale inimii sau dificultățile de concentrare, este necesară asistența medicală imediată. Este esențial să soliciți asistență medicală dacă simptomele persistă sau se agravează în timp.

Foto: Frepik @Burdun

Cauze

BPOC este cauzată în principal de fumatul în țările dezvoltate, în timp ce în țările în curs de dezvoltare apare adesea din cauza expunerii la fumul de la arderea combustibilului în locuințe slab ventilate. Doar unii fumători cronici dezvoltă BPOC aparent clinic, iar mulți dintre cei cu un istoric îndelungat de fumat pot dezvolta o funcție pulmonară redusă. Unii fumători pot fi diagnosticați greșit ca având BPOC până când se efectuează o evaluare mai amănunțită.

Plămânii sunt afectați de călătoria aerului pe trahee și în plămâni prin două tuburi mari (bronhii) care se împart în tuburi mai mici (bronhiole) care se termină în grupuri de mici saci de aer (alveole). Acești saci de aer au pereți subțiri plini de vase de sânge minuscule, permițând oxigenului să treacă în fluxul sanguin și dioxidului de carbon să fie expirat. BPOC face ca aceste tuburi să își piardă elasticitatea și să se extindă excesiv, lăsând o parte din aer blocat în plămâni la expirație.

Printre cauzele obstrucției căilor respiratorii se numără emfizemul, bronșita cronică, fumul de țigară, fumatul pasiv, fumul de pipă, poluarea aerului și expunerea la locul de muncă la praf, fum sau gaze.

La aproximativ 1% dintre persoanele care suferă de BPOC, boala este rezultatul unei tulburări genetice care determină niveluri scăzute de alfa-1-antitripsină (AAt), o proteină secretată în sânge pentru a proteja plămânii. Deficitul de alfa-1-antitripsină poate provoca boli hepatice, boli pulmonare sau ambele. 

Opțiunile de tratament pentru adulții cu BPOC legată de deficitul de AAt includ cele utilizate pentru tipurile mai comune de BPOC, sau unele persoane pot fi tratate prin înlocuirea proteinei AAt lipsă pentru a preveni deteriorarea în continuare a plămânilor.

Factori de risc

BPOC este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii cauzată de fumul de tutun pe termen lung, de astm, de expunerea profesională la pulberi și substanțe chimice și de expunerea la fumul de la arderea combustibilului.

Fumatul de țigări pe termen lung, precum și fumătorii de pipă, trabucuri și marijuana, pot crește riscul. Astmul, o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, poate, de asemenea, să crească riscul, potrivit Mayo Clinic.

Expunerea profesională la fumurile provenite din arderea combustibilului în casele slab ventilate din țările în curs de dezvoltare este, de asemenea, un factor de risc. Genetica, cum ar fi deficitul de alfa-1-antitripsină, poate, de asemenea, să-i facă pe anumiți fumători mai predispuși la această boală.

Modalități de prevenție

BPOC este o boală cu o cauză clară și o cale de prevenire, majoritatea cazurilor fiind legate de fumatul de țigări. Pentru a preveni BPOC, renunță la fumat sau găsește un program de renunțare la tutun.

Expunerea la locul de muncă la vapori și pulberi chimice este un alt factor de risc, așa că asigură-te că utilizezi echipament de protecție respiratorie. Renunțarea la fumat poate reduce riscul de boli de inimă și de cancer pulmonar, în timp ce vaccinarea anuală împotriva gripei și a pneumoniei pneumococice poate reduce riscul de infecții.

Dacă te simțiți neajutorat în încercarea de a renunța la fumat, discută cu medicul tău dacă suspectezi depresie. Este esențial să găsești un program care să te ajute să renunți definitiv la fumat și să te protejezi de expunerea la acești iritanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel