Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), simptome precoce și cauze. Ce să nu ignori niciodată

Fumatul e principala cauză de BPOC. Foto: Pixabay
Boala pulmonară obstructivă cronică – BPOC - este o afecțiune pulmonară cronică ale cărei prime simptome pot fi atât de ușoare încât oamenii le confundă adesea cu semne de „îmbătrânire”. Iată ce să nu ignori niciodată:

BPOC, sau boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune pulmonară care face dificilă respirația, din cauza îngustării progresive și ireversibile a bronhiilor. Primele simptome pot fi atât de ușoare încât oamenii le confundă deseori cu „îmbătrânirea”. Persoanele cu BPOC pot dezvolta bronșită cronică, emfizem sau ambele. BPOC tinde să se înrăutățească în timp, dar descoperirea ei la timp, împreună cu o bună îngrijire, poate ajuta pacienții să rămână activi și poate încetini boala.

Simptomele BPOC

În interiorul plămânilor, BPOC poate înfunda căile respiratorii și poate deteriora sacii minusculi – alveole - care absorb oxigenul. Aceste modificări pot provoca următoarele simptome:

- Respirație îngreunată, scurtată, în activitățile de zi cu zi
- respirație șuierătoare
- Presiune pe piept
- Tuse constantă
- producerea de mult mucus (spută)
- senzație permanentă de oboseală
- Frecvente răceli sau gripă. 

Simptome avansate de BPOC

BPOC severă face ca activitățile de zi cu zi să devină o corvoadă greu de realizat: mersul, gătitul, curățarea casei sau chiar să faci baie, poate fi foarte greu. Tusea și excesul de mucus și senzația că nu poți să respiri se pot agrava. De asemenea, boala avansată poate provoca:

- Picioare umflate, inclusiv retenția de lichide
- Pierdere în greutate
- Mai puțină forță și rezistență musculară
- Dureri de cap, mai ales dimineața
- Buze sau unghii care devin albastre sau gri (din cauza nivelului scăzut de oxigen)

BPOC și Bronșita cronică: Este principala complicație care apare la pacienții cu BPOC. Bronșita se manifestă printr-o tuse constantă, cu mult mucus (flegmă). În interiorul plămânilor, căile respiratorii mici au pereți umflați, cu scurgeri constante de mucus și cicatrici. Mucusul poate bloca fluxul de aer și poate deveni un teren de reproducere pentru germeni. „Tusea fumătorului” este de obicei un semn al bronșitei cronice. Tusea este adesea mai rea dimineața și pe vreme umedă și rece.

BPOC și Emfizem. Emfizemul dăunează alveolelor pulmonare, acei saci mici cu aer din plămâni, care se umflă atunci când respirăm și introduc oxigenul în sânge. De asemenea, ei elimină dioxidul de carbon, un gaz rezidual, atunci când expirăm. Când aveți emfizem, alveolele nu se mai pot extinde și contracta corect. În timp, deteriorarea duce la distrugerea alveolelor, lăsând găuri mari în plămâni. Persoanele cu emfizem au dificultăți la expirare. 

Cauzele apariției BPOC

Aproximativ 90% dintre persoanele cu Boala pulmonară obstructivă cronică sunt fumători, foști sau actuali, iar boala lor apare de obicei după vârsta de 40 de ani. Fumatul secundar (la mâna a doua) și expunerea la iritanții de mediu și poluare pot crește riscul de apariție al BPOC. În cazuri rare, moștenirea genetică poate duce la BPOC, chiar și la cei care nu au fumat niciodată. Una dintre aceste afecțiuni genetice care duce la apariția BPOC este deficitul de Alfa-1 Antitripsină (AAT), o proteină sintetizată predominant de hepatocite şi eliberată de ficat în fluxul sanguin, conform Societății Române de Pneumologie

Renunțarea la fumat

Fumătorii cu BPOC vor pierde mai rapid funcția pulmonară, spun specialiștii. Fumul de tutun distruge cilii minori care în mod normal repara și curăță căile respiratorii - și dăunează plămânilor și în alte moduri. Renunțarea la fumat va încetini sau va opri deteriorarea și este pur și simplu cel mai important pas pe care îl puteți face ca să nu ajungeți la BPOC sau ca să încetiniți evoluția bolii. 

BPOC și dieta

O dietă sănătoasă este importantă pentru persoanele cu BPOC. Să fii supraponderal poate îngreuna respirația și a fi subponderal te poate face să te simți mai slăbit decât ești de fapt. Dacă ai boala, discută cu medicul curant despre cel mai bun plan de alimentație pentru tine. Ghidurile prevăd câteva direcții:

- Să bei zilnic 6-8 pahare de apă sau băuturi decafeinizate (fără cofeină).
- Să mănânci alimente bogate în fibre, cum ar fi pâine din cereale integrale, tărâțe și fructe proaspete.
- Să păstrezi sau să ajungi la o greutate normală 
- Să eviți alimentele care produc gaze, cum ar fi mâncarea prăjită, fasolea sau băuturile carbogazoase.
-  Să mănânci 4-6 mese mici în fiecare zi.

Diagnosticul

Din start, toți fumătorii trebuie suspectați de BPOC, spun experții de la Societatea Română de Pneumologie. Diagnosticul este pus de medicul pneumolog. El va fa face un consult fizic, în timpul căruia vă întreabă și de fumat și de istoricul familial, vă va măsura cantitatea de oxigen din sânge etc. După care va cere realizarea unor teste speciale. Spirometria este testul principal pentru BPOC. Măsoară cât de mult aer puteți să inspirați și să expirați, din plămâni, și cât de repede o faceți. Poate identifica boala chiar înainte de a prezenta simptome. Medicii mai pot cere și o radiografie toracică, care poate ajuta la excluderea condițiilor care provoacă simptome similare, cum ar fi pneumonia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel