Zgomotul alimentar, o preocupare...
Boala pe care o poți face dacă te trezești devreme. Un nou studiu avertizează că cei care se trezesc devreme sunt mai susceptibili să dezvolte anorexia nervoasă. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), University College London și Universitatea Republicii din Uruguay au descoperit o conexiune genetică între această tulburare alimentară gravă și obiceiul de a se trezi devreme dimineața.
Echipele de cercetare susțin că persoanele cu anorexie nervoasă tind să se trezească devreme și să sufere de insomnie. Acest nou studiu diferențiază anorexia nervoasă ca fiind o tulburare orientată spre dimineață, distingând-o astfel de alte afecțiuni psihiatrice precum depresia, tulburarea de alimentație excesivă și schizofrenia, care sunt în mod obișnuit asociate cu tendințe de seară.
Cercetarea se concentrează pe explorarea relației dintre anorexie, ceasul circadian care guvernează somnul și diverse funcții biologice, și anumite caracteristici ale somnului, inclusiv insomnia. Echipele au folosit metode statistice pentru a examina impactul genelor legate de anorexie asupra diferitelor modele de somn, stabilind astfel o conexiune între anorexia nervoasă și comportamentele de somn.
Un rezultat semnificativ al studiului este asocierea dintre genele legate de anorexia nervoasă și cele legate de a fi un "cronotip matinal" - o tendință de a se trezi și a dormi devreme. Rezultatele sugerează un potențial crescut de anorexie nervoasă pentru cei care se trezesc devreme și invers.
Prin crearea unui "scor de risc genetic" pentru anorexie, cercetătorii au descoperit că acest scor este asociat cu un risc crescut de insomnie.
"Descoperirile noastre indică anorexia nervoasă ca fiind o tulburare matinală în contrast cu majoritatea altor boli psihiatrice cu tendințe de seară și susțin asocierea dintre anorexia nervoasă și insomnie, așa cum s-a observat în studiile anterioare", spune autorul principal, dr. Hassan Dashti, investigator asistent în Departamentul de Anestezie, Îngrijire Critică și Medicină a Durerii la MGH, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.
Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale porumbului. Vitaminele care fac popcornul o gustare sănătoasă
Cu toate că tratamentele actuale pentru anorexie au rate ridicate de recidivă de până la 52%, iar cauza tulburării este neclară, acest studiu aduce lumină nouă asupra posibilelor legături cu modelele de somn.
"Implicațiile clinice ale noilor noastre descoperiri sunt în prezent neclare. Cu toate acestea, rezultatele noastre ar putea orienta investigațiile viitoare către terapii bazate pe ciclul circadian pentru prevenirea și tratamentul anorexiei nervoase", subliniază Hannah Wilcox, autorul principal al studiului de la MGH.
Având în vedere că anorexia are a doua cea mai mare rată de mortalitate printre bolile psihiatrice, echipa accentuează necesitatea unor cercetări suplimentare în această domeniu. Studiul este publicat în JAMA Network Open.
Anorexia nervoasă - FOTO: Freepik
Anorexia nervoasă este o tulburare alimentară caracterizată prin restricționarea severă a aportului alimentar, o preocupare excesivă cu greutatea și figura corporală, precum și o teamă intensă de a lua în greutate. Persoanele afectate pot percepe greutatea lor actuală ca fiind prea mare, chiar dacă sunt subponderale. Anorexia nervoasă afectează în principal adolescenții și tinerii adulți, dar poate apărea la orice vârstă.
Anorexia nervoasă este o tulburare medicală și psihiatrică serioasă, iar tratamentul implică adesea o abordare multidisciplinară care include intervenții medicale, psihologice și nutriționale. Este important să se obțină ajutor medical și sprijin psihologic în timp util pentru a gestiona această afecțiune complexă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...