Boala Parkinson, cauzată de o substanță de la curățătoria chimică. Cercetători, avertisment: Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani

boala parkinson. FOTO: Freepik @amixstudio
Substanța chimică este utilizată la scară largă, iar o expunere prelungită poate să fie letală. Boala Parkinson poate să debuteze la ani distanță de la expunerea la această substanță.

O substanță chimică utilizată la scară largă a fost asociată ca factor de risc pentru boala Parkinson, o tulburare neurologică, iar cercetătorii avertizează că boala poate să apară și la anii distanță de la expunere.

Tricloretilena (TCE) este utilizată în principal ca solvent pentru îndepărtarea grăsimilor de pe piesele metalice. Ca solvent sau ca o componentă a amestecurilor de solvenți, tricloretilena este utilizată cu adezivi, lubrifianți, vopsele, lacuri, decapanți, pesticide și agenți de curățare a metalelor la rece.

Tricloretilena a fost deja asociată cu un risc crescut de cancer și de avorturi spontane, motiv pentru care nu a mai fost utilizată la fel de mult ca înainte, dar cercetătorii au realizat un nou raport în care se sugerează că rolul TCE în boala Parkinson a fost în mare parte ignorat, notează Science Alert.

Cercetătorii au reunit dovezile privind gradul de utilizare a TCE în procesele industriale, inclusiv în domeniul curățătoriei chimice, și analizează studiile anterioare care stabilesc legătura dintre acestă substanță și boala Parkinson.

”TCE este o moleculă simplă, cu șase atomi, care poate să decafeinizeze cafeaua, să degreseze piesele metalice și să curețe hainele (n.r. curățătorie uscată/chimică).

Această substanță chimică incoloră a fost asociată pentru prima dată cu Parkinsonismul în 1969”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Utilizarea acestei substanțe a atins un vârf în anii 1970, când era folosită pentru orice, de la curățarea motoarelor la anestezia pacienților.

Utilizarea TCE este restricționată la nivelul UE și al unor state din SUA, însă aceasta continuă să fie solicitată, îm special în China, țară ce furnizează o cantitate impresionantă de articole în lumea largă.

 Mai mult decât atât, există zone în care mai are loc expunerea la această substanță, în ciuda interzicerii TCE, iar acest lucru se întâmplă din cauza contaminării continue a apei și a solului, avertizează cercetătorii.

”Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani. Indivizii, dacă nu au  fost conștienți de expunerea lor la substanța chimică, este posibil să fi uitat de mult timp despre aceasta.

Cei care au lucrat cu solventul sau au locuit în apropierea unui sit contaminat pot să îți fi schimbat locul de muncă sau să se fi mutat, ceea ce face ca evaluarea retrospectivă a potențialelor grupuri să fie dificilă”, au mai scris cercetătorii.

Expunerea la TCE,  simptome și riscuri

Expunerea la cantități moderate de tricloretilenă poate provoca dureri de cap, pierderea echilibrului și tremurături, în timp ce expunerile mai mari vor provoca amețeli sau somnolență și pot cauza pierderea cunoștinței la niveluri foarte ridicate, notează DCCEEW Australia.

Expunerile foarte mari pot provoca probleme cardiace ireversibile, leziuni nervoase și hepatice și moartea.

Este ușor iritant pentru ochi, nas și gât. S-a demonstrat că expunerile cronice (pe termen lung) la tricloretilenă provoacă, de asemenea, greață, intoleranță la alimentele grase, iritații respiratorii, toxicitate renală (rinichi) și depresie a sistemului imunitar.

Consumul de alcool crește toxicitatea tricloretilenei și poate provoca ”roșeața degresantului”, pete roșii pe piele, mai menționează sursa citată.

Vezi și: Depresia post-partum la bărbați și refugiile sale. Acestea pot da dependență, iar cea mai frecventă este cea de muncă. Leca: Bărbații au nevoie de validare

Boala Parkinson, factori de risc și simptome

Factori de risc pentru boala Parkinson includ:

- vârsta

- ereditatea

- sexul 

- expunerea la toxine.

În stadiile incipiente ale bolii, simptomele sunt puține sau chiar deloc. Brațele pacientului nu se pot legăna în timpul mersului, iar vorbirea devine ”moale” sau neclară. De altfel, simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsură ce starea progresează în timp.

Majoritatea persoanelor cu aceasta afecțiune sunt diagnosticate când au vârsta de 60 de ani sau mai mult, însă există cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme.

Boala Parkinson, evoluția simptomelor

Etapa 1 - simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului

Etapa 2 - simptomele se înrăutățesc și activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite

Etapa 3 este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Persoana își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente

Etapa 4 -simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistență pentru mers și activități zilnice

Etapa 5 este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson în care individul nu este în măsură să meargă și va avea nevoie de ajutor permanent.

Boala Parkinson, complicații

Boala Parkinson este adesea însoțită de aceste probleme suplimentare, care pot fi tratabile:

Probleme de înghițire. Puteți dezvolta dificultăți în înghițire pe măsură ce starea dumneavoastră progresează. Saliva se poate acumula în gură datorită încetinirii înghițitului, ducând la slăbire

Problemele de mestecat și de mâncare. Stadiul bolii Parkinson afectează mușchii din gură, ceea ce face ca mestecarea să fie dificilă. Acest lucru poate duce la sufocare și nutriție necorespunzătoare

Probleme ale vezicii urinare. Boala Parkinson poate provoca probleme ale vezicii urinare, incluzând imposibilitatea de a controla urina sau dificultăți de urinare

Constipație. Multe persoane cu boala Parkinson dezvoltă constipație, în principal datorită unui tract digestiv mai lent

Schimbări emoționale, cum ar fi teamă, anxietatea sau pierderea motivației. Medicii vă pot oferi medicamente pentru a trata aceste simptome

Depresie și schimbări emoționale. Este posibil să aveți depresie, uneori chiar în fazele foarte timpurii. Primirea tratamentului pentru depresie poate face mai ușor pentru a face față celorlalte provocări ale bolii Parkinson

Probleme cognitive (demență) și dificultăți de gândire. Acestea apar, de obicei, în stadiile ulterioare ale bolii Parkinson. Astfel de probleme cognitive nu sunt foarte receptive la medicamente

Probleme de somn și tulburări de somn. Persoanele cu afecțiuni Parkinson au adesea probleme de somn, inclusiv trezirea frecvența în timpul nopții, trezirea devreme sau adormirea în timpul zilei.

Vezi și: Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt rezultatele pe termen lung. Turcu: Numărul pacienților tinde spre 80%. Vindecă diabetul diagnosticat în ultimii 5 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel