Multitasking-ul poate părea eficient,...
Boala Lyme face din ce în ce mai multe victime, iar mulți oameni află mult prea târziu, când simptomele și efectele bolii sunt deja grave.
Primul vaccin împotriva bolii Lyme este în curs de testare în Suedia. Un vaccin împotriva bolii Lyme este testat acum în Suedia, pentru prima dată în istorie. Un nou vaccin va fi probabil pe piață în câțiva ani, spune Johan Sanmartin Berglund, profesor de tehnologie aplicată în domeniul sănătății la Institutul de Tehnologie Blekinge.
Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bolii Lyme, dar aproximativ 20% dintre ele sunt. Peste 15.000 de persoane sunt incluse în studiul condus de Blekinge University of Technology. Studiul privind vaccinul este în desfășurare de mai bine de un an și a sosit momentul ca persoanele testate să primească a treia doză de vaccin.
Profesorul de tehnologie aplicată în domeniul sănătății, Johan Sanmartin Berglund, conduce partea suedeză a studiului.
”Este dificil să se producă un vaccin împotriva bolii Lyme, deoarece bacteria bolii Lyme există în foarte multe variante diferite. În cadrul studiului preliminar, am cartografiat care sunt tipurile de boală Lyme întâlnite în Europa și pe care trebuie să le acopere vaccinul”, a spus Johan Sanmartin Berglund, profesor de tehnologie aplicată în domeniul sănătății, potrivit News Medical.
Scopul este de a produce un vaccin care să funcționeze peste tot în lume. Regiunea Blekinge din Suedia este una dintre zonele de testare din Suedia, deoarece acest ținut este cunoscut pentru incidența ridicată a bolii Lyme.
Johan Sanmartin Berglund crede că un nou vaccin va fi probabil pe piață în câțiva ani.
”Studiul de vaccinare trebuie să dureze cel puțin două sezoane de căpușe. După aceea, vor mai trece câțiva ani până când vaccinul va fi aprobat și disponibil în Europa. Estimez că un nou vaccin ar putea fi disponibil în 2026”, conchide Johan Sanmartin Berglund.
Vezi și: Parureza, vezica timidă, afecțiune comună. Ce este și ce complicații pot să apară
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce este important ca un vaccin să fie dezvoltat pentru boala Lyme.
”Este în teste vaccinul. Nu îl folosim încă. Este în studiu, în clinică nu am avut studiu privind acest vaccin. Noi sperăm să vină cât de repede pentru că este sezon.
Acest vaccin nu va fi unul cu administrare obligatorie. Nefiind cu administrare obligatorie, fiecare va face așa cum va crede de cuviință. Este foarte important ca atunci când persoanele vor să se vaccineze, la cerere, trebuie să se facă anamneza pacientului respectiv. Trebuie să fim siguri să nu aibă teren alergic, să nu aibă contraindicații”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Boala Lyme este o boală cauzată de bacteria Borrelia. Oamenii contractează de obicei boala Lyme în urma mușcăturii unei căpușe purtătoare a bacteriei.
Sunteți expus riscului de a contracta boala Lyme dacă petreceți timp acolo unde trăiesc căpușele, cum ar fi zonele cu iarbă, cu tufișuri sau împădurite. Luarea unor măsuri de siguranță în aceste zone poate reduce riscul de boală Lyme.
”Boala Lyme este periculoasă mai ales dacă nu este tratată la timp. Dacă persoana nu sesizează și nu face profilaxie, adică acel tratament cu antibiotice înainte de a fi diagnosticată ca și boală, atunci se poate ajunge la boală Lyme care înseamnă un tratament cu antibiotice pentru o perioadă de 28 de zile.
Boala asta poate determina complicații și chiar sechele. Este foarte bine ca în această perioadă de timp să fim atenți cu tot ceea ce înseamnă mușcături de căpușe, înțepături de insecte pentru că și acestea se pot suprainfecta. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm de vară, dar cu atenție”, a mai spus prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
O mușcătură de căpușă poate arăta ca o umflătură mică, cu mâncărimi pe piele, la fel ca o mușcătură de țânțar. Acest lucru nu înseamnă că aveți o boală transmisă de căpușe. Mulți oameni nu vor observa că au avut o mușcătură de căpușă.
Simptomele bolii Lyme variază. De obicei, acestea apar în etape. Dar etapele se pot suprapune. Iar unii oameni nu au simptome ale stadiului tipic timpuriu.
Etapa 1
Simptomele timpurii ale bolii Lyme apar, de obicei, între 3 și 30 de zile de la mușcătura de căpușă. Acest stadiu al bolii are un set limitat de simptome. Aceasta se numește boală localizată timpuriu.
O erupție cutanată este un semn obișnuit al bolii Lyme. Dar nu apare întotdeauna. Erupția este de obicei un singur cerc care se răspândește încet de la locul mușcăturii de căpușă. Aceasta poate deveni clară în centru și poate arăta ca o țintă sau ca un ochi de taur. Erupția se simte adesea caldă la atingere, dar de obicei nu este dureroasă sau nu provoacă mâncărimi.
Alte simptome din stadiul 1 includ:
- Febră.
- Dureri de cap.
- Oboseală extremă.
- Rigiditate articulară.
- Dureri musculare.
- Noduli limfatici umflați, notează Mayo Clinic.
Stadiul 2
Fără tratament, boala Lyme se poate agrava. Simptomele apar adesea între 3 și 10 săptămâni de la mușcătura de căpușă. Stadiul 2 este adesea mai grav și mai răspândit. Se numește boală diseminată timpuriu.
Stadiul 2 poate include simptomele din stadiul 1 și următoarele:
- Multe erupții cutanate pe alte părți ale corpului.
- Dureri sau rigiditate a gâtului.
- Slăbiciune musculară pe una sau ambele părți ale feței.
- Activitate a sistemului imunitar în țesutul cardiac care provoacă bătăi neregulate ale inimii.
- Dureri care pornesc de la spate și șolduri și se răspândesc la picioare.
- Durere, amorțeală sau slăbiciune în mâini sau picioare.
- Umflături dureroase în țesuturile ochiului sau ale pleoapei.
- Activitate a sistemului imunitar în nervii oculari care provoacă durere sau pierderea vederii.
Etapa 3
În cel de-al treilea stadiu, este posibil să aveți simptome din stadiile anterioare și alte simptome. Acest stadiu se numește boală diseminată tardiv.
Durerea, umflătura sau rigiditatea pot dura o perioadă lungă de timp. Sau simptomele pot apărea și dispărea. Simptomele din stadiul 3 încep de obicei între 2 și 12 luni după mușcătura de căpușă.
Tipul de boală Lyme obișnuit în Europa poate provoca o afecțiune a pielii numită acrodermatită cronică atrofică. Pielea de pe spatele mâinilor și de pe vârful picioarelor se decolorează și se umflă. De asemenea, poate apărea și peste coate și genunchi. Cazurile mai grave pot provoca leziuni ale țesuturilor sau articulațiilor.
Această afecțiune a pielii poate apărea la multe luni sau mulți ani după mușcătura de căpușă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...