Boala Lyme, cifre alarmante. Bărbații de peste 50 de ani sunt cei mai expuși

boala lyme. FOTO Pexels @ Erik Karits
Boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, a afectat mai mult de 14% din populația lumii, potrivit unui studiu publicat marți.

Mai mult de 14% din populația lumii a avut boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, potrivit unei importante analize a cercetărilor disponibile, publicată marți, notează Science Alert.

În Europa Centrală a fost înregistrată cea mai mare rată de infectare, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta de peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, potrivit studiului publicat în revista BMJ Global Health.

Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată prezintă adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături.

Pentru a afla cât de frecventă este boala Lyme în întreaga lume, cercetătorii au reunit date din 89 de studii.

Scoaterea corectă a căpușelor. Dr. Popovici: Sub nicio formă nu dați cu...

Bacteria Borrelia burgdorferi, care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din totalul celor aproape 160.000 de participanți.

”Aceasta este cea mai cuprinzătoare și actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial", au declarat cercetătorii.

După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est, cu 15,9%, Europa de Vest, cu 13,5%, și Europa de Est, cu 10,4%.

Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar 2%.

Prevalența bolilor transmise de căpușe, dublată în ultimii 12 ani

Potrivit sursei menționate, cercetări anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani.

Astfel, printre motivele acestei creșteri se numără verile mai lungi și mai secetoase din cauza schimbărilor climatice, migrația animalelor, pierderea habitatului și ”contactul tot mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu.

Fermierii și lucrătorii care interacționează în mod regulat cu animale gazdă, cum ar fi câinii și oile, au fost cei mai expuși riscului de a fi mușcați de o căpușă infectată, a constatat studiul.

Acesta a avertizat că datele ar putea fi distorsionate în regiunile în care boala Lyme este endemică, deoarece lucrătorii din domeniul sănătății sunt mai predispuși să efectueze teste regulate de anticorpi acolo, în comparație cu regiunile în care boala este mai puțin frecventă.

De asemenea, studiul a afirmat că cercetările care utilizează o tehnică analitică numită Western Blotting sunt mai fiabile și că utilizarea acesteia ”ar putea îmbunătăți semnificativ acuratețea” studiilor viitoare.

Căpușele - cum le scoatem și la ce să fim atenți. Boala transmisă de căpușă, prevenită prin VACCIN. E disponibil în România, pentru copii și adulți

Ce sunt Borelioza și Bartonella și ce le provoacă. Ciuhodaru: Să fim ATENȚI! Boala ghearelor de PISICĂ

”Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă. Borelioza sau boala Lyme înseamnă același lucru.

Boala Ghearelor de pisică sau limforeticuloză benignă de inoculoare este o boală infecțioasă produsă de Bartonella și se manifestă prin inocularea în urma unor leziuni cutanate determinate prin mușcare sau zgâriere de către pisică sau în urma contactului cu saliva pisicii.

Atunci se întâmplă diverse moificări, precum, se inflamează ganglionii, apare o durere care persistă, febră și în general, evoluează la benignă. În concluzie, infecția Borelioza provoacă boala Lyme.

Pentru a ne da seama dacă avem Borelioză și Bartonella este important istoricul pacientului.

La Borelioză este o problemă pentru că cei mai mulți pacienți nu își amintesc acest lucru, adică expunerea într-o zonă unde au existat căpușe, spațiile verzi, umede, mai ales în zonele de agrement, în care nu se dă cu insecticid, mai mult decât atât mușcătura căpușei are și anestezic.

Trebuie să fim atenți la căpușele care e ascund și sunt greu de identificat și să notăm data la care am fost mușcați sau data extracției, pentru că recomand să se meargă la doctor să se facă chestia asta.

Simptomele care apar sunt începând de la gripa de vară, la o întreagă simptomatologie care apare în timp. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate câteva săptămâni", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Adda, LISTA celor 44 de simptome CUMPLITE date de Borelioză și Bartonella: M-ați tot întrebat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel