Boala gravă pe care o poți face dacă bei cafea, băuturi acidulate sau fumezi. Dr. Eliza Gangone: Produce hemoragie digestivă superioară sau infecție

ulcer - FOTO: Freepik
Asta poți păți dacă face dacă bei cafea, băuturi acidulate sau fumezi. Dr. Eliza Gangone a explicat cât de periculoasă este, de fapt, această afecțiune.

Persoanele care consumă în exces cafea, băuturi acidulate sau fumează sunt expuși unui risc semnificativ. Stomacul poate fi grav afectat. Ulcerul perforat este o complicație gravă a ulcerului gastric sau a ulcerului duodenal.

Un ulcer este o leziune care se formează în mucoasa stomacului sau a intestinului subțire, cauzată de deteriorarea țesutului de către sucurile digestive acide și de pepsina, o enzimă care digeră proteinele.

Ce este ulcerul perforat

Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, a explicat ce este, de fapt, ulcerul gastroduodenal.

"Ulcerul gastroduodenal este caracterizat prin apariția unor leziuni deschise numite ulcerații. Apar la nivelul mucoasei gatrice sau duodenale. În momentul în care această ulcerație interferează cu toate straturile peretelui gastric sau duodenal, poartă numele de gaură sau perforație permițând exteriorizarea conținutului gastric în marea cavitate peritoneală.

Poate apărea în câteva situații. Cele mai frecvente sunt:

- Consumul intempestiv de alcool

- Fumatul în exces

- Consumul cronic și, uneori, exagerat de antiinflamatoare nesteroidiene

- Consumul exagerat, uneori cronic, al băuturilor carbogazoase

- Consumul excesiv de cafea",  a explicat dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, la Digi24.

Vezi și: Cancerele care se pot moșteni. Dr. Adrian Pavel Trifa: Există anumite tipuri de cancer care au o predispoziție genetică puternică

Ulcerul perforat, complicații

Atunci când un ulcer gastric sau duodenal se agravează, poate duce la perforarea peretelui stomacului sau al intestinului subțire. Aceasta înseamnă că acidul gastric și conținutul intestinal pot scăpa în cavitatea abdominală, ceea ce poate provoca inflamație, infecție și alte complicații grave.

"Ulcerul perforat determină complicații precum fistule de vecinătate ale peretului gastric sau ale ulcerului gastric în organele vecine. Prin eliminarea conținutului septic al stomacului în marea cavitate poate produce sepsis sau o infecție sistemică.

Poate determina și o hemoragie digestivă superioară, adică exteriorizarea de sânge",  a mai explicat dr. Eliza Gangone.

Vezi și: Cum să slăbești când ești la menopauză. Dr. Raul Cherecheș: Este singura metodă

Ulcerul perforat, simptome

Ulcer - FOTO: Freepik@olanod

Simptomele ulcerului perforat pot include durere abdominală severă și acută, sensibilitate la atingere în zona abdomenului, greață și vărsături, febră și o stare generală de rău. Ulcerul perforat este o urgență medicală și necesită tratament imediat, de obicei prin intervenție chirurgicală pentru a repara perforația și pentru a preveni complicațiile grave asociate, cum ar fi peritonita (inflamația membranelor care acoperă organele abdominale) sau șocul septic (infecție gravă care poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la eșecul organelor).

"Simptomele sunt multiple. Ulcerul debutează printr-o durere de intensitate foarte mare, brutală, în epigastru. Încet-încet se agravează, crește în intensitate, dar rămâne localizată. După câteva ore se generalizează, dar scade în intensitate.

În afară de durere, unii pacienți pot prezenta un status mental afectat, adică o stare confuză sau astenie extremă determinată de hipotensiune care apare din cauza sepsisului sau a sângerării. Alți pacienți pot prezenta greață sau vărsături cu sânge.

Pacientul trebuie să se prezinte de urgență la cel mai apropiat spital, unde va fi prezentat de un medic specialist chirurg. Acesta va constata dacă există rigiditate abdominală. Majoritatea pacienților sunt tahicardici, agitați și hipotensivi. Unii pot prezenta febră sau vărsături cu sânge în momentul debutului perforației",  a mai precizat medicul.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului care apare în timp ce mănânci. Este semnul timpuriu al unui AVC iminent

Ulcerul perforat, tratament

După tratament, pacienții vor fi supuși unei perioade de recuperare și vor trebui să urmeze un regim alimentar specific și să evite factorii de risc care pot agrava ulcerele, cum ar fi stresul și utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

"Tratamentul se bazează pe două mari verigi, și anume chirurgia precoce și managementul agresiv al sepsisului. Un astfel de pacient, când ajunge la camera de gardă, primește perfuzii în cantitate foarte mare cu soluție cristaloide, se montează o pompă cu substanțe care au rol în vindecarea ulcerului sau închiderea rapidă a cicatricei.

Se practică un lavaj abundent cu ser fiziologic al marii cavități peritoneale, după care se face sutura in-situ a perforației gastrice", a specificat dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel