Boala gravă descoperită de români când au mers să doneze sânge. Carla Tănasie: Poți să descoperi niște boli în fazele incipiente dacă te duci să îți faci aceste analize

boala grava descoperita de romani cand au mers sa doneze sange - FOTO: Freepik@proostoleh
EXCLUSIV
Boala gravă descoperită de români când au mers să doneze sânge. 

Boala gravă descoperită de români când au mers să doneze sânge. Donarea de sânge poate salva vieţi. Din sângele donat o singură dată poţi ajuta până la 3 persoane. Numai că sunt persoane care atunci când se duc să doneze sânge află că suferă de boli grave.

Ce analize sunt necesare pentru a putea dona sânge

Înainte de fiecare donare de sânge, potențialul donator completează Chestionarul pentru donatorul de sânge, asistat de un cadru medical instruit, care la final e semnat de donator și contrasemnat de medic. Criteriile de eligibilitate și excludere pentru donatorii de sânge total sunt stabilite prin norme speciale.

Persoanele eligibile sunt supuse unei evaluări a stării de sănătate de către un medic și un control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.). Coroborarea datelor rezultate din chestionar, evaluarea medicală și biologică decid dacă persoana în cauză este aptă pentru donare sau nu. Persoanele declarate eligibile pentru donare vor fi direcționate către recoltarea propriu-zisă.

Cantitatea de sânge total recoltată este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în câteva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.

Donarea de sânge total presupune colectarea a 450 ml de sânge printr-o puncție venoasă, durata procedurii este de aproximativ 10 minute. Intervalul minim dintre donările de sânge total este de 8 săptămâni.

Numărul de donări permise pe an este de 4 pentru femei și 5 pentru bărbați.donarea de trombocite (trombocitafereză) este aceea prin care sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă trombocitele, restul sângelui întorcându-se la donator.

Intervalul minim între donări de trombocite este de 4 săptămâni.

Donarea de plasmă (afererză/plasmafereză) este aceea prin care sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă plasma și reintroduce apoi sângele în corpul donatorului, fără anemierea acestuia.

Intervalul minim dintre donările de plasmă este de 2 săptămâni Intervalul minim dintre o donare de plasmă și o donare de sânge total este de 4 săptămâni. Intervalul minim dintre o donare de sânge total și o donare de plasmă este de 1 lună.

Donarea de sânge îți poate salva propria viață

Carla Tănasie, jurnalist Digi24, a explicat ce boli și-au descoperit românii care merg să doneze sânge.

”Oamenii își descoperă unele boli. Sunt pacienți care au descoperit că au cancer. Hemoglobina este o analiză care se face. Hemoglobina a fost scăzută și persoana respectivă a descoperit că are această problemă. 

Poți să descoperi niște boli în fazele incipiente dacă te duci să îți faci aceste analize pentru care nu plătești nimic. Ba mai mult, primești și acel card cu 67 de lei, salvezi cel puțin o persoană. Sunt multe beneficii, dar această satisfacție că poți să dai viață unui om, ar trebui să ne facă să ne dispară frica”, a spus Carla Tănasie, jurnalist Digi 24 în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel