Sarcopenia, boala dură care poate apărea după 50 de ani. Cătălina Poiana: Vorbim din ce în ce mai mult despre un sindrom, osteosarcopenia

Sarcopenia - Foto: Freepik @artefacti
EXCLUSIV
Medicul Cătălina Poiană ne-a vorbit despre sarcopenie, boala destul de des întâlnită despre care se vorbește mult prea puțin.

Sarcopenie și osteosarcopenia sunt două afecțiuni musculosceletale cronice asociate cu înaintarea în vârstă.

Sarcopenia este o afecțiune medicală care se caracterizează prin pierderea progresivă a masei musculare și a funcției musculare, în special odată cu înaintarea în vârstă.

Această afecțiune este comună pentru persoanele în vârstă, iar cauzele sale pot fi multiple, de la îmbătrânire, la inactivitate fizică, la dezechilibre nutriționale, tulburări hormonale și boli cronice. 

"Obezitatea este o problemă mai delicată, în sensul că obezitatea presupune o producție crescută de estrogeni prin aromatizare la nivelul țesutului adipos. Și ne-am gândi că protejează, dar nu protejează. 

Pentru că atunci când cazi te fracturezi și sunt poate diferențe pe tipurile de fracturi pe care le înregistrează acești pacienți din tipul de cădere pe care îl pot înregistra.

Nu trebuie să uităm un lucru: osteoporoză înseamnă și risc de cădere crescut. Sau mai bine zis, ca să te fracturezi de cele mai multe ori trebuie să cazi.

Și riscul crescut de cădere vine într-o boală care se numește sarcopenie. Și dacă artificial osul și mușchii au fost separate, pentru că osteoporoza a luat-o înaintea sarcopeniei datorită industriei farmaceutice care a venit cu soluții. 

Acum însă vine din spate puternic sarcopenia, sarcopenia însemnând atât scăderea masei musculare, cât și scăderea forței musculare și în toate bolile pe care eu vi le-am descris anterior și un exemplu clar îl reprezintă diabetul zaharat sau sindromul Cushing, în toate aceste situații apare și sarcopenie și deja din ce în ce mai mult vorbim despre un sindrom - osteosarcopenia", a declarat Cătălina Poiană, într-un interviu pentru DC MEDICAL.

Sarcopenia poate avea consecințe serioase pentru sănătatea și calitatea vieții unei persoane.

Pierderea masei musculare poate duce la slăbiciune, scăderea mobilității, creșterea riscului de cădere și fracturi, dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice și scădere a calității vieții în general.

Este important să fii conștient de riscul sarcopeniei, în special pe măsură ce îmbătrânești și să îți menții un stil de viață activ și echilibrat pentru a reduce orice risc, dar și pentru a menține o sănătate musculară optimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel