Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Boala de care suferă 1 din 2 români este o afecțiune cronică întâlnită la nivel global. Medicii sunt îngrijorați de modul în care evoluează obezitatea.
Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică. Este o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.
Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea este rezultatul unor factori ereditari, fiziologici și de mediu, combinați cu alegerile privind dieta, activitatea fizică și exercițiile fizice.
Vestea bună este că și o pierdere modestă în greutate poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică sporită și schimbări de comportament vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Medicamentele pe bază de prescripție medicală și procedurile de scădere în greutate sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.
”Gras și frumos nu mai e la modă. Obezitatea nu este un semn de prosperitate, este o afecțiune cronică, o boală care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă care are consecințe metabolice și aici discutăm de prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic, are consecințe biomecanice, toate acele probleme osteoarticulare și nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale câteodată invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate.
A apărut Atlasul Mondial de Obezitate care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității. Pentru România, datele sunt îngrijorătoare. Ne arată că până în anul 2035 vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. În acest moment există 20% persoane cu obezitate în România și, în total, persoane cu supragreutate și obezitate sunt cam 50%. Cam unul din doi români ar trebui să facă niște schimbări începând cu stilul de viață pentru a nu urca în greutate”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție, la Antena 3 CNN.
”Supragreutatea este primul pas spre obezitate și înseamnă acumularea de țesut adipos în exces. Există o măsurătoare simplă: este greutate împărțit la înălțimea la pătrat. Înălțimea este măsurată în metri. Acest parametru dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă stare de normoponderal, adică suntem bine.
Tot ce este peste și ajungem la 29,9 înseamnă suprapondere, undeva trebuie să ne limităm la cât și cum mâncăm, după care peste 30 apar diverse grade de obezitate, gradul 1 și 2, și peste 40 vorbim de obezitatea severă sau obezitatea morbidă care este un diagnostic înspăimântător prin toate complicațiile, comoriditățile pe care le aduce”, a mai spus medicul nutriționist.
”Acest dezechilibru care duce la acumularea de calorii, există multe dezechilibre hormonale, există și obezitatea monogenică, adică gene speciale care determină într-o familie acea obezitate. Ca urmare a complexității acestei boli, este important să fie tratată de medic, persoanele care suferă de obezitate să facă o vizită la medic”, a mai explicat dr. Anca Hâncu.
”Caloriile negative ar însemna că un aliment, de exemplu castravetele, necesită din partea corpului un efort mai mare pentru a fi digerat decât caloriile pe care ni le aduce, în așa fel încât ar crea un deficit caloric. Este explicabil. Castravetele are foarte puține calorii, multă apă, multe fibre și efortul corpului este mai mare.
În categoria alimentelor pe care le recomandăm pentru a avea un deficit caloric, adică să mâncăm calorii mai puține decât consumăm, în cazul persoanelor cu acumulare de țesut adipos s-ar putea să fie limitată și activitatea fizică pentru că au diverse probleme articulare și va fi important să restricționăm alimentația.
În acest sens, legumele, vegetalele sunt foarte utile pentru că au foarte multe fibre, au apă foartă multă, ne aduc puține calorii. Vedem un volum mare și atunci persoanele cu obezitate pot să adere la un regim alimentar echilibrat. Echilibrul și diversitatea sunt principiile de bază pe care construim un regim alimentar sănătos și corect”, a mai spus medicul nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...