Boala de care nu scapă nimeni la bătrânețe: nu o poți trata, dar o poți încetini

Boala care apare la bătrânețe
Degenerescența maculară, adică deteriorarea vederii care vine cu vârsta, poate fi încetinită prin reducerea factorilor de risc, dar nu poate fi oprită.

Degenerescența maculară legată de vârstă a fost studiată și analizată îndelung de cercetători, astfel că acum sunt în măsură să ne dea câteva recomandări pentru a încetini fenomenul. Ei spun că este principala cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 50 de ani. De asemenea, au descoperit că există anumite gene și factori de stil de viață care cresc riscul apariției afecțiunii,dar că există și tratamente care încetinesc adesea progresia bolii. Cu toate acestea, încă nu există o modalitate garantată de a preveni afecțiunea.

Se știe, însă, că este un risc mai mare dacă unul dintre părinți a avut această afecțiune. "Trebuie să fii îngrijorat, dar nu înseamnă că ești destinat să faci boala. Este o boală complexă și este nevoie de o combinație de factori pentru ca aceasta să se dezvolte", spune dr. Joan W. Miller, șef oftalmologie. la catedra afiliată la Harvard ¬Massachusetts Eye and Ear și oftalmologie la Harvard Medical School.

Încetinirea degenerescenței maculare

Degenerescența maculară legată de vârstă este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani. Poate provoca o pierdere parțială a vederii. Degenerescența maculară umedă este o boală de ochi cronică și se produce atunci când vasele de sânge produc scurgeri în ochi. Se produc leziuni definitive ale maculei, în decurs de câteva luni. Poate fi tratată cu medicamente. Degenerescența maculară uscată, care reprezintă 90% din cazuri, este un proces mai lent și nu are un tratament specific. Pierderea vederii se produse treptat, dar anumite doze de vitamine și minerale pot încetini sau opri evoluția ei. Degenerescența maculară nu afectează și vederea periferică, așa că nu apare orbirea completă. 

Primele simptome care trădează afecțiunea

„Simptomele Degenerescenței maculare legată de vârstă se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă, iar de multe ori oamenii cred că simptomele se datorează unei cataracte sau sunt o parte inevitabilă a îmbătrânirii, așa că nu se duc la medic urgent pentru un examen de ochi", a spus Dr. Ingrid U. Scott, profesor de oftalmologie și profesor de științe ale sănătății publice la Penn State College of Medicine și specialist la Centrul de ochi Penn State.

Afecțiunea debutează de obicei treptat și este rezultatul îmbătrânirii și al expunerii cumulate la factorii de risc, cum ar fi fumatul, lumina soarelui și factorii alimentari.

Genetica joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea degenerescenței maculare. Caucazieni au un risc mai mare pentru dezvoltarea ei decât afro-americani, dar și persoanele cu tensiune arterială crescută sau colesterol ridicat.

Formele bolii

Pe măsură ce populația îmbătrânește, Scott a spus că prevalența afecțiunii este așteptată să crească. Aproximativ 1,7 milioane de persoane în vârstă de 40 de ani și peste din SUA se estimează că ar avea boala.

Există două forme de degenerescență maculară legată de vârstă - forma uscată, care este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazuri, și forma umedă, care este mai puțin comună, dar responsabilă pentru aproape 90% din cazurile de pierdere severă a vederii datorate acestei bolii.

Nu există tratament medical pentru forma uscată a bolii, medicii pot recomanda un supliment antioxidant de vitamine și minerale, precum și modificări ale stilului de viață pentru a încerca să încetinească progresia acesteia. O serie de injecții de medicamente în ochi pot avea ca rezultat o îmbunătățire a vederii pentru mulți indivizi cu forma umedă a bolii.

Deoarece condiția este diagnosticată printr-un examen pe retina dilatată, dr. Scott a spus că este important ca persoanele în vârsta de 50 de ani sau mai mult să facă examinări anuale. „Inițial, oamenii ar putea să nu fie conștienți de simptomele bolii, mai ales dacă simptomele sunt prezente numai într-un singur ochi, astfel încât oamenii să nu fie chiar conștienți de faptul că au boala", a spus ea.

Cum să reduci riscul

Cu toate acestea, este posibil să reduceți riscul de a face boala. Un stil de viață sănătos care include exerciții fizice regulate și o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la scăderea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă, la fel și renunțarea la fumat și controlul colesterolului și al hipertensiunii arteriale. Limitarea expunerii la radiațiile nocive ale soarelui poate ajuta, de asemenea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel