Boala care ucide anual peste 1.700 de românce

În jur de 3.300 de românce primesc anual un diagnostic crunt: cancer de col uterin. Peste 1.700 ajung să piardă lupta cu această boală.

”Este timpul să eliminăm cancerul de col uterin!”, este mesajul transmis de reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Marți, 17 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează strategia globală de eradicare a cancerului de col uterin, activitate marcată, la nivel mondial, printr-un eveniment online organizat de OMS, dar și de acțiuni locale care se vor încheia seara cu iluminarea unor clădiri reprezentative din întreaga lume  în culoarea albastru-verzui, culoarea conștientizării cancerului de col uterin.

La Cluj se va ”colora”, între orele 19.00 și 21.00, în albastru-verziu Catedrala Mitropolitană ”Adormirea Maicii Domnului”, situate în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. OMS dorește ca, până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative

”Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” este coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin și am lansat acest program, în urmă cu 8 ani, pentru că suntem preocupați de sănătatea femeii din România, ne dedicăm zilnic toată activitatea și eforturile pentru că femeile din România merită să fie stimate și îngrijite. Ne-am alăturat acțiunilor Organizației Mondiale a Sănătății și am ales Catedrala Mitropolitană ”Adormirea Maicii Domnului” pentru a participa la evenimentul de marți pentru că suntem într-o strânsă colaborare cu așezămintele Bisericii în vederea sprijinului pe care aceasta îl acordă pacienților cu probleme oncologice, în special prin programele de îngrijire paliative”, declară Patriciu Achimaș-Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză  vor fi iluminate clădiri simbol din  24 de țări din întreaga lume: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary - Canada), Podul Bosfor (Istanbul - Turcia), Castelul Bled (Ljubljana - Slovenia), Miami Tower (Florida - USA).

În România, cancerul de col uterin este a 3-a cea mai prezentă formă de cancer la femei, după cancerul mamar și cancerul rectal. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel