Boală cardiacă, boală cardiovasculară: care este diferența dintre cele două

Boala cardiacă se referă la afecțiuni legate de inimă, iar boală cardiovasculară înseamnă condiții ale inimii și vaselor de sânge din corp, explică un expert de la Harvard.

Boala, cardiacă, cardiovasculară. Medicul Howard LeWine, editor șef al publicației Harvard Men's Health Watch explică unui cititor diferența dintre boala cardiacă și boală cardiovasculară, potrivit health.harvard.edu.

"Boala cardiacă se referă numai la boli ale inimii, cum ar fi boala coronariană, insuficiența cardiacă, anomalii ale valvelor inimii și ritmuri anormale ale inimii. Bolile cardiovasculare includ, prin urmare, toate afecțiunile cardiace, dar, de asemenea, acoperă tensiunea arterială ridicată și îngustarea arterelor care alimentează sânge altor părți și organe ale corpului. Cu toate acestea, cel mai adesea termenul de boală cardiovasculară se referă la consecințele aterosclerozei, cunoscută și sub numele de întărirea arterelor", explică specialistul. 

Boala, cardiacă, cardiovasculară: cauza majoră a atacurilor de cord

Potrivit acestuia, cauza principală a majorității atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor vasculare periferice (adesea numite "circulație proastă") este ateroscleroza. Aceasta, continuă explicația medicul Howard Le Wine, începe cu ani înainte să existe simptome sau semne și face referire la depozitele mici de grăsimi care conțin colesterol și se acumulează în interiorul pereților arterelor. La bărbați, acest proces începe adesea în anii 30 și 40. Pentru persoanele cu niveluri foarte ridicate de colesterol, poate începe în copilărie.

Boala, cardiacă, cardiovasculară: afcețiunie cardiovasuclare au scăzut

Specialistul mai amintește că "decesele din cauza bolilor cardiovasculare au scăzut în ultimele decenii", iar experții caută explicații pentru această scădere. Nu știu dacă să pună asta pe seama tratamentului mai bun pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, pe prevenirea cu medicamente ori pe ambele. Însă odată cu acest declin au crescut cazurile de obezitate și diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel