De ce să apelezi la medicamente...
Boala Alzhimer ar putea avea o legătură cu aerul poluat. O cercetare arată că femeile care în anii '70 și '80 au fost expuse la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, au înregistrat scăderi mai mari ale memoriei și mai multă atrofie cerebrală asemănătoare cu Alzheimer decât cele care respirau un aer mai curat, potrivit cercetătorilor USC.
Rezultatele studiului la nivel național, publicat în revista Brain vizează interesul reînnoit în prevenirea bolii Alzheimer prin reducerea riscului, precum și aluzie la un mecanism posibil de boală. Alzheimer este a șasea cauză de deces în Statele Unite, iar în prezent nu există tratament.m"Acesta este primul studiu care a arătat într-adevăr, într-un model statistic, că poluarea aerului a fost asociată cu modificările creierului oamenilor și că acele schimbări au fost apoi conectate cu scăderi ale performanței memoriei", a spus Andrew Petkus, profesor asistent de neurologie clinică la. Keck School of Medicine din USC. „Speranța noastră este că prin înțelegerea mai bună a schimbărilor cerebrale care stau la bază cauzate de poluarea aerului, cercetătorii vor putea dezvolta intervenții pentru a ajuta oamenii cu risc de declin cognitiv", sceie Medicalxpress.
Particulele fine, numite și particule PM2.5, au aproximativ 1/30 din grosimea firului de păr uman. Acestea provin din eșapamente din trafic, fum și praf, iar mărimea lor minusculă le permite să rămână în aer pentru perioade îndelungate, să pătrundă în clădiri, să fie inhalate ușor și să ajungă să se acumuleze în creier. Poluarea cu particule fine este asociată cu astmul, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare și moartea prematură.
Cercetările anterioare au sugerat că expunerea la poluarea cu particule fine crește riscul de boală Alzheimer și demența aferentă. Ceea ce oamenii de știință nu au știut este dacă PM2.5 modifică structura creierului și accelerează declinul memoriei ori nu.
Pentru acest studiu, cercetătorii au utilizat date de la 998 de femei, cu vârste între 73 și 87 de ani, care au făcut până la două scanări ale creierului la cinci ani de distanță, ca parte a reperului Inițiativei pentru sănătatea femeilor. Inițiativa Sănătății Femeilor a fost lansată în 1993 de Institutele Naționale de Sănătate și a înscris peste 160.000 de femei pentru a aborda întrebări despre boli de inimă, cancer și osteoporoză.
Aceste scanări ale creierului au fost notate pe baza asemănării lor cu tiparele bolii Alzheimer printr-un instrument de învățare automată care a fost „instruit” prin scanări cerebrale ale persoanelor cu boala Alzheimer. Cercetătorii au adunat, de asemenea, informații despre locul în care au trăit cele 998 de femei, precum și date de mediu din aceste locații pentru a estima expunerea lor la poluarea cu particule fine.
Atunci când toate aceste informații au fost combinate, cercetătorii au putut vedea asocierea dintre expunerea mai mare la poluare, modificările creierului și problemele de memorie - chiar și după ajustarea pentru a ține cont de diferențele de venit, educație, rasă, regiune geografică, fumatul și alți factori.
Acest studiu ofera o alta bucata din puzzle-ul bolii Alzheimer prin identificarea unor modificari ale creierului care leaga poluarea aerului si declinul memoriei. „Fiecare studiu de cercetare ne face cu un pas mai aproape de rezolvarea epidemiei bolii Alzheimer”, a spus Petkus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...