Bluza pe gât, ”înlocuitorul” caloriferului. Ce riscuri are pentru sănătate

bluza pe gat - FOTO:Freepik@halayalex@wayhomestudio@photohobo
Bluza pe gât este recomandată de autoritățile de la Tokyo pentru a reduce facturile la energie. Numai că purtarea unei astfel de bluze implică anumite probleme medicale.

Bluza pe gât a ajuns în atenția opiniei publice după ce autoritățile guvernamentale din Japonia le-au recomandat cetățenilor țării să poarte bluze pe gât pentru a reduce astfel facturile la încălzire. Guvernatorul din Tokyo susține că ”efectul termic” al puloverelor și eșarfelor cu guler înalt va economisi energie electrică în timpul crizei energetice.

Bluza pe gât, riscuri pentru sănătate

Bluza pe gât este un articol de îmbrăcăminte des utilizat în sezoanele reci. Încă din anul 1977, specialiștii au ajuns la concluzia că purtarea unei bluze pe gât poate agrava acneea, mai ales atunci când aceasta se răspândește în jos sub unghiul maxilarului, pe gât.

Factorii probabili sunt frecarea și creșterea căldurii, în special în cazul bluzelor confecționate din poliesteri și alte țesături sintetice. Cele mai multe dintre materialele din care sunt confecționate bluzele pe gât sunt mai degrabă sintetice decât bumbacul, deoarece sinteticele sunt mai ușor de spălat.

Vezi și: Adevărul despre ceai. Ce nu ți-a spus nimeni despre pericolul ascuns din plicuri

Acneea gâtului, dificil de tratat

Acneea gâtului este întotdeauna mai dificil de tratat cu terapiile topice obișnuite din cauza iritației primare mai ușoare a pielii gâtului decât cea a feței. Aceasta include utilizarea preparatelor antibiotice topice cu solvenții lor eficienți, arată Jama Network.

Acneea este o afecțiune a pielii caracterizată prin pori sau foliculi de păr care se înfundă cu celule moarte ale pielii, murdărie și bacterii.

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când porii se înfundă cu murdărie și bacterii, ducând la inflamație și la dezvoltarea petelor. Aceste pete apar în multe forme, cum ar fi puncte negre, puncte albe, papule, pustule, noduli și chisturi. Acneea gâtului este o zonă în care petele se pot dezvolta în plus față de alte zone ale corpului. Acneea pe gât este cauzată de lipsa igienei, hormoni fluctuanți, bărbierit sau produse de îngrijire a părului și a pielii.

Vezi și: Leguma care costă mai puțin de 2 lei, efect asupra virozelor. Lidia Ficioru: Este ucigașul infectiilor

Acneea gâtului, factori de risc

Cele mai frecvente cauze ale acneei pe gât includ:

- Lipsa igienei; nu spălați gâtul în mod regulat, mai ales după exerciții fizice

- Produse comedogenice (înfundarea porilor) pentru îngrijirea pielii sau a părului

- Iritație după bărbierit

- Echipament sau îmbrăcăminte care se mulează pe gât, captând umezeala, uleiul

Nivelul de stres, dieta, schimbarile hormonale si genetica pot juca, de asemenea, un rol. În cazul formelor mai severe de acnee, cum ar fi acneea nodulară sau chistică, cauza este mai probabil să fie hormonală, notează DermoCollective.

Vezi și: Riscul de cancer metastatic poate fi redus. Medic: Devin ca niște organe de supereroi

Acneea gâtului, mai frecventă la bărbați

Acneea de pe partea din spate a gâtului este mai asemănătoare cu acneea corporală decât cu acneea facială și prezintă provocări unice. Leziunile acneice ale gatului pot fi dureroase si pot avea un debut brusc si o durata de viata lunga.

Pielea de pe partea din spate a gâtului este mult mai groasă decât fața și poate produce mult ulei de piele. Din acest motiv, pielea de pe spatele gâtului poate produce adesea leziuni mai severe, cum ar fi chisturile și nodulii.

Acneea la nivelul gâtului este frecventă și afectează atât bărbații, cât și femeile, dar bărbații pot prezenta acnee mai severă la nivelul gâtului, după cum se menționează într-un studiu publicat în Journal of Cutaneous Medicine and Surgery în 2017.

Acneea gâtului provocată și de îmbrăcăminte

Acneea gâtului este cauzată de aceleași mecanisme care provoacă acnee facială și corporală. Porii se înfundă din cauza unei acumulări de celule care se lipesc împreună și provoacă un dop. Apoi, bacteriile și uleiul de piele, care în mod normal s-ar scurge la suprafață, sunt prinse în interior, provocând roșeață și puroi.

Iritarea fizică poate agrava acneea gâtului. De exemplu, gulerele rigide pot freca pielea și pot agrava acneea gâtului. Acest lucru creează adesea un cerc vicios. Acneea gâtului se dezvoltă, iar bolnavul va purta cămăși cu guler pentru a-l acoperi. Cămășile cu guler provoacă apoi iritații și agravează acneea și așa mai departe. Iată câte sfaturi pentru a evita acneea gâtului

Încearcă să porți cămăși/bluze fără gulere. Dacă trebuie să purtați cămăși cu guler, așa cum majoritatea dintre noi trebuie din când în când, încercați să purtați cămăși din bumbac moale, care vor fi mai puțin dure atunci când vă frecați de piele, arată Acne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel