Blue Monday, cea mai tristă zi din an. Cum se manifestă simptomele celei mai triste zile ale anului

blue monday - FOTO: Freepik@rawpixel.com
Blue Monday este denumirea dată celei de-a treia zi de luni din an. Este considerată a fi cea mai tristă zi.

Blue Monday, adică a treia zi de luni din an, este catalogată ca fiind cea mai tristă zi din an. A treia zi de luni a lunii ianuarie, care cade pe 16 ianuarie a acestui an, se spune că este cea mai tristă zi a anului ca oameni buni se luptă cu datoriile din perioada vacanței, rezoluțiile eșuate de Anul Nou și nu numai.

A treia zi de luni din an este cunoscută sub denumirea de "Blue Monday", iar termenul a fost creat de compania britanică Sky Travel și psihologul galez Cliff Arnall. Pentru a determina "cea mai tristă zi a anului", compania a spus că a folosit o formulă care a luat în considerare șapte lucruri:

- timpul de la Crăciun

- salariul lunar

- vremea

- datoriile

- rezoluțiile de Anul Nou care au eșuat

- nivelurile motivaționale scăzute și necesitatea de a lua măsuri, notează Huff Post.

Vezi și: Medicina de familie, deficitară. Peste 100 de localități fără asistență medicală primară

Deși formula sună destul de rezonabil și ianuarie este cu siguranță o lună de început, experții sunt atenți la legitimitatea Blue Monday spun că nu există date care să susțină această afirmație. Mai mult, poate fi chiar dăunător să-ți legi emoțiile negative la doar o zi.

Iată ce trebuie să știi despre fenomen și ce trebuie să faci dacă te simți în această perioadă a anului.

Blue Monday nu este un lucru real

Blue Monday este "nu este un concept comun în domeniul sănătății mintale, și cred că unul dintre motive este că nu există o mulțime de cercetate empirice bazate pe care se concentrează pe acest concept", a declarat Belle Liang, profesor de psihologie consiliere la Boston College.

Tyler Keith, asistent social clinic licențiat și terapeut de telesănătate la Thriveworks în Wilmington, Carolina de Nord, a declarat că sănătatea mintală ar putea fi  afectată mai mult în ianuarie, dar nu există date care să demonstreze că oamenii sunt cei mai triști în a treia zi de luni a lunii ianuarie.

Liang a adăugat că, deși conceptul de Blue Monday este legat de tulburarea afectivă sezonieră - o tulburare de dispoziție foarte reală care afectează milioane de oameni în principal în timpul iernii "gândul în domeniul nostru este că problemele și luptele de sănătate mintală sunt destul de consistente și scuipă chiar acum în țara noastră de-a lungul timpului".

Cu alte cuvinte, tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme de sănătate mintală pe măsură ce trecem prin pandemia de COVID, inflația ridicată și sezonul de iarnă. Dar aceste probleme nu vor atinge apogeul lor pe 16 ianuarie, nici nu vor dispărea după această dată.

Vezi și: Long COVID, cât timp pot dura simptomele în cazul unei infecții moderate. De ce este bine să mergi la medic și după ce te-ai vindecat

Blue Monday, mit

În timp ce Blue Monday în mod specific poate fi un mit, există unele motive legitime de ce iarna poate agrava sănătatea mintală. Unul este un tip de depresie cunoscut sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), de asemenea, cunoscut sub numele de "depresie de iarnă".

NHS spune cauza exactă a SAD nu este pe deplin înțeleasă, dar este considerat a fi legate de o lipsă de expunere la lumina soarelui în timpul toamnei și iernii, notează Daily Mail.

Experții cred că lipsa luminii naturale și a modelelor moderne de lucru, ceea ce înseamnă că mulți oameni au parte de puțin soare în această perioadă a anului, ar putea opri o parte a creierului numită hipotalamus să funcționeze corect.

Hipotalamusul produce substanțe chimice care ajută la reglarea somnului și a dispoziției, astfel încât perturbarea acestuia ar putea fi în spatele tulburării afective sezoniere. 

În timp ce unele persoane se pot simți triste, cei cu depresie clinică se simt în mod persistent nefericiți timp de săptămâni sau luni în șir. Aceasta poate afecta pe oricine la orice vârstă și aproximativ una din 10 persoane sunt susceptibile de a experimenta la un moment dat în viața lor. 

Vezi și: Suma pentru indemnizația de creștere copil, schimbată și micșorată. Ce se întâmplă cu părinții aflați deja în concediu

Depresia, cauze

Cauzele depresiei pot varia, uneori legate de stres, un istoric familial al afecțiunii, bolii, abuzului de substanțe, traumelor din copilărie, nașterii sau în legătură cu o altă boală mintală. 

Simptomele pot diferi, de asemenea, în mod semnificativ, variind de la mental simt scăzut la fizice, cum ar fi pierderea în greutate, impotență, și insomnie. În cazurile severe, oamenii pot avea chiar gânduri sinucigașe.

Tratamentul pentru depresie depinde de severitatea afecțiunii. O analiză a datelor NHS, publicată în luna iulie a anului trecut, a constatat că numărul antidepresivelor la 13-19 ani a crescut cu un sfert între 2016 și 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel