Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană: o singură injecție poate opri efectul IL-11 în corp

Longevitate - Foto: Freepik @orendesain
Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană. Un nou studiu revoluționar în medicină. Dezactivarea proteinei inflamatorii duce la o durată de viață mai lungă și mai sănătoasă.

Cercetătorii de la Medical Research Council Laboratoru of Medical Science și Imperial College London au descoperit că oprirea unei proteine numită IL-11 poate crește semnificativ durata de viață sănătoasă, cu aproape 25%.

Chiar dacă studiul s-a făcut pe șoareci, aceste rezultate promițătoare sugerează posibilități fascinante pentru prelungirea vieții umane.

Ce este IL-11

IL-11 sau interleukina 11 este o proteină care joacă un rol important în procesele inflamatorii de fibroză din organism.

Timp de mulți ani, IL-11 a fost considerată anti-fibrotică și anti-inflamatoare, însă în 2018, cercetătorii au demonstrat că această proteină are, de fapt, efecte pro-fibrotice și pro-inflamatoare.

Cercetătorii au lucrat alături de colegi de la Duke-NUS Medical School din Singapore pentru a testa efectele IL-11.

Au creat șoareci care nu aveau gena responsabilă de producerea IL-11 și au observat că viața acestor șoareci s-a prelungit cu peste 20% în medie.

Mai mult, au tratat șoareci de 75 de săptămâni (echivalentul a aproximativ 55 de ani la oameni) cu o injecție de anticorp anti-IL-11, un medicament care oprește efectele IL-11 în corp.

Rezultatele publicate în revista Nature au fost impresionate: durata medie de viață a șoarecilor tratați a rescut cu 22,4% la masculi și cu 25% la femele, ajungând la o medie de 155 de săptămâni, comparativ cu 120 de săptămâni la șoarecii netratați.

Tratamentul a redus semnificativ decesele cauzate de cancer la animale, precum și numeroasele boli asociate cu fibroza, inflamație cronică și metabolism deficitar, toate acestea fiind caracteristici ale îmbătrânirii.

Efectele secundare au fost minime, iar șoarecii tratați au prezentat mai puține semne de îmbătrânire și fragilitate, pierderea de masă musculară fiind redusă și forța musculară îmbunătățită.

Prof. Stuart Cook, co-autor al studiului, a declarat că: "aceste descoperiri sunt foarte interesante. Șoarecii tratați au avut mai puține cancere și au fost liberi de semnele obișnuite ale îmbătrânirii și fragilității, dar am observat și o reducere a pierderii musculare și o îmbunătățire a forței musculare".

Perspective pentru oameni

Deși aceste rezultate au fost obținute pe șoareci, ele deschid posibilitatea ca tratamentele anti-IL-11 să aibă un efect similar la oamenii în vârstă.

Tratamentele anti-IL-11 sunt deja în curs de testare clinică pentru alte afecțiuni, oferind oportunități interesante pentru a studia efectele lor asupra îmbătrânirii umane în viitor.

Prof. Cook a adăugat: "activitatea genei IL-11 crește în toate țesuturile la șoareci odată cu înaintarea în vârstă.

Când se activează, aceasta provoacă multimorbiditate, care este asociată cu pierderea funcțiilor în întregul corp".

Multimorbiditatea și fragilitatea sunt recunoscute ca fiind printre cele mai mari provocări globale de sănătate ale secolului 21, conform multor organisme de sănătate de top, inclusiv NHS și OMS.

În prezent, nu există tratamente eficiente pentru multimorbiditate, decât tratarea separată a cauzelor multiple subiacente.

Cercetătorii avertizează că rezultatele acestui studiu sunt obținute pe șoareci și este necesară stabilirea siguranței și eficacității acestor tratamente la oameni prin studii clinice înainte ca medicamentele anti-IL-11 să fie utilizate în acest scop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel