Biopsia osoasă, când este recomandată. Legătura cu diabeticii

biopsia osoasa - FOTO: Freepik@ksandrphoto
Biopsia osoasă, tot ce trebuie să știi despre procedură. Ce poate spune osul despre sănătatea ta.

Biopsia osoasă este o procedură medicală prin care este prelevată o mostră de țesut osos pentru a fi analizată ulterior la microscop. Aceasta are rolul de a arăta dacă sunt prezente celule canceroase sau anormale la nivelul osului. Cu ajutorul biopsiei osoase sunt analizate straturile exterioare ale osului.

Când este indicată biopsia osoasă

Lt. col. medic dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu competență în ecografie generală, CT, RM și Senologie a explicat când este recomandată biopsia osoasă.

”Biopsia osoasă poate fi indicată pacientului atunci când este nevoie de informații suplimentare pentru a confirma un diagnostic:

- Cauza unei dureri osoase care a nu putut fi stabilită prin alte metode de investigare

- Stabilirea tipului de tumoră osoasă (benignă – necanceroasă sau malignă – cancer osos)

- Sursa și patologia în caz de infecție osoasă

- Investigarea suplimentară a unor anormalități la nivel osos, descoperite la examenul radiologic

- Starea osului și densitatea minerală osoasă la pacienții cu diabet zaharat. Diabetul zaharat este factor de risc pentru fracturile osteoporotice”, a explicat lot. Col. medic. Dr. Cezar Bețianu, potrivit Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Vezi și: Supa care previne cancerul. Din ce se prepară

Biopsia osoasă, de câte feluri este

Biopsia osoasă este de două feluri. În funcție de starea de sănătate a pacientului și indicațiile terapeutice, biopsia osoasă poate fi realizată în două moduri:

Biopsia osoasă cu ac

În biopsia osoasă cu ac, așa cum spune și numele, țesutul osos este prelevat cu ajutorul unui ac sub ghidaj imagistic. Poate fi folosită ecografia, computerul tomograf (CT) sau radioscopia. Metoda este minim invazivă, se realizează sub anestezie locală, iar recuperarea pacientului este rapidă.

Biopsia osoasă deschisă

În biopsia osoasă deschisă chirurgul extrage un țesut osos de dimensiuni mai mari după realizarea unei incizii. Aceasta este o metodă chirurgicală și necesită anestezierea totală a pacientului. Recuperarea pacientului este mai lentă, iar riscurile sunt mai mari decât în cazul biopsiei cu ac, a mai explicat medicul.

Vezi și: Poliartrita, cauze și tratament. Ce puteți face acasă pentru a ameliora durerile

Biopsia osoasă, riscuri și complicații

Complicațiile biopsiei osoase sunt rare, iar riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile.

Unele dintre complicații pot fi:

- Vânătăi și/sau durere la locul unde a fost făcută biopsia

- Fracturi osoase

- Hemoragie

- Infecții

- Leziune a nervilor sau vaselor de sânge în zona unde a fost efectuată biopsia.

În funcție de istoricul medical al pacientului, pot apărea și alte complicații și riscuri. De aceea este importantă discuția cu medicul înainte de procedură, a mai explicat dr. Cezar Bețianu.

Biopsia osoasă, cum se pregătește pacientul

”Se va realiza o anamneză completă, care include istoricul medical al pacientului și teste suplimentare de sânge. Scopul acesteia este de a evalua starea generală de sănătate a pacientului și de a întâmpina eventuale riscuri și complicații.

Pacientul va discuta cu medicul pentru a afla toate detaliile ce țin de procedură.

Este important ca pacientul să anunțe medicul de ce tratamente urmează (inclusiv naturiste) și ce tipuri de alergii are.

Dacă pacientul are probleme de coagulare și folosește medicamente anticoagulante, s-ar putea să întrerupă tratamentul înainte de procedură. Abordarea situației va fi discutată cu medicul în prealabil.

Cu opt ore înainte de procedură pacientul va trebui să nu consume alimente și apă. Este o indicație în special valabilă în cazul realizării biopsiei chirurgicale sub anestezie totală”, mai notează doctorul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete. Cum îți influențează sănătatea

Biopsia osoasă, cum este recuperarea

După realizarea procedurii, pacientul va fi monitorizat de către echipa medicală preț de câteva ore. Dacă pacientul nu este internat pentru efectuarea altor investigații, acestuia i se va permite să plece acasă dacă starea este bună.

Recuperarea va continua acasă, urmând indicațiile medicului. În primele zile se vor administra analgezice pentru a ameliora durerea locală. Pacientul trebuie să mențină repausul și odihna până la recuperare și să mențină curată zona intervenției.

Pacientul trebuie să anunțe medicul dacă se confruntă cu următoarele simptome după intervenție:

- Durere din ce în ce mai mare în zona unde a fost realizată biopsia

- Febră

- Frisoane

- Înroșirea zonei

- Hemoragie sau scurgerea de alte fluide din zona în care a fost făcută biopsia

- Umflarea zonei

- Junghiuri care se mențin și devin din ce în ce mai intense.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel