Bicarbonatul de sodiu, la ce e bun în afară de prăjituri. Beneficii pentru sănătate

Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu se folosește de obicei pentru coacerea prăjiturilor și a plăcintelor, fiind ingredientul principal din parful de copt, dar asta nu este singura sa întrebuințare. Merită un loc în dulapul cu medicamente. Iată de ce:

Multe gospodine folosesc bicarbonatul ca dezodorizant pentru frigider. Pus în aluat, îl face să crească. Dar bicarbonatul de sodiu poate să vă ajute și la igiena personală, spun specialiștii de la WebMD.

Curăță dinții

Bicarbonatul de sodiu funcționează excelent pentru a îndepărta fizic placa dentară, filmul lipicios de bacterii care se depune pe dinți. În timp, o acumulare a acestei plăci se întărește în tartru și poate duce la boală gingivală. Înmuiați o periuță de dinți în pulbere și periați ca de obicei dinții. Atenie, însă, nu are fluorura de care aveți nevoie pentru a vă proteja împotriva cariilor dentare și a cavităților, așa că va trebui să folosiți și pasta de dinți. Și plăcile dentare pot fi lăsate la „înmuiat" în apă cu bicarbonat d e sodiu, apoi sunt mai ușor de cărțat și nu mai miros neplăcut.

Apă de gură ieftină

Pastele cu usturoi sau grătarul cu mujdei au fost delicioase? Dar acum respirația vă miroase de fuge și câinele? Puneți o linguriță de bicarbonat într-un jumătate de pahar de apă și clătiți gura. Nu face decât să mascheze mirosul cu un miros mentolat, cum o fac majoritatea apelor de gură.

Deodorant pentru corp

Majoritatea lucrurilor care miros urât au molecule acide sau de bază de transpirație. Bicarbonatul de sodui le aduce într-o stare mai neutră, fără miros. Este folosit și la instalațiile de canalizare din acest motiv. De asemenea, funcționează și ca deodorant. Tot ce trebuie să faci este să presari un pic de praf la subraț dimineața. Dar, atenție, reziduurile de pudră vor ajunge pe haine, așa că mai bine alegeți deodorante care conțin bicarbonatul de sodiu ca ingredient principal.

Ajută rinichii

Aceste organe elimină deșeurile și apa în plus din corp. Dacă aveți boli renale cronice din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale sau din alte cauze, acidul se poate acumula în corp. Bicarbonatul de sodiu poate reduce nivelurile de acid, poate încetini pierderea osoasă și ajută la formarea mușchilor. Este important să discutați cu medicul dvs. dacă vă e recomandat sau nu, pentru că poate avea și efecte nocive, spun experții de al WebMD.

Ajută la combaterea cancerului

Poate nu știați, dar bicarbonatul de sodiu este folosit și în camerele de urgență ale spitalelor. Dar nu e cel, comun, de bucătărie. Spre exemplu, în spitale se folosește o soluție de bicarbonat de sodiu perfuzabilă. Poate fi adjuvant în tratamente pentru infarct, otrăvire și alte afecțiuni. De asemenea, ajută la combaterea proprietăților acide ale medicației chimioterapeutice pentru cancer. Unele studii arată că nivelul mai scăzut de acid poate încetini creșterea și răspândirea anumitor tumori.

Calmează pielea

Mușcat de un țânțar? Iritat de la iederă otrăvitoare sau urzici? Bicarbonatul vă poate ajuta. Poate ameliora iritațiile minore, durerea, mâncărimea și roșeața. Amestecați 3 părți bicarbonat cu 1 parte apă. Ungeți pielea și lăsați-o acolo 20 de minute, după care vă spălați. Sau puteți să turnați în cadă o jumătate de cană de bicarbonat și să faceți o baie.

Reduce durerea

Bicarbonatul de sodiu poate crește efectul lidocainei utilizate în anestezii epidurale. Cercetătorii studiază dacă ar putea ajuta la calmarea durerii bolnavilor de cancer. Dacă te doare din cavă doare pielea din cuza arsurilor solare, înmuiați un prosop într-o soluție din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un sfert de litru de apă. Umeziți ușor zonele afectate pentru a calma usturimea. Poate ajuta și în cazul unor arsuri minore.

Reduce refluxul acid

Bicarbonatul de sodiu ajută la combaterea acidului suplimentar care ar putea urca din stomac până în gât și chiar în gură după ce ați mâncat. O soluție antiacidă „de casă" poate fi preparată cu o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în 1/2 cană de apă. Discutați cu un medic înainte de a-l oferi copiilor sub 6 ani sau dacă începeți să-l utilizați în mod regulat împreună cu alte medicamente.

Scrub facial

Bicarbonatul este ușor abraziv. Folosiți-l ca un produs de curățare blând. Spălați și clătiți mai întâi cu apă și săpun fața. Apoi, faceți o pastă din trei părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. Frecați cu grijă în cercuri pentru o curățare profundă. Clătiți cu apă.

Curăță părul

Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu șamponul preferat pentru a îndepărta acumularea de spray-uri, geluri, balsamuri și alte produse. Părul dvs. nu va fi doar mai curat, dar poate deveni mai ușor de coafat.

Înmoaie pielea

Adăugați o jumătate de cană de bicarbonat în apa de baie. Acesta va neutraliza acizii, va spăla transpirația și uleiul și vă va lăsa pielea mătăsoasă. Bonus: după ce v-ați uscat, puteți spăla și cada cu apa respectivă!

Curăță jucăriile

Puteți utiliza bicarbonatul în loc de substanțe chimice dure pentru a curăța resturile cleioase de pe tava copilului, de pe fotoliul și jucăriile lui. Dar, atenți, că bicarbonatul nu ucide germenii nici dacă adăugați oțet. Și asigurați-vă că clătiți bine aceste lucruri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel