Bere înainte de vin? sau invers? Ce zic STUDIILE

Vin roșu FOTO: pexels.com
Unii cercetători s-au încumetat să afle dacă mahmureala e mai intensă în cazul consumului de vin după bere sau invers. Concluziile i-au surprins și pe ei. 

Bere înainte de vin sau invers? Este răspunsul la care o echipă de cercetători a căutat răspuns. Medicul Robert H. Shmerling, editor la Harvard Health Publishing, scrie pe blogul Școlii de Medicină Harvard că al studiu au luat parte 90 de adulți cu vârste între 19 și 40 de ani. Au fost împărțiți în trei grupuri. Grupurile au fost similare în ceea ce privește sexul, dimensiunea corporală, obiceiurile de băut și frecvența mahmurelilor. Semnele de mahmureală au fost evaluate după fiecare sesiune de băut.

”Există o serie de teorii despre ce ar trebui să fie adevărat: una populară este că, dacă începeți cu vin și beți bere, carbonatarea berii face să fie mai ușor sau să absorbiți rapid alcoolul din vin. În teorie, acest lucru duce la o mai mare ebrietate și o mahmureală mai mare. Consumatorii de bere înainte de vin ar fi trebuit să aibă o formă mai bună decât cei care consumau bere înainte de bere. Dar nu asta au descoperit cercetătorii. Nu a existat nici o corelație între simptomele mahmurelii și dacă subiecții au băut doar vin, numai bere sau le-au schimbat, în orice ordine. Poate că cele mai puțin surprinzătoare descoperiri?", concluzionează specialistul de la Harvard.

Acesta se mai întreabă dacă studiul a fost cu adevărat necesar: „Probabil că nu contează puțin dacă beți vin, apoi bere sau invers. Indiferent de băuturile alese sau de ordinea în care le beți, ceea ce contează cel mai mult este să beți în mod responsabil, să nu conduceți sub influența alcoolului și să știți când să renunțați".

Băutorii de vin consumă mai multe fructe?

Potrivit revistei Times, consumul moderat de vin este o componentă a dietelor tradiționale mediteraneene, pe care cercetările le asociază cu rate mai mici de boală și mortalitate. Un studiu din 1992 în The Lancet a găsit dovezi care spun despre consumul de vin și alte tipuri de alcool că ar putea preveni sau reduce blocajele arteriale. Alte cercetări din acea perioadă au descoperit că persoanele care beau vin, spre deosebire de bere, se bucurau de riscuri mai mici de mortalitate. Lucrările ulterioare au adus la zero un grup de compuși găsiți în struguri, numiți polifenoli - și, în special, resveratrol - ca cea mai probabilă sursă de beneficii pentru sănătatea ostensibilă a vinului. Vinul roșu, mai mult decât albul, este ambalat cu resveratrol. Și se crede că vinul roșu este mai sănătos decât alte băuturi alcoolice.

Berea a căpătat un renume rău. Un studiu din 2006 privind cumpărăturile din magazinele alimentare din Danemarca a descoperit că persoanele care au cumpărat vin tind să cumpere, de asemenea, mai multe fructe, legume și alte alimente sănătoase decât persoanele care au cumpărat bere. Acest studiu a condus la speculații conform cărora un consumator mediu de vin poate mânca mai sănătos decât consumatorul mediu de bere.

Alte studii

Medicul Vasi Rădulescu vorbește despre un studiu în care s-a încercat să se află dacă ordinea în care sunt consumate tipuri diferite de băutură alcoolică influențează, într-un fel sau altul, intensitatea mahmurelii de a doua zi. 

”Studii anterioare au aruncat apă rece asupra afirmației, concluzionând că doza face otrava, nu ordinea. Cu toate acestea, nimeni nu a efectuat un studiu controlat corespunzător pentru a afla. Până acum. Și datorită unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Cambridge, care a lucrat cu colegi din Germania, a fost realizat experimentul suprem, pentru a testa dacă consumul de bere după ce a băut vin duce într-adevăr la o mahmureală mai puternică.

(...) Consumul de vin înainte de bere nu a părut să producă mahmureli mai ușoare, iar amestecul de alcool în general nu a dus la mahmureli mai puternice. Bărbații păreau să facă față mahmurelii ceva mai bine decât femeile, dar ordinea în care a fost consumat alcoolul nu a afectat intensitatea mahmurelii pentru niciunul dintre sexe. Intensitatea mahmurelii nu a putut fi prezisă de markerii fiziologici (teste de sânge și de urină) și de factori de viață precum vârsta, sexul, greutatea, obiceiurile de consum și frecvența mahmurelii. Cu toate acestea, vărsăturile și rapoartele subiective de senzație de beție mai mare au condus la o mahmureală mai intensă. Așadar, cel mai bun mod de a spune dacă ați băut prea mult este dacă simțiți că ați băut prea mult”, notează medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel