Benlysta, primul tratament aprobat pentru copii și adolescenți cu Lupus

Benlysta a fost aprobat și pentru tratamentul pacienților pediatrici cu Lupus
Tratamentul intravenos Benlysta IV (belimumab) a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a trata copiii cu Lupus eritematos sistemic (SLE), o boală cronică ce declanșează inflamația și afectează țesuturile și organele.

Aprobat pentru adulții din SUA încă din 2011, Benlysta este primul tratament pediatric aprobat pentru Lupus, a declarat agenția americană FDA, într-un comunicat de presă dat publicității imediat după Paște. 

Reduce riscul de deteriorare a organelor

„Deși nu există un leac pentru Lupus, tratamentul poate ajuta pacienții mai tineri să controleze boala, cu speranța de a îmbunătăți calitatea vieții și de a reduce, pe termen lung, riscul de deteriorare a organelor și de handicap", a spus dr. Janet Woodcock, directorul Centrului FDA pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor.

Deși este rar, Lupusul la copii este de obicei mai grav decât cel la adulți. Copiii au un risc mai mare de a dezvolta leziuni grave de organe și alte complicații, au notat experții FDA.

Benlysta a fost evaluat clinic în rândul a 93 de copii cu Lupus, care au participat la un studiu care a durat 53 de săptămâni.

Efecte terapeutice

Proporția pacienților pediatrici care au atins obiectivul primar compozit, indicele de răspuns SLE (SRI-4), a fost mai mare la pacienții copii și adolescenți cărora li s-a administrat Benlysta IV plus terapia standard comparativ cu placebo plus terapia standard.

Cei care au primit terapia standard Benlysta plus, au avut un risc mai mic de apariție a unei erupții severe, precum și o durată mai lungă de timp până la o erupție severă (160 zile față de 82 de zile), a arătat agenția.

Reacții adverse și atenționări

Prospectul medicamentului include avertismente privind creșterea riscului de deces, infecții grave, reacții alergice și depresie. De a semenea, medicamentul nu ar trebui să fie administrat în același timp când o persoană face un vaccin viu atenuat, a avertizat FDA.

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului includ greață, diaree și febră. Având în vedere istoricul medicamentelor pentru provocarea unor reacții alergice, medicii sunt sfătuiți să pre-trateze utilizatorii cu un antihistaminic.

Benlysta este produsă de GlaxoSmithKline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel