Beneficiile salatei de primăvară. Sursă de energie cu puține calorii

Beneficiile salatei de primavara. FOTO Pexels @ Jill Wellington
Salata de primăvară aduce o doză mare de energie și vitalitate. 

Primăvara vine cu verdețurile de sezon, iar acum este momentul cel mai bun de a consuma ”salata de primăvară”, în care se vor regăsi salata, ceapa verde și ridichile de lună.

Salata, ”booster” de minerale și vitamine

Salata este o plantă ce abundă în minerale și vitamine, fiind în același timp hipocalorică.

La 100 gr de salată proaspătă are:

Calorii 14 Kcal

Lipide 0,2 g din care polisaturate 0,1g

Colesterol 0 g

Sodiu 28 mg

Potasiu 194 mg

Carbohidrați 2,9 mg din care 1,3 mg fibre și 0,8 mg zahăr

Proteine 1,4 g

Ce proprietăți are salata

Antiinflamatorii, datorită lipoxigenezei, care ajută la controlul inflamației.

Ajută la pierderea greutății, o porție de salată conține doar 5 calorii. Mai mult, aceasta ajută la eliminarea decalajului de micronutrienți, care altfel este greu de obținut la o dietă cu conținut hipocaloric.

Contribuie la sănătatea inimii, salata fiind o sursă bună de folat (acid folic), care este o vitamina B ce se transformă în homocisteină. De asemenea, salata este bogată în vitamine A și C, ambele contribuind la oxidarea colesterolului și la întărirea arterelor.

Îmbunătățește sănătatea creierului. Cazurile extreme de leziuni ale creierului pot duce la moartea celulelor neuronale, ceea ce duce la boli grave ale creierului precum Alzheimer. După cum este bine cunoscut celulele nervoase sunt printre puține celule ce nu se mai pot regenera. Extractele de salată, după numeroase studii, au controlat moartea celulelor neuronale datorită rolului său în GSD sau în privarea de glucoză / ser.

Luptă împotriva cancerului. Consumul de salată este legat deun risc scăzut de cancer la stomac.

Reduce riscurile de diabet. Studii au arătat că verdețurile, în special cele precum salata, au redus riscul de diabet de tip 2, acest lucru fiind atribuit indicelui glicemic scăzut al salatei.

Hidratează organismul. Cu procentul foarte mare de apă, de 95%, salata este un aliment care completează deficitul de apă din organism, fiind printre puținele vegetale care au un conținut atât de ridicat de apă.

Ridichile și ceapa verde, la fel de benefice 

Ridichea (Raphanus sativus) este o legumă rădăcinoasă cultivată și consumată în întreaga lume și este considerată parte a alimentației umane, chiar dacă nu este comună în rândul unor populații. De obicei, oamenii mănâncă ridichea crudă ca o legumă crocantă, în principal în salată, în timp ce apare și în multe mâncăruri europene. Unii oameni, cel puțin în Orientul Mijlociu, preferă să îi bea sucul, în căutarea anumitor beneficii pentru sănătate. (Citește mai departe AICI).

Ceapa verde este cultivată de mii de ani ca plantă legumicolă și pentru efectele ei terapeutice. Bogată în vitamine. Ceapa verde conține tiamină (Vitamina B1), riboflavină (Vitamina B2), vitamina A, vitamina C, Vitamina E și folați (Vitamina B9). Vitamina A menține vederea sănătoasă, Vitamina E are un puternic efect antioxidant, iar Vitamina C este aliatul unui sistem imunitar puternic. Vitaminele din complexul B mențin celulele tinere, intervin în funcționarea normală a sistemului nervos și cresc tonusul muscular. (Citește mai departe AICI).

Vezi și: 5 motive să consumi fibre. Bilic: Au efect prebiotic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel