Beneficiile Quinoa: în ce boli cronice face minuni

Quinoa. Foto: Pixabay
Quinoa este originară din Anzi, unde a fost cultivată mult timp de incași. Se gătește în aproximativ 10-12 minute, constituind o garnitură ușoară, bogată în fibre dar și vitamine. Ea este recomandată în dieta persoanelor cu anumite boli.

Quinoa poate fi folosită în supe, salate și produse de patiserie. În general este importată din America de Sud.

Quinoa este un bob mic rotund de culoare deschisă, asemănătoare ca aspect cu semințele de susan. Dar quinoa este disponibilă și în alte culori, inclusiv roșu, violet și negru. Majoritatea soiurilor de quinoa trebuie clătite înainte de a fi gătite, pentru a îndepărta reziduurile amare care conțin saponină, o substanță care ține la distanță insectele. 

Valori nutritive și boli în care e indicată

Quinoa este o proteină completă, unul dintre puținele alimente vegetale care oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul uman într-un echilibru sănătos. Quinoa conține cantități mari de potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, este bogată în antioxidanți care pot ajuta la controlul diabetului de tip 2. Deși minuscule, boabele de quinoa vă ajută să vă simțiți mai plini, adică sătui, mai mult timp.

Fiecare cereală integrală oferă un amestec diferit de substanțe nutritive. Quinoa este o sursă bună (mai mare sau egală cu 10% din valoarea zilnică recomandată) de cupru, proteine, fibre și fier, precum și vitaminele B tiamină (B1) și piridoxină (B6). Quinoa este, de asemenea, o sursă excelentă (mai mare sau egală cu 20% din valoarea zilnică recomandată) de magneziu, fosfor, mangan și acid folic.

Quinoa nu numai că este o proteină completă, dar boabele au un raport de obicei ridicat de proteine versus carbohidrați. Totoată, dacă aveți boala celiacă, amintiți-vă că quinoa este una dintre numeroasele opțiuni excelente de cereale fără gluten!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel