Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Oamenii asociază de obicei lavanda cu două trăsături specifice: parfumul și culoarea sa. Dar poate că nu știi că floarea de lavandă și uleiul derivat din ea au o istorie îndelungată în fitoterapie.
Cuvântul lavandă provine din rădăcina latină "lavare", care înseamnă literalmente "a spăla". Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a jucat un rol în procesul de mumificare.
Mai târziu, lavanda a devenit un aditiv pentru baie în mai multe regiuni, inclusiv în Persia antică, Grecia și Roma. Aceste culturi credeau că lavanda ajuta la purificarea corpului și a minții.
Vezi și: Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. Ce se întâmplă cu apa după ce sunt spălate rufele
Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită pentru a reduce simptomele și pentru a oferi sprijin în cazul mai multor afecțiuni. Știința modernă a confirmat multe dintre beneficiile sale pentru sănătate, în timp ce altele sunt încă în curs de investigare.
Lavanda poate ajuta la unele dintre următoarele:
- Insomnie
- Căderea părului
- Eczeme și piele uscată
- Vindecarea rănilor
- Dureri de cap
- Efecte secundare ale chimioterapiei
- Acnee
- Anxietate
- Arsuri
- Probleme de dispoziție
- Insomnie
Pe vremuri, lavanda era recomandată persoanelor care se confruntau cu insomnie sau alte tulburări de somn. Oamenii își umpleau pernele cu flori de lavandă pentru a-i ajuta să adoarmă și să se odihnească mai bine, potrivit Healthline.
Astăzi, cercetările sugerează că inhalarea aromei de lavandă ar putea îmbunătăți calitatea somnului. O revizuire sistematică a 15 studii din 2014 spune că inhalarea uleiurilor esențiale, inclusiv a lavandei, a avut efecte pozitive la persoanele cu tulburări ușoare de somn.
Numeroase studii mai mici au găsit beneficii suplimentare ale lavandei pentru problemele de somn.
O cercetare din 2015 a arătat că persoanele care au folosit aromoterapie cu lavandă s-au simțit mai odihnite la trezire. Un alt studiu din 2010, efectuat pe persoane cu tulburări de anxietate, a arătat că uleiul de lavandă administrat pe cale orală le-a ajutat să doarmă mai mult noaptea.
Lavanda poate oferi, de asemenea, sprijin pentru persoanele cu anxietate.
Într-o meta-analiză amplă din 2019, persoanele cu tulburări de anxietate care au luat capsule de 160 de miligrame de ulei de lavandă au înregistrat scăderi semnificative ale anxietății.
Alte studii au găsit rezultate similare. Unul din 2015 a implicat 60 de persoane într-o unitate de terapie intensivă coronariană. Cercetătorii au constatat că cei tratați cu ulei esențial de lavandă au avut niveluri mai scăzute de anxietate și un somn mai bun.
Vezi și: Bumbacul, avantaje și dezavantaje. Pentru 1kg de bumbac e nevoie de 20.000 de litri de apă
Efectele calmante ale lavandei ar putea fi suficiente pentru a calma o durere de cap sau o migrenă.
Într-un studiu din 2016, persoanele cu migrene care au primit 3 luni de terapie cu lavandă au obținut scoruri mai mici pe o scală de evaluare a durerilor de cap decât un grup de control.
Într-un alt studiu din 2012, 47 de participanți cu migrenă au inhalat ulei esențial de lavandă timp de 15 minute. Aceștia au experimentat o reducere a severității și frecvenței durerilor de cap.
Potrivit National Cancer Institute, aromaterapia poate ajuta persoanele bolnave de cancer să gestioneze efectele secundare ale tratamentului lor. Aromaterapia cu lavandă poate ajuta la scăderea anxietății legate de procedurile de tratare a cancerului.
Lavanda conține doi compuși care luptă împotriva inflamațiilor, numiți linalool și acetat de linalil. Un studiu din 2020 sugerează că aceștia ar putea oferi o ușurare pentru probleme ale pielii, cum ar fi:
- Eczeme
- Dermatită
- Psoriazis
- Mâncărimi
- Erupții cutanate
Efectele lavandei asupra depresiei nu sunt la fel de bine documentate ca cele asupra anxietății, dar cercetările sunt promițătoare.
Un studiu din 2016 pe femeile postpartum a constatat că aromaterapia cu lavandă a prevenit stresul, anxietatea și depresia după naștere.
Un alt studiu mic din 2015 a analizat persoanele cu boli de rinichi. Cercetătorii au descoperit că cei care au inhalat un parfum de lavandă timp de 1 oră în timpul hemodializei au avut scoruri mai mici de depresie și stres decât cei care nu au făcut-o.
Adulții mai în vârstă care au băut ceai de lavandă de două ori pe zi timp de 2 săptămâni, în cadrul unui mic studiu din 2020, au înregistrat niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.
În comparație cu tratamentele mai agresive, uleiul de lavandă ar putea fi o modalitate blândă de a trata acneea datorită capacității sale de a ucide bacteriile.
Într-un studiu din 2013, o combinație de ulei de lavandă și extract de aloe a inhibat în mod eficient creșterea unei tulpini bacteriene care provoacă acnee.
Lavanda a fost folosită de mult timp ca remediu tradițional pentru arsuri, iar unele cercetări mai vechi a sugerat că există date științifice care să confirme această utilizare. Potrivit unui studiu din 2009, activitatea sa antimicrobiană ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor după o arsură.
Utilizarea topică a uleiului de lavandă ar putea ajuta la tratarea unei boli numite alopecia aerata, care face ca părul unei persoane să cadă pe alocuri.
Potrivit unui studiu mai vechi din 1998, realizat pe 86 de persoane cu alopecia areata, 44% dintre acestea au experimentat o creștere îmbunătățită a părului după ce și-au masat zilnic pe scalp, timp de șapte luni, un amestec de uleiuri esențiale de cimbru, rozmarin, lavandă și lemn de cedru într-un amestec de uleiuri purtătoare, timp de șapte luni.
În timp ce acest studiu este promițător, este dificil de spus dacă creșterea părului ar putea contribui la lavanda în mod specific.
Un studiu pe animale din 2021 a constatat, de asemenea, că uleiul de lavandă a stimulat cu succes creșterea părului într-un interval de timp de 28 de zile.
Puterile calmante ale lavandei s-ar putea extinde la vindecarea pielii rănite.
O trecere în revistă a 20 de studii a constatat faptul că uleiul de lavandă a crescut rata de vindecare a rănilor, a promovat creșterea colagenului și a stimulat procesul de remodelare a țesuturilor pielii.
Mulți oameni se bucură de parfumul plăcut și liniștitor al lavandei. Numeroase studii au arătat că această plantă purpurie nu este doar un parfum, ci poate fi folosită pentru a trata simptomele unei varietăți de afecțiuni.
Deși nu toate presupusele beneficii pentru sănătate ale lavandei au dovezi care să le susțină, ar putea merita să încerci lavanda ca remediu cu risc scăzut pentru afecțiuni precum insomnia și anxietatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...