Beneficiile pentru sănătate ale lămâii. Vitamina C scade riscul de formare a pietrelor la rinichi și ajută inima

lamaie Foto: Freepik @8photo
Descoperă avantajele includerii lămâii în alimentația ta, dar și ce se întâmplă când consumi prea multă.

Lămâia (Citrus limon) este o specie de citrice care se distinge prin nuanța galbenă vie și prin gustul său acid și acru. Sunt o sursă excelentă de antioxidanți și vitamina C, ambele favorizând numeroase beneficii pentru sănătate. Ca o ilustrare, apa cu lămâie a atras o atenție semnificativă datorită presupuselor sale proprietăți anti-ziduri, capacității de a stimula consumul de vitamina C și contribuției la o digestie optimă. 

Lămâile, la fel ca și alte citrice, sunt clasificate în cadrul familiei Rutaceae.

1. Reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub numele de calculi renali sau nefrolitiază. Acestiea sunt depozite minerale solide care se acumulează în tractul urinar și se dezvoltă în rinichi. Pietrele la rinichi au un impact estimat la 10% din populație. Creșterea nivelului unui acid slab numit citrat de urină și creșterea nivelului de alcalinitate a urinei pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Acidul citric, o formă de citrat care se găsește în lămâi, ajută la creșterea nivelului de citrat din urină. Acidul citric se leagă de calciul urinar pentru a ajuta la prevenirea urinei suprasaturate.

Prevenirea pietrelor la rinichi poate fi facilitată prin încorporarea zilnică a patru uncii de suc concentrat de lămâie în apă, după cum precizează National Kidney Foundation. Cu toate acestea, citratul de potasiu sau un alt citrat alcalin poate fi mai eficient dacă pH-ul urinei este prea acid. Consultă medicul atunci când ai îndoieli cu privire la riscul de a avea pietre la rinichi și la cele mai eficiente măsuri preventive.

Vezi și: 10 alimente bogate în fibre. Care ar trebui să fie aportul tău zilnic și ce beneficii are o dietă bogată în fibre

2. Susține sănătatea inimii

Lămâile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, care promovează sănătatea cardiacă. Un aport suficient de vitamina C protejează celulele împotriva radicalilor liberi dăunători - particule extrem de instabile care, dacă nu sunt neutralizate, pot provoca leziuni celulare, potrivit Health. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune caracterizată prin acumularea de plăci în artere și care crește probabilitatea de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Compușii fenolici, care sunt prezenți în lămâi, sunt o clasă de compuși antioxidanți care favorizează funcția endotelială, nivelul colesterolului din lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și o tensiune arterială sănătoasă. Funcția endotelială se referă la gradul de netezime vasculară prezentat de sânge în tot organismul. Riscul de boli cardiace este crescut de hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), de niveluri ridicate de colesterol LDL și de o funcție endotelială deficitară.

Consumul de lămâie contribuie, de asemenea, la o ingestie crescută de fructe și legume. Un consum crescut de fructe și legume a fost legat de o probabilitate mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer și mortalitate din toate cauzele, potrivit unui studiu cuprinzător realizat în 2017.

Vezi și: Ce este guta și cum o identifici corect. Diferențele dintre gută și artrită

3. Îmbunătățește absorbția fierului

Mai mult de 30% din valoarea zilnică pentru vitamina C se găsește într-o lămâie. Pe lângă faptul că ajută la absorbția fierului, vitamina C scade riscul de boli cardiovasculare. Ea facilitează absorbția fierului non-hemic, prezent în alimentele și plantele îmbogățite cu fier, cum ar fi cerealele și pâinea.

Combinarea alimentelor care conțin fier cu vitamina C îmbunătățește absorbția fierului. Acest lucru este deosebit de avantajos pentru vegani și vegetarieni, care ingerează preponderent fier non-hem. Aceasta previne anemia feriprivă, care apare atunci când organismul nu poate produce hemoglobină din cauza lipsei de fier. Globulele roșii conțin hemoglobină, proteina responsabilă pentru transportul oxigenului în tot corpul.

4. Împiedică deteriorarea celulelor

Lămâile conțin antioxidanți, care au rolul de a atenua daunele celulare care sunt legate de diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile cardiovasculare și bolile renale cronice. BPOC este o colecție de boli pulmonare cronice progresive, care restricționează ventilația la plămâni și care au ca rezultat dificultăți respiratorii.

O multitudine de studii au demonstrat conținutul antioxidant al citricelor. În timp ce sucul și pulpa citricelor conțin antioxidanți, studii recente au demonstrat că coaja citricelor adăpostește concentrații și mai mari de antioxidanți care promovează sănătatea.

Foto: Freepik @ededchechine

Valori nutriționale

O lămâie fără coajă are următorul profil nutrițional:

- Calorii: 17 

- Grăsimi: 0,2 grame (g)

- Sodiu: 1 miligram (mg)

- Carbohidrați: 5 g

- Fibre: 1,6 g, sau 6% din VD

- Zaharuri adăugate: 0 g

- Proteine: 0,6 g 

- Vitamina C: 31 mg, sau 34% din VD

Printre micronutrienții suplimentari care se găsesc în lămâi se numără tiamina, vitamina B6 și potasiul. Micronutrienții sunt cantități infime de vitamine și minerale de care organismul are nevoie.

Lămâile conțin un număr extrem de mic de calorii. Pe lângă vitamina C, care asigură majoritatea valorii lor nutritive, acestea sunt bogate în compuși fenolici și carotenoizi. Antioxidanții asigură apărarea împotriva leziunilor celulare și a stresului oxidativ care sunt asociate cu bolile cronice.

Riscuri ale consumului de lămâi

În general, este acceptabil consumul de lămâie în cantitățile întâlnite în alimente și băuturi. Cu toate acestea, siguranța ingerării acesteia în cantități medicale, cum ar fi dintr-un supliment de concentrat de lămâie, rămâne incertă din cauza lipsei unor informații fiabile suficiente la dispoziția noastră.

În general, se pare că este sigură inhalarea lămâii în scopuri de aromaterapie, cum ar fi prin difuzarea uleiului esențial de lămâie. Cu toate acestea, fototoxicitatea reprezintă un pericol posibil. Fototoxicitatea este o reacție adversă a epidermei la lumină cauzată de expunerea la substanțe chimice.

Citricele pot provoca o sensibilitate la anumite persoane. Reacțiile posibile variază de la simptome ușoare, cum ar fi mâncărimi în jurul gurii, până la anafilaxie, o situație severă și care poate pune viața în pericol. 

Eroziunea dentară reprezintă un pericol potențial suplimentar asociat cu lămâile. După ce ați consumat o lămâie, cel mai bine este să îți clătești gura, deoarece acidul din lămâi poate eroda smalțul dinților.

În cele din urmă, aciditatea citricelor exacerbează simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD) și ale refluxului acid la unele persoane. Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin regurgitarea acidului gastric în esofag, canalul prin care alimentele sunt transportate de la faringe la stomac.

Sfaturi pentru consumul de lămâie

Includerea lămâii în rutina zilnică și săptămânală te poate ajuta să consumi mai mulți antioxidanți și vitamina C, ambele fiind benefice pentru sănătate. Pentru a crește consumul de lămâi și a optimiza prospețimea acestora, ia în considerare următoarele sfaturi:

- Pentru un plus de prospețime, puneți lămâile în secțiunea refrigerată a frigiderului.

- Lămâile întregi sau tăiate care nu vor fi consumate ar trebui să fie congelate pentru a preveni risipa.

- Încorporează o coajă de lămâie sau suc de lămâie în apă sau ceai.

- Marinează carnea, peștele sau tofu în suc de lămâie și ornează cu felii de lămâie

- Pansamentul de lămâie pe o salată simplă de legume (cum ar fi năutul) va crește absorbția fierului non-hemic.

- Încorporează lămâie sau coajă de lămâie în produse de patiserie, tocănițe sau cereale pentru a le conferi aromă.

Lămâile pot spori valoarea nutritivă și aroma alimentelor și băuturilor. Ele sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, care ajută la prevenirea pietrelor la rinichi și a deteriorării celulelor, îmbunătățesc asimilarea fierului și promovează sănătatea cardiacă.

Ia în considerare încorporarea coajei și a sucului de lămâie în apă sau ceai, precum și folosirea lor pentru a condimenta carnea, fructele de mare, legumele și cerealele.

Anumite persoane sunt alergice la produsele citrice. În plus, aciditatea lămâilor poate provoca tulburări gastrointestinale și eroziunea smalțului. Fiți atenți la potențialele efecte adverse asociate consumului de lămâi și consultați furnizorul de servicii medicale cu privire la orice întrebări sau nelămuriri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel