Băuturi diet, risc mare de retinopatie diabetică proliferativă

Sucuri
Consumul de băuturi diet (dietetice sau fără zahăr) poate crește riscul unui tip sever de afecțiune oculară diabetică - retinopatie diabetică proliferativă - care duce la orbire, arată un nou studiu.

Studiul, publicat pe 3 ianuarie în jurnalul Clinical and Experimental Ophthalmology, este primul care evaluează legătura dintre băuturile dietetice și această afecțiune.

1,3 litri pe săptămână, pericol pentru diabetici

În eșantionul nostru clinic de persoane cu diabet zaharat, consumul mai mult de patru cutii sau 1,3 litri de băuturi diet (dietetice sau fără zahăr, n.r.) pe săptămână a fost asociat cu un risc de două ori mai mare de retinopatie diabetică proliferativă", a declarat autorul principal dr. Eva Fenwick, doctor în medicină, pentru Medscape.com. Fenwick este un cercetător clinic la Singapore Eye Research Institute și un profesor asistent la Duke-NUS Medical School, Singapore.

Studiul nu a găsit aceleași rezultate printre cei care au consumat băuturi normale, îndulcite cu zahăr. Totuși, cercetătorul principal notează că sunt necesare mai multe studii pentru a spune dacă băuturile diet sunt alternative nesănătoase la băuturile îndulcite cu zahăr.

Băuturile diet sunt comercializate ca fiind mai sănătoase decât băuturile normale, totuși un număr tot mai mare de dovezi sugerează că îndulcitorii artificiali pot, de asemenea, să vă dăuneze sănătății. Cercetările anterioare au legat băuturile dietetice de un risc mai mare de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cum a fost realizat studiul

Unii cercetători cred că băuturile dietetice pot „păcăli” organismul ca acesta să creadă că a primit mai multă energie decât are cu adevărat. Acest lucru poate duce la apariția foamei și a consumului mai mare de calorii pe termen lung.

Studiul a inclus 609 adulți - 73 cu diabet zaharat de tip 1; 510 cu diabet zaharat tip 2 și 26 cu diabet zaharat de tip necunoscut – pacienți la un spital pentru ochi, între anii 2009 și 2010. Vârsta medie a participanților a fost de 64,6 ani. Datele provin din Proiectul de management al diabetului, un studiu al adulților vorbitori de limbă engleză cu diabet zaharat din Melbourne, Australia.

Participanții au raportat câte băuturi diet au băut ca parte a unui chestionar alimentar cu 145 de întrebări. Din eșantionul total, 46,8% au consumat băuturi normale, iar 31,2% au băut din cele dietetice.

Aproape un sfert a avut retinopatie diabetică proliferativă.

Cei care au băut mai mult de patru sucuri dietetice de 0,330 ml pe săptămână au fost de 2,5 ori mai susceptibili de a face boala, au descoperit cercetătorii. Cercetătorii au ajustat rezultatele pentru lucrurile care de obicei duc la retinopatia diabetică proliferativă, cum ar fi durata de când pacientul are diabet zaharat, fumatul și indicele de masa corporală.

Cei care consumă în mod regulat băuturi îndulcite cu zahăr nu erau la fel de susceptibili de a avea tulburarea oftalmologică.

Constatarea noastră că băuturile obișnuite nu au fost asociate cu un risc crescut de retinopatie diabetică proliferativă ar putea fi datorată numărului mic de mari consumatori. A trebuit să fuzionăm categoria de mari consumatori cu categoria de consumatori moderați și acest lucru poate masca adevărata relație", a declarat Fenwick, pentru Medscape Medical News.

Băuturile diet nu sunt lipsite de riscuri

„Cu toate că rezultatele studiului nostru trebuie interpretate în contextul mai multor limitări, ele adaugă la volumul crescător de literatură de specialitate cu privire la efectele nocive ale băuturilor dietetice asupra unei serie de probleme de sanatate, inclusiv bolile cardiovasculare, diabet și sindrom metabolic", a spus Fenwick.

Având în vedere faptul că băuturile dietetice sunt percepute ca o alternativa sănătoasă la cele normale, clinicienii și pacienții ar trebui să fie conștienți de faptul că acestea nu sunt fără riscuri", a concluzionat ea.

Retinopatia diabetică, o boală retiniană progresivă, este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la adulții cu diabet și o cauză principală a orbirii în rândul adulților la vârsta de muncă. Rezultatul umflării necontrolate a retinei, din cauza vaselor de sânge sparte, retinopatia diabetică proliferativă poate trece neobservată de pacienți și, dacă este netratată, poate duce la afectarea severă a vederii sau la orbire. Cu toate acestea, depistarea precoce și intervenția prin examinări periodice, complete, ale ochilor pot reduce riscul de orbire cu 95%, se arată într-un material dat publicității de Asociația Americană de Optometrie.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel