Zgomotul alimentar, o preocupare...
Lavanda (Lavandula augustifolia) este folosită frecvent în aromaterapie datorită mirosului liniștitor și a efectelor calmante pe care le are. Lavanda se găsește sub mai multe forme: flori de lavandă uscate, extract de lavandă, apă de lavandă, tinctura de lavandă etc. Iubitorii de ceaiuri se pot bucura de gustul ceaiului de lavandă, mai ales că planta are efecte uimitoare asupra sănătății.
Ceaiul de lavandă are efect sedativ, contribuind la instalarea stării de somn și la eliminarea insomniilor. Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost un remediu natural împotriva stărilor de tensiunea psihică și a depresiei, iar produsele din lavandă contribuie eficient în tratamentul durerilor de cap.
Acțiunea anxiolitică a ceaiului de lavandă promovează starea de liniște și relaxare și crește starea de spirit. Ceaiul de lavandă mai este este folosit ca remediu natural în combaterea oboselii cronice.
Ceaiul de lavandă are efecte antispastice atât administrat intern, cât și folosit în aplicații externe. Compresele cu ceai de lavandă ameliorează durerile menstruale și crampele abdominale cauzate de balonare sau de indigestii. Aceste efecte sunt cauzate și de acțiunea analgezică a ceaiului de lavandă, care oprește durerea, funcționează ca un anestezic local și induce starea de relaxare în corp.
Ceaiul de lavandă acționează împotriva agenților patogeni (bacterii, virusuri, fungi, paraziți) datorită proprietăților antiseptice și antiinflamatoare a compușilor din lavandă. Consumat frecvent, ceaiul de lavandă contribuie la sănătatea sistemului digestiv și a sistemului respirator, protejând tractul digestiv, respirator și ameliorând tusea.
Aplica extern, ceaiul de lavandă este un aliat puternic pentru sănătatea pielii și a mucoaselor. Efectele dezinfectante și cicatrizante contribuie la vindecarea rapidă a rănilor, iar uleiul esențial de lavandă se folosește ca tratament complementar în acnee, psoriazis sau iritații cutanate. Trebuie menționat faptul că uleiul esențial de lavandă nu se aplică direct pe piele, ci trebuie adăugat într-un ulei purtător. În cazul în care nu aveți acces la uleiul de lavandă, ceaiul de lavandă aplica pe piele are aceleași efecte, dar eficiența acestuia este mai scăzută.
Vezi și: 3 ceaiuri care scad tensiunea arterială
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...