Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea reduce riscul de creștere anormală a celulelor în colon, potențial prevenind cancerul colorectal. Această descoperire vine într-un moment critic, având în vedere că cancerul colorectal rămâne una dintre cele mai mari cauze de deces
Studiul publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a descoperit că persoanele care consumau o dietă bogată în produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea avea mai puține creșteri celulare anormale, pre-canceroase în colon decât persoanele care urmau diete convenționale.
Aceasta ar putea fi o veste încurajatoare pentru persoanele care luptă împotriva cancerului colorectal.
Lapte - FOTO: Freepik
Peter Holt, MD, de la Universitatea Columbia, a efectuat cercetarea la Centrul Spitalicesc St. Luke's-Roosevelt din New York. El a examinat 70 de bărbați și femei care aveau celule anormale care creșteau neobișnuit de rapid în colonul lor – un indicator al riscului de cancer colorectal.
În timp ce un grup a rămas pe o dietă convențională, un alt grup a consumat o dietă care includea suficiente alimente lactate cu conținut scăzut de grăsimi pentru a furniza 1.500 de miligrame de calciu pe zi.
Cercetătorii au examinat apoi colonul participanților după șase luni și un an. În medie, persoanele care au urmat dieta bogată în produse lactate au avut mai puține celule anormale, iar creșterea acestora s-a încetinit. Persoanele care au rămas pe o dietă convențională au continuat să experimenteze creșteri celulare anormale în colonul lor.
Aceasta nu este prima studiu care arată astfel de rezultate, spune Holt. Cercetările anterioare au arătat că calciul ajută la reducerea iritației în colon, reducând posibil riscul de cancer colorectal, potrivit WebMD.
Vezi și: Peste 200.000 de români au cancer. Valeria Herdea: Este dramatic
Vitamina D găsită în lapte poate juca un rol important în prevenirea bolii, a spus Cedric Garland, PhD, profesor de medicină preventivă la școala de medicină de la Universitatea din California, San Diego. Vorbind la întâlnirea anuală a Asociației Dietetice Americane, Garland a explicat că vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul din produsele lactate.
În ciuda acestor constatări, Gabriel Feldman, MD, director național al diviziei de cercetare a cancerului colorectal a Societății Americane de Cancer, rămâne sceptic. El spune că studiul nu a avut suficienți subiecți și nu a durat suficient de mult pentru a genera dovezi solide.
De asemenea, crede că studiul ar fi trebuit să folosească numărul de polipi pre-canceroși pentru a măsura eficacitatea unei diete bogate în produse lactate.
Vezi și: De ce ne place cafeaua. Cei mai importanți compuși care ne fac să iubim cafeaua
Alte studii au arătat dovezi că o dietă bogată în produse lactate ar putea de fapt să crească riscul de cancer colorectal, spune Feldman.
"Regiunile din lume care nu consumă lactate, cum ar fi Asia și Mediterana, au cea mai mică incidență a cancerului colorectal", a spus Feldman.
Atât Holt, cât și Garland răspund acestei critici arătând că există un studiu mult mai mare și mai îndelungat, publicat în 1985 în revista Lancet, care a arătat că un aport mai mare de calciu poate preveni cancerul colorectal.
Vezi și: De ce unele persoane se trezesc cu salivă la gură. Bolile de care ai putea suferi
Indiferent de dezbaterea în curs, Societatea Americană de Cancer și alți oficiali din domeniul sănătății spun că o dietă bogată în fibre (cereale integrale, orez, pâine, legume și fructe) și săracă în grăsimi animale (în special carne roșie) poate reduce riscul bolii.
Feldman recunoaște că studiile au arătat că atunci când calciul este luat sub formă de suplimente alimentare, poate reduce riscul de cancer colorectal.
"Având în vedere beneficiile pe care le-am văzut, nu cred că ar dăuna să creșteți aportul de calciu prin produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi" spune Garland.
Dietă nu este singurul mod de a preveni cancerul, subliniază Feldman. El spune că oamenii ar trebui să fie supuși unui screening anual după vârsta de 50 de ani pentru polipi colonici, care pot fi îndepărtați înainte de a se dezvolta într-un cancer total. Oamenii trebuie să depășească teama de examene colorectale, deoarece acestea sunt singura modalitate de a fi "100% siguri" că evită boala potențial fatală, spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...