Băutura adorată de români care îți ia oboseala, previne demența, cancerul și-ți lungește viața: 1 pahar pentru femei, 2 pahare pentru bărbați, pe zi

Băutura adorată de români care îți ia oboseala - Foto: Freepick @iurii_kuznetsov
Care e băutura preferată de români care îți ia din oboseală și previne demența, depresia, cancerul pulmonar, de sân și de prostată. În plus, îți face viața mai lungă.

Potrivit medicului Alexandru Vlad Ciurea, există o băutură care îți ia oboseala. 

Această băutură este la îndemâna oricui, este adesea consumată de români, dar mulți nu știu ce beneficii are pentru sănătate. Cu toate acestea, deși are efecte bune, trebuie să fim atenți să nu întrecem măsura.

Este vorba despre vinul roșu, cel care ne ajută să scăpăm de oboseală, cu condiția să fie consumat ocazional și în cantități mici, potrivit medicului Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.

"Vinul roșu este bun când ești foarte obosit. Poți să bei un pahar de vin roșu când ești obosit și imediat îți ia oboseala. 

Atenție la consumul de alcool vara! Altfel, vinul sau șprițul se bea cu măsură, de digestie și de plăcere, nu bei ca să te intoxici", a spus Vlad Ciurea, la Antena 3.

Vara, în special, alcoolul se consumă cu mare atenție, pentru că deshidratează, dar totuși, două pahare de șpriț sau un pahar de vin roșu, ocazional, nu fac deloc rău, mai spune medicul.

Esențial este să nu facem abuz, să bem un pahar de vin de plăcere sau pentru digestie, dar totul cu măsură.

Anevrismul, o URGENȚĂ medicală neglijată. Cum știi dacă-l ai. Atenție dacă te-ai CERTAT, ai zburat cu avionul sau te doare capul. Ciurea: POC, a pocnit un vas în cap

Vinul roșu, beneficii pentru sănătate

 

De secole, vinul roșu a făcut parte din evenimentele sociale, religioase și culturale. În trecut, oamenii au teoretizat că vinul roșu este benefic pentru sănătate, în special alături de o dietă echilibrată.

În ultimii ani, știința a indicat că ar putea exista un adevăr în aceste afirmații.

Deși nu există recomandări oficiale în jurul acestor beneficii, un studiu din 2018 notează că consumul de vin roșu cu moderație are legături pozitive cu:

- boli cardiovasculare

- ateroscleroză

- hipertensiune arterială

- anumite tipuri de cancer

- diabetul de tip 2

Este posibil ca vinul roșu să aibă beneficii sigure pentru sănătate datorită efectelor sale antioxidante, antiinflamatorii și de reglare a lipidelor.

Vinul roșu, pe care oamenii îl fac din struguri negri zdrobiți, este o sursă relativ bogată de resveratrol, un antioxidant natural din coaja strugurilor.

Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legături clare cu multe boli, inclusiv cu cancerele și bolile de inimă.

Există multe alimente sănătoase, bogate în antioxidanți, inclusiv fructe, nuci și legume.

Strugurii întregi și fructele de pădure sunt surse mai bune de resveratrol decât vinul roșu și, din cauza riscurilor pentru sănătate legate de consumul de alcool, obținerea de antioxidanți din alimente este probabil să aibă mai multe beneficii pentru sănătate decât consumul de vin.

Este posibil ca oamenii să trebuiască să bea mult vin roșu pentru a obține suficient resveratrol pentru a avea un efect, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine.

Acestea fiind spuse, atunci când alegeți între băuturile alcoolice, vinul roșu poate fi o alegere mai bună decât altele.

1. Sănătatea cardiovasculară

Multe studii au arătat o legătură pozitivă între consumul moderat de vin roșu și sănătatea inimii.

Recent, o revizuire din 2019 a raportat că un consum de vin roșu este legat de un risc mai mic de boală coronariană, care este una dintre principalele cauze de boală și deces în Statele Unite. Autorii au concluzionat că vinul roșu ar putea avea efecte cardioprotectoare.

Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii (AHA) afirmă că nu este clar dacă există o relație cauză-efect, iar alți factori pot juca un rol. De exemplu, este posibil ca persoanele care beau vin roșu cu moderație să urmeze și un stil de viață mai sănătos sau o dietă mediteraneană.

AHA explică, de asemenea, că excesul de alcool poate dăuna direct inimii. Pentru a fi în siguranță, oamenii ar trebui să urmeze liniile directoare oficiale ale Centrelor pentru boli și prevenire (CDC), care definesc consumul moderat de alcool ca fiind:

- 1 pahar de vin pe zi pentru femei

- 2 pahare de vin pentru bărbați.

2. Sănătatea intestinului

Un studiu din 2018 a raportat că polifenolii din vinul roșu și strugurii ar putea îmbunătăți microbiota intestinală, contribuind la un intestin sănătos. Acest lucru se datorează faptului că polifenolii din vinul roșu pot acționa ca prebiotice, care sunt compuși care stimulează bacteriile intestinale sănătoase.

În 2016, cercetătorii au sugerat că vinul roșu ar putea reduce riscul de boli de inimă prin efectele sale asupra microbiomului intestinal.

Cu toate acestea, cercetările sunt limitate, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi înainte de a înțelege adevăratele efecte ale vinului roșu asupra sănătății intestinelor.

3. Diabetul de tip 2

Un studiu din 2015 a arătat că consumul unui pahar de vin roșu la cină "scade modest riscul cardiometabolic" la persoanele cu diabet de tip 2 și că un aport moderat de vin roșu este de obicei sigur.

Oamenii de știință au considerat că etanolul din vin joacă un rol crucial în metabolizarea glucozei și că ingredientele nealcoolice pot contribui, de asemenea, la acest lucru. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile.

În plus, o meta-analiză din 2018 a constatat că un consum moderat de vin nu a redus parametrii de glucoză și alți factori de risc cardiovascular în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.

Prin urmare, orice persoană cu diabet ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a consuma alcool.

4.Tensiunea arterială

Potrivit sursei AHA, resveratrolul poate reduce tensiunea arterială și poate crește nivelul colesterolului cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL).

Un studiu din 2015 a afirmat că compușii vinului roșu numiți procianidine ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.

Mulți oameni consideră că o băutură alcoolică îi relaxează. Cu toate acestea, studiile publicate în 2017 și 2021 au indicat că produsele din struguri și sucul de struguri roșii întregi ar putea reduce tensiunea arterială. Acestea ar putea fi opțiuni mai sănătoase.

Cu toate acestea, este important să rețineți că consumul excesiv de alcool poate provoca hipertensiune arterială și aritmie, sau un ritm cardiac neregulat.

5. Leziuni cerebrale după un accident vascular cerebral

O analiză din 2015 a raportat că resveratrolul ar putea ajuta la protejarea împotriva leziunilor cerebrale secundare după un accident vascular cerebral sau o leziune a sistemului nervos central. Acest lucru se datorează efectelor sale pozitive asupra inflamației, stresului oxidativ și morții celulare.

Un studiu din 2018 a constatat că resveratrolul a redus stresul oxidativ și moartea celulară la șobolani cu leziuni cerebrale traumatice.

Cu toate acestea, ambele studii au demonstrat efectele resveratrolului și nu ale vinului roșu.

6. Pierderea vederii

Resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii vederii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, potrivit unei cercetări din 2016.

Multe forme de afecțiuni oculare legate de vârstă care cauzează pierderea vederii implică acești factori, inclusiv:

- glaucomul

- cataractă
- retinopatia diabetică

- degenerarea maculară.

7. Cancer

Unele cercetări indică faptul că un consum moderat de vin roșu ar putea reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Cu toate acestea, Institutul Național de Cancer (NCI) afirmă că există dovezi solide că consumul de alcool poate provoca anumite tipuri de cancer, în special dacă se consumă mult în timp.

Acest lucru se datorează în parte faptului că acesta creează toxine în organism, deteriorează țesuturile corpului și creează oxidare. Acest lucru înseamnă că potențialele efecte adverse ale alcoolului pot depăși orice beneficiu al resveratrolului.

NCI face legătura între consumul de alcool și diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, gâtului, ficatului, sânului și colonului.

Pentru majoritatea oamenilor, savurarea vinului roșu cu moderație este sigură, dar este important de reținut că consumul de alcool în exces este dăunător.

Unele studii leagă consumul moderat de vin roșu de un risc redus sau de rezultate mai bune în cazul cancerului. Următoarele secțiuni analizează studiile privind vinul roșu și anumite tipuri de cancer.

8. Cancerul de sân

Alcoolul crește estrogenul din organism, un hormon care poate încuraja creșterea celulelor canceroase.

Cu toate acestea, un studiu din 2012 a afirmat că inhibitorii de aromatază (IA) din vinul roșu - și, într-o măsură mai mică, vinul alb - pot reduce nivelul de estrogen și pot crește testosteronul la femeile care se apropie de menopauză.

Cercetătorii au teoretizat că acesta ar putea fi motivul pentru care vinul roșu are o asociere mai mică cu creșterea riscului de cancer de sân decât alte tipuri de alcool.

Este important de menționat că sunt necesare cercetări suplimentare privind consumul de vin roșu și cancerul de sân înainte ca oamenii de știință să poată face afirmații definitive.

9. Cancerul pulmonar

O revizuire din 2017 a constatat că resveratrolul are efecte protectoare împotriva cancerului pulmonar atât în studiile la om, cât și în cele de laborator. Mecanismele includ prevenirea proliferării celulare și a creșterii tumorilor, inducerea morții celulare în celulele canceroase și inhibarea metastazelor.

Cu toate acestea, aceste efecte provin mai degrabă de la resveratrol decât de la vinul roșu în sine.

10. Cancerul de prostată

Un studiu din 2019 a raportat că bărbații care au consumat alcool au avut un risc ușor mai mic de cancer de prostată letal și că vinul roșu a avut legături cu un risc mai mic de evoluție spre boala letală.

Autorii au declarat că aceste rezultate înseamnă că un consum moderat de alcool ar putea fi sigur pentru persoanele cu cancer de prostată.

11. Demența

Potrivit unui raport din 2018, cercetătorii au descoperit un risc crescut de demență la persoanele care s-au abținut de la consumul de vin.

Autorii au afirmat că acest lucru s-ar putea datora efectelor neuroprotectoare ale polifenolilor și ale altor compuși din vin care pot reduce inflamația și modifica profilul lipidic din organism.

12. Depresia

Un studiu realizat în 2013 pe 5.505 persoane timp de 7 ani a arătat că cei care au băut între 2-7 pahare de vin în fiecare săptămână au avut niveluri mai scăzute de depresie.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat, de asemenea, că persoanele care beau foarte mult erau mai expuse riscului de depresie.

13. Boala de ficat

Alcoolul este o cauză comună a bolilor de ficat. Cu toate acestea, un consum moderat de vin roșu are legături cu o bună sănătate a ficatului în anumite contexte.

Potrivit unui studiu din 2018, un consum modest de alcool, în special de vin, este legat de o fibroză hepatică mai mică la persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Acest studiu a definit consumul modest de alcool ca fiind de până la 70 de grame (g) sau mai puțin de 2,5 uncii (oz) pe săptămână.

Acestea fiind spuse, impactul vinului roșu asupra sănătății ficatului este complicat. Deși furnizează antioxidanți și reduce stresul oxidativ, consumul de vin roșu poate crește, de asemenea, acidul uric și trigliceridele, ceea ce dăunează ficatului.

Cercetătorii trebuie să finalizeze mai multe studii pentru a determina efectele complexe ale consumului moderat de vin roșu asupra sănătății ficatului.

Persoanele care au în prezent boli de ficat ar trebui să evite complet alcoolul.

14. O viață mai lungă

Consumul de vin roșu cu moderație poate reduce riscul unor boli cronice, așa cum s-a discutat mai sus, așa că rezultă că poate ajuta oamenii să trăiască mai mult.

Unele cercetări sugerează că un consum moderat de vin roșu poate crește expresia genelor legate de longevitate. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea metabolică.

Cu toate acestea, o revizuire 2018. a remarcat că acest lucru se datorează probabil unor factori de confuzie, cum ar fi dieta. De exemplu, vinul roșu este un adaos comun la dieta mediteraneană, un model alimentar legat de o sănătate bună și o viață lungă.

Pelargonidina, substanța care ne ferește de Alzheimer, demență și cancer. În ce FRUCT o găsim: Inhibă tumorile

"Palinca, spre exemplu, îți deschide pofta de mâncare, este un alcool tare care vine peste stomac și te arde. Eu nu înțeleg pentru partea cerebrală această palincă. Nu o înțeleg"

 

În plus, medicul neurochirurg atrage atenția și asupra pericolului pe care îl are consumul de alcool în special asupra creierului, dar nu numai.

"Uneori se consumă alcool cam mult. Palinca, spre exemplu, îți deschide pofta de mâncare, este un alcool tare care vine peste stomac și te arde. Eu nu înțeleg pentru partea cerebrală această palincă. Nu o înțeleg. 

Eu sunt băutor de vin, nu sunt băutor de tărie și le-am tăiat, le îndepărtez. Îmi face plăcere, dar nu beau acest vin înaintea mesei, abia după ce mănânc. Și am auzit o sintagmă: șprițul românesc. Deci, mai diluat. 

Eu beau de plăcere, nu beau vinuri tari, beau vinuri ușoare, beau de plăcere, nu vreau să le amestec. Nu este bine mult. 

E bine ca vinul să vină ca aliment la digestie, să-ți dea o stare de plăcere, să poți ajunge la o conversație mai reușită, mai ales la sfârșitul săptămânii și să te motiveze, să-ți facă plăcere, e un stimulent și numai atât. 

După aceea, un alt aspect: alcoolul în general, nu numai vinul, este periculos pentru că ratatinează (încrețește) celulele cerebrale, le stafidește, transformă creierul uman în ceva groaznic. 

Toate procesele cerebrale se modifică: nu te mai poți stăpâni, tremură mâna, ai tulburări de echilibru, începi să uiți și așa mai departe. De aceea se spune: totul cu măsură”, a recomandat prof. dr. Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel