Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Băutorii de cafea au microbiote intestinale mai sănătoase
18 noi, 07:31
Noile cercetări sugerează că băutorii de cafea au compoziții mai sănătoase de bacterii în intestin.  
 FOTO: pexels.com

Noi cercetări pun în lumină efectul cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate lupta împotriva grăsimilor nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe, notează Medical News Today.

Mai mult, bea cel puțin trei căni de cafea în fiecare zi poate menține arterele sănătoase și suple, împiedicând o acumulare de calciu și evitând riscul de blocare.

Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit".

Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.

Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.

Dr. Li Jiao este autorul principal și corespunzător al studiului. Dr. Jiao este profesor asociat de medicină-gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, TX, și cercetător la Centrul pentru inovații în calitate, eficacitate și siguranță la Michael E. DeBakey VA Medical Center.

Dr. Shawn Gurwara, tot de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală din 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.

Efectele cafelei asupra intestinului

Analizele au arătat că băutorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium - un gen bacterian „potențial dăunător".

Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.

Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.

Studii anterioare la oameni au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi", care au îmbunătățit obezitatea indusă de dietă.

Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali" la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.

Autorii concluzionează:

"Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o densitate și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și nivelurile mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare."

 

Ştiri Recomandate

ANT despre transplant: Funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare
Demență, programul care îmbunătățește viața celor cu Alzheimer prin artă
Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, evacuată din cauza unor scurgeri de gaze
Mai multe restricții publice privind alcoolul, mai puține decese prin cancer
Aparat de Chirurgie laparoscopică la Spitalul din Dej
Exercițiile fizice: cum pot influența nivelul de oxigen din sânge
Depresia acută, cum o recunoști și cât este de periculoasă
Oameni izolați în case din cauza rujeolei, în Samoa
Comentarii